Το σεισμικό τοπίο στο Άγιο Όρος παραμένει αβέβαιο μετά τον σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (7/6), σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.
Μιλώντας στο Open, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ακόμα. Οι επιστήμονες δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε σαφή απάντηση, καθώς η φύση παραμένει απρόβλεπτη».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εμφανίζει «ιδιαίτερη συμπεριφορά». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από περίπου 14 μήνες, κορυφώθηκε το περσινό καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, ακολούθησε μια περίοδος ύφεσης και επανεμφανίστηκε τον Φεβρουάριο, για να ενισχυθεί ξανά αυτή την περίοδο.
Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος της συγκεκριμένης ακολουθίας, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, καταλήγοντας: «Ευελπιστούμε να πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα».
Ανησυχητικός ο Παπαδόπουλος για τον σεισμό στο Άγιον Όρος: «Δεν ήταν ο κύριος…» – Ζημιές σε Μονές
Ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Λήμνο
Αναφερόμενος στη γεωδυναμική συμπεριφορά της περιοχής, έκανε λόγο για μια «σεισμική ακολουθία με πολλά σκαμπανεβάσματα», γεγονός που δυσχεραίνει την πρόβλεψη της εξέλιξης. Παράλληλα, τόνισε ότι η ακριβής ταυτοποίηση του υπεύθυνου ρήγματος παραμένει δύσκολη, καθώς πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη.
Ωστόσο, επισήμανε και ένα θετικό στοιχείο: «Τα επίκεντρα είναι συγκεντρωμένα σε έναν πολύ στενό χώρο, κάτι που σημαίνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν παρατηρείται μετάδοση της σεισμικής διέγερσης σε γειτονικά ρήγματα». Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με διαρκή αξιολόγηση των δεδομένων.
Ζητείται επιφυλακή από τους σεισμολόγους
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης μίλησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews για τον σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ. «Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η σημερινή δόνηση μεγέθους 5,3 αποτελεί μια συνέχεια αυτής της ακολουθίας που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Ιούνιο του 2024. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 γεγονότα στην περιοχή, μικρά και μεγάλα, 8 από αυτά ήταν με μεγέθη μεγαλύτερα από 4», εξήγησε αρχικά.
Στη συνέχεια ο κ. Καραστάθης τόνισε πως αυτός ο σεισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει δώσει η περιοχή. «Δηλαδή έχουμε αυτή τη στιγμή μία κλιμάκωση του φαινομένου, έχουμε πάει από τα μικρότερα μεγέθη στο μεγαλύτερο», είπε.
Για το τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον, ο κ. Καραστάθης είπε πως «βάζουμε τα δεδομένα κάτω και βλέπουμε ότι δεν έχει μεταβληθεί η εστίακη περιοχή του σεισμού, είναι εντός της ζώνης, δηλαδή δεν έχει μεταβληθεί η διεγερμένη ζώνη. Αυτό είναι ένα καλό. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ κοντά στο Άγιο Όρος, πάρα πολύ κοντά στις κατοικημένες περιοχές του Αγίου Όρους, στις μονές και αυτό βέβαια εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο, γιατί στην περιοχή ναι μεν δεν είχαμε μεγάλο ιστορικό σεισμό στο συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά αυτό έχει και την άλλη όψη, ότι δεν έχουν δοκιμαστεί τα κτίρια από μεγάλο σεισμό, δεν έχει ελεγχθεί η τρωτότητα τους σε σημείο άμεσο».
Ωστόσο, έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις προς τη βελτίωση των συνθηκών, «αλλά υπάρχουν χώροι ακόμη οι οποίοι ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους, άρα θα πρέπει να υπάρχει προσοχή».
Διαβάστε επίσης
Προειδοποίηση Τούρκου καθηγητή για μεγάλο σεισμό ανάμεσα σε Τουρκία και Ρόδο: «Μπορεί να φτάσουμε και τα 9 Ρίχτερ»
Όπως ανέφερε ο κ. Καραστάθης, «δεν έχουμε ακόμη αυτά τα στοιχεία που να μας οδηγούν στο να είμαστε καθησυχαστικοί. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Καλό είναι να υπάρχει προσοχή. Βλέπουμε το φαινόμενο και θα το αξιολογούμε συνεχώς».
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ακόμη «δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και αυτό γιατί μιλάμε για μια ακολουθία, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 12 μήνες και σε πιο έντονη φάση είναι περίπου 10 μήνες, μιας και έχουμε σεισμούς τον προηγούμενο Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο, Φλεβάρη, σεισμούς πάνω από 4,5, οι οποίοι έχουν γίνει αισθητοί στην περιοχή και έχουν προκαλέσει κάποιες μικρές βλάβες».
Και πρόσθεσε: «Είναι μια σειρά, η οποία επιμένει με διαρκώς αυξανόμενα μεγέθη. Το πλεονέκτημα είναι ότι η περιοχή, που έχει ενεργοποιηθεί είναι γύρω στα 5-6 χιλιόμετρα, ένα κομμάτι δυτικά της Μονές Ξενοφώντος και Δοχειαρίου, το οποίο είναι παράλληλο με τις ακτές, ένα πλάγιο κανονικό ρήγμα, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί σε μεγάλο του κομμάτι. Επειδή όμως δεν είναι πολύ καλά γνωστά τα ρήγματα του Αγίου Όρους, δεν έχουν γίνει λόγω της ιδιαιτερότητας του Αγίου Όρους, οι απαραίτητες μελέτες, δεν είμαστε σίγουροι για το αν το ρήγμα αυτό έχει λίγο μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό και άρα είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με ένα πιο συντηρητικό σενάριο».
Ο καθηγητής είπε πως η περιοχή έχει ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμό 6 Ρίχτερ: «Η περιοχή της Παμμακεδονικής, στην οποία ανήκει και το Άγιο Όρος, θεωρείται ότι έχει και φιλοξενεί πρακτικά σε οποιοδήποτε σημείο ρήγματα, που μπορούν να δώσουν έναν σεισμό της τάξης του 6. Συνεπώς το ταβάνι γι’ αυτή την περιοχή είναι αυτό. Νοτιότερα, στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου έχουμε αρκετά μεγαλύτερους σεισμούς, αλλά πολύ διαφορετικούς. Δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη ακολουθία, που είναι ρήγματα στο εσωτερικό της μακεδονικής ζώνης. Συνεπώς μπορεί να έχουμε ισχυρότερους σεισμό στην περιοχή, αυτό είναι σίγουρο και το ρήγμα αυτό φαίνεται ότι έχει μια προέκταση και προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά. Έτσι, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε λίγο συντηρητικοί όσον αφορά τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις, που μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ακόμη ο Κ. Παπαζάχος.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία, όπως επισήμανε ο κ. Παπαζάχος έχει εγκατασταθεί ένας πρόσθετος σεισμογράφος και επιταχυνσιογράφος στις Καρυές, στο Διοικητήριο και μέσα στη Μονή Ξενοφώντος από το ΙΤΣΑΚ ενώ αναμένονται και άλλα μηχανήματα στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής για να υπάρχει από σεισμολογικής πλευράς καλύτερη κάλυψη της ακολουθίας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα