COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Seymour Ηersh: «Η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream θα καταλήξει πολύ άσχημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν!» – Ολόκληρη η συνέντευξη – κόλαφος του βραβευμένου, με Πούλιτζερ, Αμερικανού δημοσιογράφου

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh o οποίος στο παρελθόν αποκάλυψε την σφαγή αμάχων στο Μάι Λάι το 1969 από Αμερικανούς στρατιώτες και τώρα καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream μαζί με την υποστήριξη της Νορβηγίας για να αποκομίσουν οι ΗΠΑ γεωπολιτικά και οικονομικά κέρδη παραχώρησε συνέντευξη στον Γερμανό δημοσιογράφο Fabian Scheidler.

Είπε πάρα πολλά και με πολλές λεπτομέρειες για το πως οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς αλλά αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του πως ο πόλεμος στη Ουκρανία θα έχει «άσχημο τέλος για τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Είπε μάλιστα πως η πράξη του Τζο Μπάιντεν να αφήσει τον γερμανικό λαό να παγώσει εν μέσω χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο θα αποτελέσει στίγμα για τις ΗΠΑ!

Την αποκάλυψή του για την σχεδιασμένη και εκτελεσμένη από τις ΗΠΑ δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream επιχείρησε να την διαψεύσει η αμερικανική κυβέρνηση αλλά κανείς δεν την πιστεύει λόγω του λαμπρού παρελθόντος του Seymour Hersh στο να ανακαλύπτει και να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ πράγματα που οι αμερικανικές κυβερνήσεις δεν ήθελαν να μαθευτούν από το ευρύ κοινό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε και όλα τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς κατηγορώντας τον Hersh διότι δεν αποκάλυψε την ανώνυμη πηγή του χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του μη επαληθεύσιμους.

Διατυπώθηκε επίσης κριτική ότι η έρευνα ήταν «ασυνεπής».

Όπως είπαμε όμως, είναι δύσκολο να «κοντύνεις» το Seymour Hersh, είναι πολύ μεγάλος ακόμα και για τον μηχανισμό του «βαθέως» αμερικανικού κράτους.

Το άρθρο του Hersh έγραφε πως τον Δεκέμβριο του 2021 ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, συγκάλεσε συνάντηση μιας νεοσυσταθείσας τότε ειδικής ομάδας, αποτελούμενη από στελέχη του Στρατού, της CIA, του State Department και του υπουργείου Οικονομικών. Ήθελε να καταστρώσει ένα σχέδιο για την καταστροφή των αγωγών Nord Stream.

«Αυτή η ομάδα αρχικά συνεκλήθη για να μελετήσει το… πρόβλημα. Όλοι γνωρίστηκαν σε ένα πολύ… μυστικό γραφείο. Ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ένα κτίριο, το κτίριο των εκτελεστικών γραφείων, το οποίο συνδέεται με τον Λευκό Οίκο με μια υπόγεια σήραγγα.

Και στην κορυφή είναι ένα γραφείο μιας μυστικής εξωτερικής ομάδας συμβούλων, που ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών του Προέδρου.

Το ανέφερα για να καταλάβουν οι παροικούντες τον Λευκό Οίκο πως διαθέτω πληροφορίες.

Συνεκλήθη, λοιπόν, η ομάδα για να εξεταστεί τι θα κάναμε αν η Ρωσία πήγαινε σε πόλεμο.

Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες πριν από τον πόλεμο, πριν από τα Χριστούγεννα του 2021.

Ήταν μια ομάδα υψηλού επιπέδου, που πιθανότατα είχε διαφορετικό όνομα, αλλά την ονόμασα Διυπηρεσιακή Ομάδα, δεν ξέρω το επίσημο όνομά της – και αν υπήρχε.

Συμμετείχαν η CIA και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η οποία παρακολουθεί τις τηλεπικοινωνίες, το State Department και το Υπουργείο Οικονομικών, που παρέχει χρήματα.

Και πιθανώς μερικές άλλες οντότητες.

Εκπροσωπήθηκαν επίσης οι Αρχηγοί του Στρατού. Το θέμα ήταν να γίνουν συστάσεις για το πώς θα σταματήσει η Ρωσία τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία: είτε με αναστρέψιμα μέτρα όπως κυρώσεις και οικονομική πίεση είτε με μη αναστρέψιμα, «κινητικά» μέτρα, π.χ. εκρήξεις.

Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες εδώ ή να μιλήσω για τη συγκεκριμένη συνάντηση, γιατί πρέπει να προστατεύσω την πηγή μου.

Δεν ξέρω πόσα άτομα έλαβαν μέρος» είπε ο Hersh.

Αναρωτιέται μάλιστα αν ο Γερμανός καγκελάριος Όλα Σολτς είχε γνώση των αμερικανικών σχεδίων καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το σχέδιο ανατίναξης των αγωγών στις 20 Ιανουαρίου του 2022.

«Νομίζω ότι ήταν 20 Ιανουαρίου. Και τότε ο πρόεδρος, όταν έκανε τη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο στις 7 Φεβρουαρίου 2022, είπε επίσης ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο τότε, ήταν πολύ ασαφής.

Μια ερώτηση που θα ήθελα να κάνω στον Scholz εάν προήδρευα μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης είναι η εξής: Σας έχει πει ο Joe Biden για αυτό; Σας είπε τότε γιατί ήταν τόσο σίγουρος ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τον αγωγό;

Ως Αμερικανοί, τότε δεν είχαμε σχέδιο, αλλά ξέραμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε».

Η ανατίναξη των Nord Stream, λέει ο Hersh, έγινε στο τέλος της άσκησης Balstop.

«Την τελευταία στιγμή, ο Λευκός Οίκος δίστασε…Ο πρόεδρος είπε ότι φοβόταν να το κάνει.
Άλλαξε γνώμη και έδωσε νέες εντολές, δίνοντας τη δυνατότητα εξ αποστάσεως πυροδότησης των βομβών ανά πάσα στιγμή.

Το κάνεις αυτό με ένα κανονικό βυθόμετρο, ένα προϊόν Raytheon παρεμπιπτόντως, πετάς πάνω από το σημείο και ρίχνεις έναν κύλινδρο.

Στέλνει ένα σήμα χαμηλής συχνότητας, μπορείτε να το περιγράψετε ως ήχο φλάουτου, μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές συχνότητες.

Ωστόσο, υπήρχε φόβος αποτυχίας…Υπήρχε ανησυχία μέσα στην ομάδα για να βρούμε το σωστό φάρμακο, και στην πραγματικότητα έπρεπε να απευθυνθούμε σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, για τις οποίες επίτηδες δεν έγραψα.

Ο Joe Biden αποφάσισε να μην τους ανατινάξει τον Ιούνιο… πέντε μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Όμως τον Σεπτέμβριο διέταξε να γίνει.

Το επιχειρησιακό επιτελείο, οι άνθρωποι που κάνουν πράγματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν ό,τι λέει ο Πρόεδρος.

Στην αρχή θεώρησαν λοιπόν ότι ήταν ένα χρήσιμο όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά κάποια στιγμή μετά την εισβολή των Ρώσων, και μετά όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, το όλο θέμα έγινε όλο και πιο αποκρουστικό για τους ανθρώπους που το έτρεχαν.

Πρόκειται για άτομα που εργάζονται σε κορυφαίες θέσεις στις μυστικές υπηρεσίες και είναι καλά εκπαιδευμένα.

Αντιτάχθηκαν στο έργο, το θεωρούσαν τρελό.

Λίγο μετά την επίθεση, αφού έκαναν ό,τι τους είπαν, υπήρξε μεγάλη οργή για την επιχείρηση και απόρριψη από τους εμπλεκόμενους.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έμαθα τόσο πολλά.

Και θα σου πω και κάτι ακόμα.

Οι λαοί της Αμερικής και της Ευρώπης που κατασκευάζουν αγωγούς ξέρουν τι συνέβη.
Σας λέω κάτι σημαντικό.

Οι άνθρωποι που έχουν εταιρείες που κατασκευάζουν αγωγούς γνωρίζουν την ιστορία.
Δεν άκουσα την ιστορία από αυτούς, αλλά γρήγορα έμαθα ότι ήξεραν».

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες μετά την ανατίναξη των αγωγών ότι ένας σημαντικός μοχλός εξουσίας αφαιρέθηκε από τον Putin.

Είπε ότι η καταστροφή των αγωγών είναι μια τεράστια ευκαιρία – μια ευκαιρία να στερηθεί η Ρωσία τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους αγωγούς ως όπλο.

Έτσι, η Ρωσία δεν μπορούσε πλέον να πιέσει τη Δυτική Ευρώπη. Ο φόβος λοιπόν ήταν ότι η Δυτική Ευρώπη δεν θα στήριζε την Ουκρανία.

Νομίζω ότι ο λόγος αυτής της απόφασης ήταν ότι ο πόλεμος δεν πήγαινε καλά για την Ευρώπη, που φοβούνταν τον χειμώνα που πλησίαζε.

Ο Nord Stream 2 τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας από την ίδια τη Γερμανία, και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι θα άρει τις κυρώσεις ενόψει ενός κρύου χειμώνα.

Ως προς τα κίνητρα των ενεργειών των Αμερικανών σύμφωνα με τον Hersh, «Δεν νομίζω ότι το είχαν σκεφτεί καλά.
Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο. Δεν νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Blinken και άλλοι στην κυβέρνηση αποφάσισαν μετά από πολλή σκέψη.

Υπάρχουν άνθρωποι στις αμερικανικές επιχειρήσεις που τους αρέσει η ιδέα ότι γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί.

Πουλάμε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με εξαιρετικά υψηλά κέρδη, βγάζουμε πολλά χρήματα από αυτό.

Είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν κάποιοι που σκέφτηκαν πως αυτό θα δώσει στην αμερικανική οικονομία ώθηση.

Αλλά στον Λευκό Οίκο, νομίζω ότι είχαν πάντα εμμονή με την επανεκλογή, και ήθελαν να κερδίσουν τον πόλεμο, ήθελαν να πάρουν μια νίκη, ήθελαν να κερδίσει η Ουκρανία με κάποιο τρόπο… μαγικά.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι ίσως είναι καλύτερο για την οικονομία μας αν η γερμανική οικονομία είναι αδύναμη, αλλά αυτό είναι τρελό.
Νομίζω ότι παγιδευτήκαμε σε κάτι που δεν θα λειτουργήσει, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει καλά για την κυβέρνηση Biden».

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, o Hersh επισημαίνει: «Δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όπως θέλουμε, και δεν ξέρω τι θα κάνουμε καθώς κοιτάμε πιο μακριά, στο μέλλον.

Με τρομάζει που ο πρόεδρος ήταν διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Και οι άνθρωποι που διηύθυναν αυτήν την αποστολή πίστευαν ότι ο πρόεδρος γνώριζε τι έκανε στον λαό της Γερμανίας, ότι τους τιμωρούσε για έναν πόλεμο που δεν πήγαινε καλά.

Και μακροπρόθεσμα, αυτό όχι μόνο θα βλάψει τη φήμη του ως προέδρου, αλλά θα είναι και πολύ επιζήμιο πολιτικά.

Θα είναι στίγμα για τις ΗΠΑ.Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη θα σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία. Η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream ήταν άλλος ένας φόβος. Θα έκανα πολλές ερωτήσεις στον Καγκελάριο Scholz.

Θα τον ρωτούσα τι έμαθε τον Φεβρουάριο όταν ήταν με τον Πρόεδρο.

Η επιχείρηση ήταν άκρως απόρρητη και ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να πει σε κανέναν για τις δυνατότητές μας, αλλά του αρέσει να συζητάμε, μερικές φορές λέει πράγματα που δεν έπρεπε να πει.

Το θέμα είναι ότι ο Biden αποφάσισε να αφήσει τους Γερμανούς να παγώσουν αυτόν τον χειμώνα.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα προτιμούσε να δει τη Γερμανία να παγώνει παρά να σταματήσει ενδεχομένως να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Θα το έθετα και πιο απλά.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην επιχείρηση είδαν ότι ο Πρόεδρος ήθελε να παγώσει τη Γερμανία για τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς του στόχους και αυτό τους φρίκαρε.
Μιλάω για Αμερικανούς που είναι πιστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Back to top button