COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σεξ και περίοδος: Οι ειδικοί ανατρέπουν όσα ξέραμε! Τα στερεότυπα που καταρρίπτονται

Σεξ και περίοδος. Δύο από τα πιο φυσιολογικά πράγματα στη ζωή του ανθρώπου, τα οποία ξεχωριστά μπορεί εύκολα ο καθένας να τα κατανοήσει και να τα εξηγήσει. Όταν συνδυάζονται, όμως, μπορεί να γίνουν λιγάκι πιο περίπλοκα. Το να μην θέλει ένας άνθρωπος με περίοδο να κάνει σεξ στη διάρκειά της είναι απόλυτα αποδεκτό και καθόλου κατακριτέο. Δεν είναι, όμως, η μόνη επιλογή.

Μιας και η εκπαιδευτική προσέγγιση στα σχολεία και την κοινωνία πάνω σε αυτό το θέμα είναι ελλιπής, έχουν επικρατήσει διάφορα στερεότυπα γύρω από αυτόν τον συνδυασμό, τα οποία καταρρίπτονται παρακάτω από τους ειδικούς.

Μύθος 1: Δεν υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης

Ίσως ο πιο γνωστός μύθος γύρω από το θέμα σεξ και περίοδος. Δεν ισχύει. Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, υπάρχει πάντα ρίσκο εγκυμοσύνης όταν κάνεις σεξ χωρίς προφύλαξη. «Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά γίνεται. Το σπέρμα ζει ως και 72 ώρες μέσα στον κόλπο της γυναίκας μετά την εκσπερμάτιση και σε περίπτωση που υπάρχει ωορηξία, το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης είναι μεγάλο», λέει η sex therapist, Dr. Shannon Chavez. Παράλληλα, πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν μία γυναίκα παρακολουθεί τον κύκλο της και κάνει σεξ στις τελευταίες ημέρες της περιόδου, υπάρχει πιθανότητα η ωορηξία να ξεκινήσει νωρίτερα, άρα και να υπάρξει εγκυμοσύνη.

Μύθος 2: Δεν μεταδίδονται ασθένειες

Όπως ακριβώς και ο μύθος 1, αυτό δεν ισχύει. Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, ειδικά αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος ή να κολλήσετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. «Κάθε ανταλλαγή υγρών ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών, ενώ κατά τη διάρκεια της ωορηξίας το Ph του κόλπου αλλάζει και ο κίνδυνος αυξάνεται».

Μύθος 3: Είναι επώδυνο

Αν η περίοδός σας χαρακτηρίζεται από έντονους πόνους, τότε η σκέψη και μόνο της συνουσίας στη διάρκειά της, σας προκαλεί ανατριχίλα. Ωστόσο, οι συσπάσεις του οργασμού βοηθούν να απομακρυνθεί ευκολότερα το αίμα και ιστός της μήτρας, οπότε μπορεί η περίοδος να τελειώσει πιο γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι ένας οργασμός μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσουν οι κράμπες της περιόδου.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα απελευθερώνει την ένταση και χαλαρώνει τους πυελικούς μυς με συνέπεια να μειωνεται και ο πόνος. Παράλληλα, αρκετές είναι και οι γυναίκες που δηλώνουν ότι έχουν αυξημένη ερωτική διάθεση, ειδικά από την τρίτη ημέρα της περιόδου και μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται σε αυτό το στάδιο του κύκλου», λέει η Chavez.

Back to top button