Σαν σήμερα 13 Μαρτίου 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B’ από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

Πλατεία του Αγίου Πέτρου, απόγευμα της 13ης Μαΐου 1981. Η εικόνα της δολοφονικής απόπειρας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β από τον 23χρονο τότε Μεχμέτ Αλί Αγκτσά κάνει το γύρο του κόσμου. Είκοσι χρόνια μετά, ο ποντίφικας ευχαριστεί από την ίδια πλατεία την Παναγία της Φάτιμα, που τον έσωσε -σύμφωνα με τον Osservatore Romano- από το «έργο του διαβόλου».

Οι σφαίρες του Τούρκου εξτρεμιστή δεν άγγιξαν ζωτικά όργανα του ποντίφικα, ο οποίος επέβαινε στο λευκό τζιπ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τραυματίστηκε στο χέρι, και μίλησε για θαύμα της Παναγίας της Φάτιμα, η οποία εορτάζεται στις 13 Μαΐου.

Η Stampa θυμίζει ότι εκείνα τα χρόνια οι φήμες για το ποιοι κρύβονταν πραγματικά πίσω από την απόπειρα έκαναν λόγο για τις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας έως την KGB. Καμία εικασία δεν επιβεβαιώθηκε ούτε κατέστη εφικτό να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί ότι ο δεύτερος πυροβολισμός δεν ήλθε από το πρώην μέλος των Γκρίζων Λύκων, που σήμερα βρίσκεται σε φυλακή της Τουρκίας έχοντας δεχτεί τη συγχώρεση του πολωνικής καταγωγής ποντίφικα.

Ο Osservatore Romano, η εφημερίδα του Βατικανού, αναφέρθηκε σε χθεσινό του άρθρο στην απόπειρα ως «έργο» του διαβόλου», ενώ την Κυριακή ο Ιωάννης Παύλος Β ευχαρίστησε από την Αγία Έδρα ενώπιον των πιστών την Παναγία, προσευχόμενος να συμβάλει στην ειρήνευση στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα