COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Θήβα: Ανησυχία για τις 3.000 δονήσεις! Τι προβλέπει ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος για την Αθήνα;

Στον ρυθμό των Ρίχτερ χορεύει τον τελευταίο χρόνο η Θήβα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται ότι η σεισμική έξαρση της περιοχής ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2021. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί περίπου 3.000 σεισμικές δονήσεις, σε μια περιοχή που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι μεσαίου κυρίως μεγέθους.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφ. Γεωφυσικής, εξήγησε ότι «η σεισμική έξαρση στην περιοχή της Θήβας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Το θέμα με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας απασχολεί από πέρυσι».

Παράλληλα ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι «υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει και μεγαλύτερος σεισμός. Τα ρήγματα στην περιοχή της Καλλιθέας δεν είναι μεγάλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν έναν μεγάλο σεισμό. Λόγω της μεγάλης εγγύτητας με την πόλη ακόμα και ενδιαμέσου μεγέθους σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η πόλη της Θήβας έχει παλιά κτήρια, τα οποία δεν έχουν τα εχέγγυα των πρόσφατων σεισμικών κανονισμών».

Ο καθηγητής έκανε μια ιστορική αναδρομή στους σεισμούς που έχει «δώσει» η Θήβα κατά το παρελθόν, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 6,5 ρίχτερ και τρεις εξ αυτών να ξεπερνούν τα 6.

«Το 1853 έδωσε 6,5 Ρίχτερ. Τότε η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Είχαμε μόνο 11 θανάτους, καθώς ο κόσμος ήταν έξω λόγω των προσεισμών και 60 ήταν οι τραυματίες. Ακολούθησε ένας εξίσου μεγάλος μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ. Τα κτήρια είχαν καταρρεύσει, η πόλη έκανε 7 χρόνια για να αναοικοδομηθεί.

Το 1893 έδωσε 6,2 Ρίχτερ με δονήσεις που είχαν ξεκινήσει από τον Γενάρη του 1892 και τελικά έκαναν το μεγάλο σεισμό τον Μάιο του 1893, μετά από ενάμιση χρόνο. Κατέστρεψε 900 από τα 1200 σπίτια. Σκοτώθηκαν μόνο 2 άτομα, επειδή λόγω των προσεισμών ήταν όλοι έξω.

Άλλος ένας μεγάλος σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ έγινε το 1914, από τον οποίο κατέρρευσαν 20 σπίτια».

Στην ερώτηση αν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι της Αθήνας με τους διαδοχικούς σεισμούς στη Θήβα, ο κ. Παπαζάχος ήταν καθησυχαστικός, «ακόμα και οι πολλοί ισχυροί σεισμοί στην Θήβα δεν είχαν επιπτώσεις στην Αθήνα».

Back to top button