Ένα κύμα έντονων σεισμικών δονήσεων σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, συνεχίζοντας τη σεισμική δραστηριότητα της προηγούμενης εβδομάδας.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μπαράζ δονήσεων που αγγίζουν τα 5 R
Ο πιο πρόσφατος σεισμός καταγράφηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο νότια της Αρκεσίνης στην Αμοργό. Νωρίτερα, σημειώθηκαν άλλοι έντεκα σεισμοί, μεταξύ των οποίων:
– Σεισμός 4,0 Ρίχτερ στις 13:27, νότια της Αρκεσίνης.
– Δυνατός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στις 13:23, ανοιχτά της Αμοργού, που ήταν ο ισχυρότερος μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ την Κυριακή το βράδυ στις 21:05.
Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.
Ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 4 και 4,3 Ρίχτερ. Νωρίτερα, στις 12:27, καταγράφηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 12,9 χιλιομέτρων.
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε την ισχυρότερη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις, πολλές από τις οποίες ήταν άνω των 4 Ρίχτερ, συνεχίζουν να επηρεάζουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μπαράζ δονήσεων που αγγίζουν τα 5 R – Τι υποστηρίζουν Παπαδόπουλος και Καραστάθης
Σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προχώρησε σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών του για τη Σαντορίνη. Στην ανάρτησή του ανέφερε ότι παρατηρείται μια μείωση των σεισμών πάνω από 3,0 Ρίχτερ και μια ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να περνά σε μετασεισμική φάση, αντί για προσεισμική, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο ηφαιστειακό κίνδυνο.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Η σεισμική δράση μετά τον ισχυρότερο μέχρι τώρα σεισμό, μεγέθους 5.2 στις 5.2.2025, χαρακτηρίζεται από (α) σχετική μείωση τουλάχιστον των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0, (β) από την ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους των σεισμών.
Παρά το ότι χθες 9.2.2025 έγινε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 5.0, οι διαπιστώσεις (α) και (β) αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει μετά τον ισχυρό σεισμό στις 5.2.2025 εμφανίζοντας το πρώτο σημάδι μετασεισμικής ακολουθίας αντί των σαφών χαρακτηριστικών προσεισμικής ακολουθίας που εμφάνισε πριν τον ισχυρό σεισμό.
Η ανάλυση επικαιροποιείται τακτικά για την επικύρωση ή όχι αυτών των ενδείξεων.
Επιπλέον, ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι αυξάνει ο ηφαιστειακός κίνδυνος.
(Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).
«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, να σημειώνονται σεισμοί 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, όπως συνέβη το απόγευμα της Κυριακής.
«Δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες. Το ότι έχουμε σεισμούς μεγέθους ακόμη και 5 Ρίχτερ έχουμε πει ότι είναι αναμενόμενο. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότερα και όταν ο κόσμος θα αρχίσει να ηρεμεί, θα αναστατώνεται πάλι. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος. Θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν όχι μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και την συχνότητα» είπε ο κ. Καραστάθης στον ΑΝΤ1.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα