Χωρίς κατηγορία

Σφοδρές αντιδράσεις σε εσωτερικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ράμα περί συζητήσεων για αλλαγή συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας


Οι προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, περί διαπραγματεύσεων για την αλλαγή συνόρων της χώρας του με την Ελλάδα, προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο σε εσωτερικό αλλά και ευρωπαικό επίπεδο.
Είναι σαφές πλέον ότι ο Ράμα στα πλαίσια των ψευτο – αλυτρωτικών διεκδικήσεων του, επιχειρεί να εμπλέξει και την Ελλάδα, προς τέρψη του «μέντορα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια ιδιαίτερα θερμή σχέση, που έχει διχάσει ακόμα και τους Αλβανούς… Χαρακτηριστικό είναι και το περιστατικό με τη νέα επίθεση -αυτή τη φορά με μπογιά και όχι με αυγά- σε βάρος του Αλβανού Πρωθυπουργού, από αντιπολιτευόμενο βουλευτή μέσα στο κοινοβούλιο.
Η απάντηση της Κομισιόν
Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν επαναδιαπραγματεύονται κάποιου είδους σύνορο, “απ ’ό,τι ξέρουμε”, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, οι οποίες μεταφέρθηκαν στον ελληνικό Τύπο ως δηλώσεις που παρέπεμπαν στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης συνόρων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε αφενός ότι η Κομισιόν δεν έχει την εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα αναφερόταν σε κάτι τέτοιο, αφετέρου στο πλαίσιο των Βαλκανίων και των 6 χωρών που υπάγονται στην στρατηγική της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ο στόχος είναι η προσέγγιση και ο κατευνασμός των παθών και ως εκ τούτου δηλώσεις ηγετών προς την αντίθετη κατεύθυνση “δεν βοηθούν”.
Τέλος απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα και η Αλβανία “διαπραγματεύονται σύνορα”, η Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε “όχι απ’ όσο γνωρίζουμε”, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν Ράμα: Δεν συζητάμε καν περί συνόρων

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’αυτών» τονίζουν διπλωματικές πηγές απαντώντας στα όσα είπε περί συνόρων ο Εντι Ράμα σε τηλεοπτική εκπομπή.
Συνεχίζοντας τόνισαν ότι: «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο Κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριο είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».
«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε συγκεκριμένα ο Εντι Ράμα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, με αφορμή τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.
«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κοσσυφοπέδιο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης. Για αυτό το λόγο, εμείς ως έθνος πρέπει να ανδρωθούμε και να μην συμπεριφερόμαστε όπως τα παιδιά της γειτονιάς. Θα μας κυνηγήσουν με τις πέτρες. Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επικείμενες εκλογές, οι δημόσιοι άνδρες σκέφτονται για την επόμενη γενιά».

ΝΔ: Ο ισχυρισμός Ράμα μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή
Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία, μέσω δήλωσης του Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, σχολίασε για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα:
«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο




Back to top button