COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαρώνουν οι γυναικοκτονίες! Κατώτερες των περιστάσεων Αρχές, Αστυνομία και Δικαιοσύνη, αδυνατούν να προστατέψουν τους πολίτες και την ανθρώπινη ζωή!




Η 28χρονη Κυριακή και η 40χρονη Ενκελέιντα δολοφονήθηκαν με διαφορά 45 ημερών. Και οι δύο ήταν για χρόνια θύματα φρικτών κακοποιήσεων από τους δολοφόνους τους. Και οι δύο προσέφυγαν στις Αρχές για να προστατευτούν. Και οι δύο είχαν την ίδια τραγική κατάληξη. Το δίχτυ προστασίας που οφείλει ένα κράτος να παρέχει στις ευάλωτες γυναίκες ήταν «τρύπιο».

Η Κυριακή Γρίβα έκανε την καταγγελία της σε αστυνομικούς που είτε δεν ήξεραν είτε δεν ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους, με πρόσχημα το «γράμμα του νόμου». «Θέλετε να κάνετε μήνυση;», τη ρώτησαν. «Το περιπολικό δεν προβλέπεται να μεταφέρει πολίτες», της είπαν.

Χορηγούμενο

Ακριβώς 37 ημέρες μετά, σε αντίθεση με την Κυριακή, η 40χρονη Ενκελέιντα δεν ήρθε αντιμέτωπη με αδιάφορους αστυνομικούς όταν έκανε την τελευταία της καταγγελία σε βάρος του δολοφόνου της. Τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. είχαν «ταρακουνηθεί» από τη δολοφονία της Κυριακής και έκαναν ό,τι ακριβώς έπρεπε.

Συνέλαβαν άμεσα τον δράστη, σχημάτισαν δικογραφία, μίλησαν στο θύμα για τη δυνατότητά του να φιλοξενηθεί σε δομή, ενώ της παρείχαν το κουμπί πανικού (το οποίο χρησιμεύει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). Επίσης, διαβίβασαν στις δικαστικές Αρχές το φάκελο με το παρελθόν του κατηγορουμένου, το οποίο αποκάλυπτε ότι είναι ένας κατά συρροή κακοποιητής.

Αυτά όμως και πάλι δεν ήταν αρκετά για «υπερσκελιστεί» το «γράμμα του νόμου». Ο 50χρονος κρατήθηκε και οδηγήθηκε την επομένη στο Αυτόφωρο. Το δικαστήριο όμως δεν επέλεξε να κρατηθεί ο κατηγορούμενος για τρεις ημέρες και να τον δικάσει αλλά να του δώσει 10ημερη αναβολή. Δικαστικοί κύκλοι απάντησαν στις σχετικές επικρίσεις ότι αφέθηκε ελεύθερος με 10ημερη αναβολή διότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση, ενώ η 40χρονη δεν ήταν παρούσα για να καταθέσει ούτε και η κόρη της που ήταν μάρτυρας.

Χορηγούμενο

Τρεις ημέρες δηλαδή δεν ήταν αρκετές για μία ιατροδικαστική εξέταση που χαρακτηρίζεται ως «απλή», καθώς αφορά στο αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η Δικαιοσύνη, ωστόσο, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το κατά πόσο εκείνες τις ημέρες έγινε προσπάθεια για να επισπευσθούν οι διαδικασίες λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Επίσης, υπάρχει μία πληροφορία από το περιβάλλον της 40χρονης, σύμφωνα με την οποία το θύμα δεν παρέστη στο δικαστήριο την επομένη της σύλληψης του δράστη διότι ήταν στο νοσοκομείο λόγω του τραυματισμού της. Συγκεκριμένα από τα χτυπήματα που είχε δεχτεί είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν, ότι σε πρόσφατη περίπτωση γυναίκας που ξυλοκοπήθηκε άγρια στην Αττική, λειτουργός της Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη του πόσο επείγουσα ήταν η κατάσταση, με αποτέλεσμα μία τελείως διαφορετική διαχείριση.

Το θύμα της κακοποίησης δεν ήθελε να πάει στο δικαστήριο και να καταθέσει, καθώς βρισκόταν σε καθεστώς φόβου. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι αρμόδιοι είχε ως αποτέλεσμα τελικά να μεταπειστεί, να παραστεί κανονικά στο δικαστήριο και τελικά να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος και κατ’ επανάληψη κακοποιητής.

Χορηγούμενο

Προσκόμματα σε διάφορες διαδικασίες

Όσον αφορά στην ιατροδικαστική εξέταση που πολλές φορές καθυστερεί σε διάφορες υποθέσεις, όταν η Δικαιοσύνη κρίνει μία υπόθεση ως επείγουσα (για παράδειγμα εάν κινδυνεύει η ζωή του θύματος) μπορεί να ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας.

Νομικές πηγές πάντως σημειώνουν ότι «για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας που χαρακτηρίζονται ως εκτάκτου ανάγκης ίσως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να υπάρχει πάντα ένας διαθέσιμος ιατροδικαστής, προκειμένου να μπορεί να γίνει χρήση της τριήμερης κράτησης. Διαφορετικά και να κρατηθεί κάποιος τρεις ημέρες υπάρχει ο κίνδυνος να μη μπορεί να δικαστεί γιατί δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση».

Πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη προσθέτουν από την πλευρά τους ότι «δυστυχώς υπάρχουν προσκόμματα σε διάφορες διαδικασίες. Η επικοινωνία και το ενδιαφέρον μπορούν κάποιες φορές να τα ξεπεράσουν, όπως έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις.

Χορηγούμενο

Μέσω δηλαδή της ακόμα καλύτερης επικοινωνίας της Δικαιοσύνης με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., την ιατροδικαστική υπηρεσία ή με όποια προανακριτική Αρχή».




Back to top button