COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαρώνει τη χώρα ο κορωνοϊός: 17 περιοχές με θετικότητα μεγαλύτερη του 1%! Έρχεται εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα! Ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα+!

Την εβδομάδα 11 Οκτωβρίου 2021 – 17 Οκτωβρίου 2021 το ποσοστό θετικότητας σε όλη τη χώρα έφτασε το 1.35% σε σύνολο 1.280.617 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.28% σε σύνολο 1.831.175 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Στο σύνολο των ελέγχων, προστίθεται, το ποσοστό θετικότητας – η οποία προκύπτει από τον λόγο των κρουσμάτων κορωνοϊού επί των τεστ – ήταν 0.68%.

Ο ΕΟΔΥ γνωστοποιεί, επίσης, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα – με δεδομένα για το ίδιο διάστημα – σε σχετικό πίνακα της ίδιας επιδημιολογικής έκθεσης, βάσει του οποίου, οι περιοχές στις οποίες η θετικότητα υπερβαίνει το 1% ανέρχονται σε 17, από 6, μόλις, την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για τις εξής Π.Ε.:

ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1,22%
ΔΡΑΜΑΣ 1,91%
ΕΒΡΟΥ 1,17%
ΗΜΑΘΙΑΣ 1,72%
ΙΘΑΚΗΣ 1,56%
ΚΑΒΑΛΑΣ 1,16%
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1,14%
ΚΙΛΚΙΣ 1,30%
ΛΑΡΙΣΑΣ 1,70%
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1,37%
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1,35%
ΞΑΝΘΗΣ 1,07%
ΠΕΛΛΑΣ 1,21%
ΠΙΕΡΙΑΣ 1,46%
ΡΟΔΟΠΗΣ 1,04%
ΣΕΡΡΩΝ 1,11%
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1,23%

Αναλυτικά η θετικότητα σε όλη τη χώρα:

Έρχεται εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η Pfizer και η Moderna το έχουν σκεφτεί, στην Οξφόρδη το… έβαλαν μπροστά και άρχισαν ήδη να αναπτύσσουν εμβόλιο ειδικά κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι πως σύντομα, η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορονοϊού θα επικρατήσει παντού. Και γι’ αυτό οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης -οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca- άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο σκεύασμα.

Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει κατά της Covid-19.

Μια πηγή σχετική με θέμα δήλωσε τον Independent ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διευκρινίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Δεν είναι επίσης σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα.

Η Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Back to top button