EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαντορίνη-Αμοργός: “Βρυχάται” χωρίς σταματημό η γη-Μπαράζ σεισμών τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του Αιγαίου.

Advertisement

Από τις 10 έως τις 11 το πρωί καταγράφηκαν τουλάχιστον 8 σεισμοί άνω των 3,1 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,6 και τους ειδικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Την ίδια στιγμή, καθώς το φαινόμενο συνεχίζεται, οι κάτοικοι υπό τον φόβο νέου ισχυρότερου σεισμού συνεχίζουν να αποχωρούν από τη Σαντορίνη με αμείωτο ρυθμό. Μέσα σε τρεις ημέρες, πάνω από 7.200 άτομα έφυγαν από το νησί με πλοία, ενώ περίπου 1.200 ακόμα αναχώρησαν χθες με πτήσεις της Aegean. Αν υπολογιστούν τα σημερινά δρομολόγια από τα λιμάνια και το αεροδρόμιο, πιθανότατα ο αριθμός των κατοίκων που έφυγαν να αγγίζει ή να ξεπερνά τις 10.000.

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό παρακολούθηση, αλλά η αγωνία παραμένει.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία, ενώ στην εμβληματική Κόκκινη Παραλία σημειώθηκε κατολίσθηση, εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Advertisement

Φωτογραφίες από την Κόκκινη Παραλία

Τρόμος στο Αιγαίο: Μπορεί να γίνει σεισμός 7,6 Ρίχτερ; Ο Ευθύμης Λέκκας απαντά!
Οι σεισμικές δονήσεις στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού συνεχίζονται, με τέσσερις σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ να καταγράφονται στα ξημερώματα.

Τις τελευταίες ημέρες, το επίκεντρο των σεισμών φαίνεται να μετατοπίζεται προς την Αμοργό, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Τότε, το ρήγμα της Αμοργού είχε δώσει σεισμό 7,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 53 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Advertisement

Χθες, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, σχολίασε πως «ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα βορειοανατολικά και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, έχει ενεργοποιηθεί».

Ωστόσο, διαφορετική άποψη εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας τόνισε πως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να συσσωρεύσει ξανά ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό, άρα αποκλείεται να έχει ενεργοποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καταστροφικός σεισμός του 1956

Ο σεισμός της 9η Ιουλίου 1956 έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού.

Την καταστροφή ολοκλήρωσε ο μετασεισμός των 6.9 ρίχτερ που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.

Στη Σαντορίνη οι σημαντικότερες ζημιές παρατηρήθηκαν στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς.

Στο νησί καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια και πολλά σπίτια.

Advertisement

Εκτός της Σαντορίνης, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button