COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αν και σαρώνει ο κορωνοϊός, την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να καταργήσουν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού! Πως θα μας πείσουν έτσι ότι είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση του εμβολίου; 26.536 νέα κρούσματα και 50 θάνατοι σήμερα! 358 οι διασωληνωμένοι ασθενείς! Επικίνδυνα παιχνίδια με πολύ σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία!


Σε 26.536 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 50 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 358 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς νστις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υπό εξέταση η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολιασμού
Το ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 για τα ηλικιωμένα άτομα εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή –τελευταία τακτική– ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν γνωμοδοτήσει θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, 75 ετών και 70 ετών αντίστοιχα, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης –ή δεύτερης αναμνηστικής, όπως επίσης ονομάζεται– μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, υπάρχουν πλημμελή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης. «Φαίνεται ότι η 4η δόση δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση, ωστόσο για τα ηλικιωμένα άτομα, ακόμα και η μικρή επιπλέον προστασία που παρέχει, μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε.

Ετοιμάζονται να καταργήσουν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού!

Θέμα χρόνου είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ελλάδα, όχι γιατί απλά και σε αυτόν τον τομέα θα ακολουθήσουμε όσα κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά γιατί το επιτάσσουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Επιτροπή των Ειδικών δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα, θα ασχοληθεί, όμως, πολύ σύντομα στις αμέσως επόμενες διασκέψεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον οι δείκτες της πανδημίας είναι ικανοποιητικοί τότε θα πάμε σίγουρα σε κατάργηση και αυτό θα γίνει το πιθανότερο πριν από το Πάσχα.
Κυβερνητικές πληροφορίες από την άλλη πλευρά σημειώνουν ότι στους άμεσους σχεδιασμούς είναι να μην υπάρχουν «εμπόδια» στον τουρισμό που ειδικά φέτος έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα και έτσι είναι μονόδρομος η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους.

Αν και τις τελευταίες μέρες η πανδημία σε συγκεκριμένες περιφέρειες έχει πάρει ξανά την ανιούσα (6 παρουσιάζουν αύξηση άνω του 20% σε διάστημα μόλις 7 ημερών) οι ειδικοί ευελπιστούν ότι τελικά θα καταφέρουμε να μειώσουμε επιπλέον τη διασπορά του ιού αν και είναι ένας πολυπαραγοντικός παράγοντας που στη βάση του έχει την μετάλλαξη Ομικρον 2.
Πάντως ήδη αρκετές χώρες καταργούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Βρετανία, Σκωτία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία (14 Μαρτίου), Δανία και Ισραήλ είναι μόνο κάποιες από αυτές και σειρά παίρνει η Ελλάδα.

Τι ισχύει

Από 07.02.2022 και χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολίων, τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι μόνο εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση κάτι που αναμένεται να αλλάξει σε λίγες εβδομάδες.

Back to top button