COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΘΛΗΤΙΚΑΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά, τρανσέξουαλ αρσιβαρίστρια! (Βίντεο)

Ιστορία έγραψε η διεμφυλική αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ από τη Νέα Ζηλανδία, αφού έγινε επίσημα η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η 43χρονη, που γεννήθηκε αγόρι και ξεκίνησε τη φυλομετάβασή της στα 35 της χρόνια, θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών στους επικείμενους Αγώνες, στις 23 Ιουλίου.

Η Χάμπαρντ δήλωσε ότι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την επιλογή της αλλά και για την υποστήριξη που έχει δεχτεί από πολλούς συμπατριώτες της. «Όταν έσπασα το χέρι μου στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας πριν από τρία χρόνια, μου είχαν πει ότι η καριέρα μου στον αθλητισμό έφτασε πιθανώς στο τέλος της. Όμως η στήριξη, η ενθάρρυνση και η “αρόχα” (στοργή) σας με βοήθησαν να ξεπεράσω αυτήν την σκοτεινή περίοδο», δήλωσε η 43χρονη. «Οι τελευταίοι 18 μήνες έδειξαν σε όλους μας ότι μια δεμένη κοινότητα είναι ισχυρή και ότι πρέπει να εργαζόμαστε όλοι προς έναν κοινό σκοπό. Η “μάνα” (τιμή) της ασημένιας φτέρης (εθνικό έμβλημα) προέρχεται από όλους εσάς και θα την φορέσω με περηφάνια», συμπλήρωσε η διεμφυλική αρσιβαρίστρια.

Η επισημοποίηση της συμμετοχής της Χάμπαρντ στους Ολυμπιακούς προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media, αλλα υπέρ αυτής της εξέλιξης και άλλα κατά:

Υπό τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, διεμφυλικές αθλήτριες που μεταβαίνουν από το ανδρικό φύλο στο γυναικείο μπορούν να αγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων, με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο ολικής τεστοστερόνης στον ορό παραμένει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο για διάστημα 12 μηνών. Αυτήν την γραμμή ακολουθεί και η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Guardian, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πρόσφατα ότι τα άτομα που έχουν βιώσει την εφηβεία ως αγόρια διατηρούν σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη σωματική τους δύναμη, ακόμα και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η Χάμπαρντ πέρασε τα πρώτα 35 χρόνια της ζωής της ως άνδρας, και δεν είχε διαγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις άρσης βαρών μέχρι τότε, σημειώνει η εφημερίδα. Μετά τη φυλομετάβασή της όμως έχει κερδίσει αρκετούς σημαντικούς τίτλους.

Όταν έγινε γνωστό πριν από μερικές εβδομάδες ότι η συμμετοχή της Χάμπαρντ στους Ολυμπιακούς ήταν σχεδόν σίγουρη, εμφανίστηκε έντονη διχογνωμία στα social media και την κοινή γνώμη γενικότερα, με κάποιους να βλέπουν αυτήν την εξέλιξη ως ένα τεράστιο βήμα προόδου στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, και άλλους να επιμένουν ότι η αθλήτρια επωφελείται από ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η αρσιβαρίστρια Άνα Βανμπελίνγκεν από το Βέλγιο είχε δηλώσει ότι θεωρεί αδικία να επιτραπεί στην Χάμπαρντ να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο στην γυναικεία κατηγορία, και είχε χαρακτηρίσει την όλη κατάσταση «κακόγουστο αστείο». «Οποιοσδήποτε έχει προπονηθεί στην άρση βαρών σε υψηλό επίπεδο το ξέρει πολύ καλά μέσα του: αυτή η κατάσταση είναι άδικη προς το άθλημα και προς τις αθλήτριες», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Ευκαιρίες ζωής – όπως μετάλλια και προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες – χάνονται και πλέον αισθανόμαστε ανήμπορες».

«Ο αθλητισμός είναι για όλους αλλά πρέπει να διεξάγεται επί ίσοις όροις»

Η Σάρον Ντέιβις, πρώην κολυμβήτρια που εκπροσώπησε τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, κερδίζοντας μάλιστα το αργυρό μετάλλιο, χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη ως ακόμα ένα πλήγμα εις βάρος των γυναικών αθλητριών. «Ο αθλητισμός είναι για όλους αλλά πρέπει να διεξάγεται επί ίσοις όροις. Είμαι υπέρ του να ασχολούνται οι πάντες με τον αθλητισμό, όμως θεωρώ πως το (βιολογικό) φύλο, και όχι το αυτοπροσδιοριζόμενο φύλο, πρέπει να καθορίζει το πώς θα διαγωνιζόμαστε», σημειώνει η πρώην κολυμβήτρια και νυν παρουσιάστρια σύμφωνα με την Daily Mail.

https://twitter.com/alliap2/status/1406752470303481860?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1406752470303481860%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fsports%2Farticle%2F1135687%2Folubiakoi-agones-episimi-i-summetohi-tis-trans-arsivaristrias-loren-habard%2F

Η ίδια, όπως εξηγεί, μιλάει από προσωπική εμπειρία καθώς «το πρόγραμμα ντόπινγκ της Ανατολικής Γερμανίας που περιλάμβανε την παράνομη αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στερούσε επιτυχίες από αθλήτριες επί χρόνια ολόκληρα» χωρίς να κάνει τίποτα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ούτε οποιοσδήποτε άλλος φορέας για να σταματήσουν την αδικία. «Ξέραμε τότε, όπως το ξέρουμε και τώρα, ότι ήταν άδικο και ότι εκατοντάδες άτομα στερούνταν μετάλλια και βραβεία που δικαιούνταν. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ αυτό σε καμία γυναίκα αθλήτρια», προσθέτει η Ντέιβις.

«Μας λένε να σιωπήσουμε»

Μια Νεοζηλανδή πρώην αρσιβαρίστρια ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι αθλήτριες που παραπονιούνται για το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Χάμπαρντ στο Τόκιο δέχονται τη σύσταση «να σιωπήσουν».

«Είμαι πολύ απογοητευμένη για τη γυναίκα αθλήτρια που θα χάσει αυτή τη θέση» δήλωσε το TVZN η Τρέισι Λάμπρεχς, η οποία κέρδισε το χάκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018. Όπως υποστήριξε, τόσο η ίδια όσο και πολλές γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού υποστηρίζουν εδώ και χρόνια τα δικαιώματα των αθλητριών και πλέον αισθάνονται ότι η ισότητα στον χώρο απειλείται.

«Γυναίκες αρσιβαρίστριες με προσεγγίζουν και με ρωτάνε, “τι πρέπει να κάνουμε; Είναι άδικο, τι πρέπει να κάνουμε;” Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί κάθε φορά που εκφράζουμε δυσαρέσκεια μας λένε να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό» ανέφερε η πρώην αθλήτρια.

Back to top button