COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σφίγγει ο φορο-κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Τέλος οι “φτωχοί” που δηλώνουν… 6.000 ευρώ τον χρόνο

Αύριο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο -για να ανακοινωθεί στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών- το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο υπουργός Οικονομικών θα περιγράψει τον κεντρικό στόχο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση: να αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και να πάψει να αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις η “ντροπιαστική” εικόνα, οι αυτοαπασχολούμενοι να δηλώνουν έσοδα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ αλλά να υποστηρίζουν ότι έχουν διαθέσει τα 36 δισ. ευρώ σε επαγγελματικές δαπάνες καταλήγοντας να φορολογούνται για μόλις 4 δισ. ευρώ ή περίπου 6.000 ευρώ ο καθένας.

H κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές. Έτσι, οι αυτοαπασχολούμενοι, θα διατηρήσουν το προνόμιο του να φορολογούνται τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους (του καθαρού εισοδήματος αφού αφαιρεθούν οι επαγγελματικές δαπάνες) με συντελεστή 9%. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός “πίεσης” ώστε τα δηλωθέντα κέρδη να μην πέφτουν κάτω από ένα όριο.

Σφίγγει ο φορο-κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Τέλος οι “φτωχοί” που δηλώνουν… 6.000 ευρώ τον χρόνο
Στο “μικροσκόπιο” οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα
Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό, θα ανακοινωθεί αύριο. “Πολιτικά”, το μήνυμα έχει ήδη σταλεί: δεν μπορεί να εμφανίζεται εργοδότης να δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από τον εργαζόμενο που αμείβεται με το κατώτατο μισθό (σ.σ. ο ετήσιος καθαρός κατώτατος μισθός είναι αυτή τη στιγμή 9325 ευρώ ενώ ο μεικτός περίπου 10920 ευρώ). Για το πώς θα επιτευχθεί αυτό σε τεχνικό επίπεδο, προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος, καθώς μπαίνουν και θέματα νομιμότητας. Δεν μπορεί να “απαγορεύει” ο νόμος σε έναν επαγγελματία να έχει μια κακή χρονιά, στην οποία θα γεμίσει ζημιές, οι οποίες επίσης μπορεί να είναι προϊόν μιας μεγάλης επένδυσης που θα αποσβεστεί σε αρκετά χρόνια.

Το ζητούμενο της νέας πολιτικής θα είναι τα ηλεκτρονικά δεδομένα που πλέον συγκεντρώνονται από πολλές πηγές στο υπουργείο Οικονομικών να λειτουργήσουν ως “φόβητρο” για τους αυτοαπασχολούμενους και να ξεκινήσουν οι ίδιοι να δηλώνουν περισσότερα κέρδη για να μην μπλέξουν με εξονυχιστικούς ελέγχους. Στο παρελθόν, είχε δοκιμαστεί και η λύση της “περαίωσης”.

Μια διαδικασία που έβγαζε ουσιαστικά ένα “τεκμαρτό κέρδος” (και κατά συνέπεια έναν τεκμαρτό φόρο), το οποίο αν αποδεχόταν ο επαγγελματίας, θεωρούνταν ως “ειλικρινής” και απαλλασσόταν από τον κίνδυνο προστίμων και προσαυξήσεων σε ενδεχόμενο εξονυχιστικό έλεγχο.

Back to top button