COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάλος στη Βρετανία: Η απίστευτη «γκάφα» του Βασιλικού Ναυτικού, που πέθανε την Ελισάβετ

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση πως η 93χρονη βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε. Εκατομμύρια Βρετανοί πληροφορήθηκαν τον «θάνατο» της βασίλισσας στο Twitter, το Facebook και το WhatsApp και κορυφώθηκε η σχετική αναζήτηση στο Google, εξαναγκάζοντας το παλάτι του Μπάκιγχαμ να διαψεύσει γρήγορα τα «fake news».
Εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού ανακοίνωσε σήμερα πως η φήμη ξεκίνησε από μια παρανόηση κατά την διάρκεια άσκησης σε μία από τις ναυτικές βάσεις του την περασμένη εβδομάδα. Η φήμη ξεκίνησε την Κυριακή, όταν ένα screenshot από μία ομάδα στο WhatsApp έγινε viral. Επρόκειτο για μια συνομιλία μεταξύ ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού, στην οποία αναφέρεται πως η βασίλισσα απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή. Ο χρήστης «Gibbo» προώθησε το μήνυμα, που αναφέρει: «Η βασίλισσα απεβίωσε σήμερα το πρωί, καρδιακή προσβολή, θα ανακοινωθεί στις 9.30 αύριο το πρωί» και σε άλλους χρήστες.
Την Παρασκευή το πρωί το Βασιλικό Ναυτικό επιβεβαίωσε πως το παραπάνω μήνυμα ήταν μέρος μιας άσκησης με την κωδική ονομασία «Operation London Bridge», η οποία πραγματοποιήθηκε στη ναυτική και στρατιωτική βάση Yeovilton, στο Σόμερσετ. Η συγκεκριμένη άσκηση αναφέρεται στην επιχείρηση που θα ακολουθήσει τον θάνατο της βασίλισσας, αλλά, όπως φαίνεται, κάποιος που έλαβε αυτό το μήνυμα «προετοιμασίας» το θεώρησε αληθινό και το προώθησε και σε άλλους. Σύμφωνα με την επιχείριση London Bridge σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας θα ενημερωθεί πρώτα ο πρωθυπουργός και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και μετά η είδηση θα ανακοινωθεί στα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού δήλωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως μια εσωτερική άσκηση έλαβε χώρα στην βασιλική ναυτική βάση Yeovilton σύμφωνα με υφιστάμενα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το προσωπικό. Αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συχνή βάση και καμία σημασία δεν θα πρέπει να δίνεται στην χρονική στιγμή της άσκησης. Αν και η άσκηση διεξαγόταν κανονικά ζητάμε συγγνώμη για οποιαδήποτε παρανόηση μπορεί να έχει δημιουργηθεί».
Πάντως, προς το παρόν, η ταυτότητα του χρήστη «Gibbo» δεν έχει αποκαλυφθεί και φαίνεται ότι δεν βιάζεται να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο άνθρωπος που ακούσια διέδωσε τον θάνατο της βασίλισσας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Μόλις δύο ημέρες μετά την ψευδή είδηση η γηραιότερη μονάρχης στον κόσμο υποδέχθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η βασίλισσα, παρά την κρίση που έχει δημιουργήσει η εμπλοκή του δευτερότοκου γιου της, πρίγκιπα Άντριου, στο σκάνδαλο του παιδόφιλου Αμερικανού Επστάιν, εξακολουθεί να εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντά της.
Ωστόσο, δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο υποστηρίζουν πως σε 18 μήνες, όταν η μονάρχης γίνει 95 ετών, θα χρήσει τον πρίγκιπα Κάρολο αντιβασιλιά με πολλές αρμοδιότητες χωρίς, όμως, η ίδια να παραιτηθεί από τον θρόνο.

Back to top button