COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαστίζει η καλπάζουσα διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα! Μολύνσεις και σε εμβολιασμένους, λένε Μ. Βρετανία και Ισραήλ – Τα πρώτα επίσημα στοιχεία από τα υγειονομικά συστήματα και τους ασθενείς με Δέλτα

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Η ιλιγγιώδης διασπορά της παραλλαγής Δ , που έχει παραλύσει σε όλες σχεδόν τις χώρες τα σχέδια περί εξόδου από την κρίση , αποδεικνύεται ότι δεν συμβαίνει καθόλου τυχαία , αφού η Δ καταφέρνει και διασπείρεται και μεταξύ εμβολιασμένων, αν και παρέχει σ αυτή την περίπτωση το εμβόλιο  προστασία από βαριά νόσηση, σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο τα ποσοστά που αρχίζουν να αναδεύονται σε πραγματικό χρόνο, και μέσα από την καταγραφή των μολύνσεων σε νεότερες κυρίως ηλικίες, αλλά και σε μεγαλύτερες, τις οποίες περισσότερο η Δ δείχνει να απειλεί , καθιστούν τον εμβολιασμό ακόμη πιο επείγουσα προτεραιότητα για να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο τέταρτο κύμα πανδημίας που δεν ξέρουμε τι ακόμη εγκυμονεί.

Μελέτη του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer  έναντι της παραλλαγής Delta δείχνει καταρχήν ,-ευτυχώς- , ότι στο 93% το εμβόλιο  προστατεύει από τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας από μόλυνση με την παραλλαγή Δ, αν και το στοιχείο αυτό ίσως και να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ηλικίες .

Παρά το υψηλό ποσοστό, όμως, της αποτροπής που υπόσχεται το συγκεκριμένο mRNA εμβόλιο από  την βαριά εξέλιξη μιας πιθανής μόλυνσης, και παρά το γεγονός ότι κάποιος έχει εμβολιασθεί,  η παραλλαγή Δ διατηρεί την δυνατότητα εξάπλωσής της , γιατί το εμβόλιο BioNTech / Pfizer προκύπτει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, από ό,τι επισήμως είχε ανακοινωθεί, σε σχέση με την κάλυψη που προσφέρει στις προηγούμενες παραλλαγές και τα στελέχη κοραναϊού .

Η χώρα με το πιο επιτυχημένο, και δακτυλοδεικτούμενο διεθνώς, εθνικό  πρόγραμμα εμβολιασμού, το Ισραήλ , κοινοποίησε  προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη από  το υπουργείου Υγείας της χώρας, που καταδεικνύει  ότι είναι  μειωμένα   τα ποσοστά αποτροπής μόλυνσης και με τις δύο δόσεις  του εμβολίου της BioNTech / Pfizer  απέναντι στην παραλλαγή  Δ σε σχέση με ό,τι είχε  μέχρι σήμερα  ανακοινωθεί από τις επίσημες πηγές και την παρασκευάστρια εταιρεία. Τα  ευρήματα της μελέτης,  μάλιστα,  προέκυψαν από την εμπειρία του Συστήματος Υγείας από την στιγμή εμφάνισης της παραλλαγής  Δ. Τα στοιχεία, λοιπόν,  που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα στο Ισραήλ από τους ασθενείς που νόσησαν ή διαγνώστηκαν θετικοί  με τη μετάλλαξη Δ δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι μόνον κατά 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη μόλυνσης μεταξύ εκείνων που εμβολιάζονται πλήρως, δήλωσε επισήμως το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας.   Αντίθετα  η αποτελεσματικότητα στην εμβολιαστική κάλυψη έναντι προηγούμενων στελεχών του ιού που προσφέρει το ίδιο εμβόλιο, της Pfizer , εκτιμήθηκε σto 94% .

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται επίσης ότι τα ερευνητικά δεδομένα, δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι 93% αποτελεσματικό έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας.

«Το Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό, αλλά φαίνεται να μην οδηγεί σε τόσο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, ειδικά δεδομένου ότι έχουμε τώρα το εμβόλιο», δήλωσε στους Financial Times o καθηγητής Nadav Davidovitch, ο οποίος συμμετέχει στην συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης για το Covid-19 του Ισραήλ.

Αντίστοιχα,  οι Βρετανικές Υγειονομικές Αρχές κατέγραψαν επίσης μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της  Pfizer έναντι της παραλλαγής Delta, αν και  η μείωση είναι πολύ μικρότερη απ ό,τι κατεγράφη από την έρευνα του Ισραήλ . Η Βρετανική έρευνα πραγματοποιήθηκε  τον Μάιο και  διαπίστωσε ότι το εμβόλio παρείχε προστασία 88% έναντι συμπτωματικής λοίμωξης με το Delta και 93% έναντι της παραλλαγής Alpha που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η προστασία που παρέχεται από δύο δόσεις του εμβολίου Oxford / AstraZeneca – που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο – ήταν χαμηλότερη, στο 66% για την παραλλαγή Delta.

Οι δυο χώρες είναι αξιοσημείωτο ότι βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απάντησης κρίση που προκαλεί η έκρηξη των κρουσμάτων Δ λόγω παραλλαγής από εβδομάδα σε εβδομάδα .

Στο  Ισραήλ  η κυβέρνηση από τον περασμένο μήνα επανέφερε την υποχρεωτική  μάσκα προσώπου για εσωτερικές συγκεντρώσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχει ανακοινωθεί ότι θα εντατικοποιήσει το testing , και θα  αυστηροποιήσει την  εποπτεία για όλους τους εισερχόμενους επιβάτες του εξωτερικού . Εξετάζει πρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του  «πράσινου διαβατηρίου» για όσους έχουν εμβολιαστεί, όρια αριθμοί ατόμων για μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και αναμνηστικές δόσεις εμβολίου. Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο  πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να άρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου.

Η Pfizer απάντησε στα ευρήματα των ερευνώ και σημείωσε ότι τα ισραηλινά δεδομένα ήταν «προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως».

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button