EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαντορίνη: Ο “κοιμώμενος γίγαντας” άρχισε να βρυχάται-Θρίλερ με αρκετά πιθανή έκρηξη ηφαιστείου!-Το ανησυχητικό βουητό και το «ας ελπίσουμε η εκροή λάβας να είναι ήπια και όχι εκρηκτική»

Advertisement

Μπορεί οι σεισμοί να έχουν κοπάσει κάπως στην Σαντορίνη ωστόσο η ανησυχία είναι πιο έντονη από ποτέ με τους ειδικούς να θεωρούν όλο και πιο πιθανή την έκρηξη ηφαιστείου στην περιοχή!

Ολοκληρώθηκε χτες (16/02) η πολύωρη συνεδρίαση των δύο επιτροπών για τους σεισμούς στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

 

Advertisement

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες:

Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε
υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Advertisement

Οι πολίτες θα πρέπει:

Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Advertisement

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Σαντορίνη: Το ανησυχητικό βουητό και το πιθανό «ξύπνημα» του ηφαιστείου
Η βοή, αλλά και η έντονη δραστηριότητα το βράδυ της Παρασκευής (14/02), οδηγεί επιστήμονες στο συμπέρασμα της ηφαιστειακής διέγερσης.

«Μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αυτοί οι σεισμοί σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, αλλά αυτοί οι σεισμοί ήταν καθαρά, καθαρά, καθαρά ηφαιστειακοί. Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο είχε, αυτό που λένε οι σεισμολόγοι, πάρα πάρα πολύ θόρυβο. Υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί», δήλωσε Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμικού Κέντρου, το οποίο παρατηρούσε αλλαγή του σεισμικού μοτίβου, που πιθανώς να οφείλεται στην κίνηση του μάγματος.

«Ακούνε ήχο γιατί οι σεισμοί είναι χαμηλοί, ρηχοί και η θάλασσα λειτουργεί σαν μεγεθυντής. Η βοή είναι από την τριβή που διαχέεται όταν σπάει το ρήγμα», είπε ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Α. Τσελέντης: Ας ελπίσουμε η πιθανή εκροή λάβας από το ηφαίστειο να είναι ήπια και όχι εκρηκτική
«Ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς στις Κυκλάδες, ενώ προτρέπει τον κόσμο να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης.

Όπως τονίζει ο σεισμολόγος, ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας, και προτρέπει τον κόσμο να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης.

«Δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα δύο μεγάλα ηφαίστεια της Σαντορίνης»

Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες, τα δύο μεγάλα ηφαίστεια της Σαντορίνης – η Νέα Καμένη και το Κολούμπο – δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί.

Σημειώνει ότι προς το παρόν έχουμε άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση. «Δεν ξέρουμε όμως ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο», προσθέτει.

Ο κ. Τσελέντης αναφέρει ότι ίσως η έκρηξη των ηφαιστείων Αίτνα και Στρόμπολι στη γειτονική Σικελία συμβάλει θετικά στην εκτόνωση της πίεσης στην ευρύτερη περιοχή μας.

«Ας ελπίσουμε πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική»
«Ας ελπίσουμε πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική (είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βορειοανατολικά του στην Άνυδρο). Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956. Το σενάριο όμως τεκτονικού σεισμού της τάξης των 6R παραμένει και πρέπει να το έχουμε υπόψη για αρκετό καιρό, ακόμη και αν έχει σταματήσει δραστικά η σεισμικότητα», τονίζει, τέλος.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button