ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάλος με τα αντιγριπικά εμβόλια: Γιατί η κυβέρνηση πήρε πίσω «άρον άρον» την απόφαση και ‘άδειασε’ την Αγαπηδάκη;

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας πήραν πίσω την απόφαση για τα αντιγριπικά εμβόλια, η οποία είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς πλέον οι πολίτες θα έπρεπε να πληρώνουν κάποιον γιατρό για να τα συνταγογραφήσει και δεν θα τα προμηθεύονταν απευθείας από το φαρμακείο, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

Η αρχική απόφαση πάρθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να την «αδειάζει» μέσα σε λίγες ώρες. Να θυμίσουμε εδώ ότι η παρουσία της έχει φέρει πολλές «αναταράξεις» στο Υπουργείο Υγείας, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν πληροφορίες ότι εξαιτίας της παραιτήθηκε προσφάτως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει σήμερα πως το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ μέχρι τότε απαιτείται συνταγογράφηση. Ενώ, αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα χορηγούνται τα δύο νέα ακριβά αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται μόνο για τους άνω των 65 ετών.

Στην ουσία μετακυλά την απόφαση στον πολίτη, ο οποίος θα επιλέγει με ποιο τύπο εμβολίου θα εμβολιαστεί.

Η αλλαγή ρότας του υπουργείου και της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη έρχεται ένα 24ωρο μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Στην ουσία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη καταργούσε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο αντιγριπικό εμβόλιο μια απόφαση τομή της ίδιας της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί.

Η απόφαση της Ειρήνης Αγαπηδάκη είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, χαρακτηριστική ήταν αυτή του διευθύνοντα σύμβουλου της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος την είχε απειλήσει ότι θα αποκαλύψει τις «δουλειές» που κάνει με το «φιλικό περιβάλλον και το Μαξίμου», ενώ είχε ισχυριστεί ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας «έχει πληρωθεί».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον είχε παρακαλέσει να δώσει τα συγκεκριμένα εμβόλια με χαμηλό κόστος. Τέλος είχε τονίσει ότι «όλοι γνωρίζουν όλους» και ξεκίνησε να μιλά για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο μήνα.

Χθες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αλλά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ζήτησαν να μην απαιτείται επίδειξη ιατρικής συνταγής για την χορήγηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά να ενεργοποιηθεί ξανά η περσινή διαδικασία, με εμβολιασμό του πολίτη απευθείας στο Φαρμακείο με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κώστας Λουράντος ανέφερε πως σε επικοινωνία που είχε ο σύλλογος με την Ε.Αγαπηδάκη, όταν της έθεσαν ερωτήματα για αυτό το σκεπτικό, τους είπε πως… είχαν καταλάβει λάθος την εγκύκλιο και ότι θα γίνεται ακριβώς όπως πέρυσι.

«Ακόμα περιμένουμε σαφείς απαντήσεις από το υπ. Υγείας για να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Τόσο με τη συνταγογράφηση όσο και με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν», είπε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους».

Back to top button