ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαντορίνη: Κάτοικοι και εργαζόμενοι επιστρέφουν στο νησί – Ποια είναι τα δύο σενάρια για την σεισμική ακολουθία σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Advertisement

Ενώ επίσημες πηγές αναφέρουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου φαίνεται να υφίσταται υποχώρηση, τα προληπτικά μέτρα παρατείνονται έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη Σαντορίνη, προετοιμαζόμενοι για τις εορτές του Πάσχα, οι οποίες φέτος συμπίπτουν για καθολικούς και ορθόδοξους.

Σαντορίνη: Κάτοικοι και εργαζόμενοι επιστρέφουν στο νησ

«Αφήσαμε τα σπίτια μας και τις δουλειές μας… τώρα επιστρέφουμε στην καθημερινότητα», ανέφερε κάτοικος του νησιού σε δηλώσεις του στο protothema.gr, με άλλη κάτοικο να τονίζει ότι «φοβηθήκαμε και φύγαμε… τώρα που ησύχασαν τα πράγματα γυρίσαμε».

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στις περιοχές Θήρα, Ίος, Ανάφη και Αμοργός θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ τα προληπτικά μέτρα συνεχίζονται. Οι αρμόδιες επιτροπές θα συνεδριάσουν ξανά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου για περαιτέρω εκτιμήσεις.

Advertisement

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος Θήρας, Ιάκωβος Λιγνός, ανακοινώσε επικαιροποιημένα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, όπως αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στην περιοχή της Καλντέρας μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Σαντορίνη: Κάτοικοι και εργαζόμενοι επιστρέφουν στο νησ

Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα δύο πιθανά σενάρια είναι είτε η συνέχιση της ύφεσης των σεισμών, είτε η προετοιμασία για έναν ισχυρότερο σεισμό, με τη διερεύνηση να συνεχίζεται.

Η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Επαναξιολογούμε καθημερινά την πορεία της ακολουθίας με κύριο κριτήριο την παράμετρο b που στην παγκόσμια σεισμολογία θεωρείται ως “stress-meter” και εκφράζει γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης, όπως η διανομή των τεκτονικών τάσεων και η ετερογένεια του υλικού. Έως τη γένεση του μεγαλύτερου σεισμού μεγέθους Μ=5,3 στις 10/2, η ακολουθία είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προσεισμών.

Advertisement

Δηλαδή, εκθετική αύξηση του πλήθους των σεισμών, συνεχή αύξηση των μεγεθών, και συνεπώς σταδιακή μείωση της κρίσιμης και θεμελιώδους σημασίας παραμέτρου b. Το υποστήριξα από την αρχή δημόσια και συνεχώς.

Μετά τον σεισμό Μ=5,3 εμφανίζεται σταδιακή μεταβολή-ύφεση με πτώση του πλήθους και των μεγεθών τουλάχιστον των σεισμών μεγέθους μεγαλύτερου του 3.
Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το προηγούμενο 24ωρο.

Τα δύο ενδεχόμενα που διερευνάμε παραμένουν. (1) Πρόκειται για μόνιμη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς υπέρβαση του μεγέθους 5,3, και η ακολουθία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. (2) Πρόκειται για πρόσκαιρη σεισμική ησυχία που προηγείται ενός ακόμη ισχυρού σεισμού. Η διερεύνηση συνεχίζεται».


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button