ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου για το νερό στην Ελλάδα: Αυτό που φοβούνταν οι Αθηναίοι και τα νησιά έφτασε – Οι περιοχές που κινδυνεύουν


Σήμα κινδύνου για το νερό στην Ελλάδα: Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για τον κίνδυνο λειψυδρίας που έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνολικά, 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Χορηγούμενο

Σήμα κινδύνου για το νερό στην Ελλάδα: Αυτό που φοβούνταν οι Αθηναίοι και τα νησιά έφτασε – Οι περιοχές που κινδυνεύουν

 

Χορηγούμενο

Περιοχές που Πλήττονται από Λειψυδρία

Μεταξύ των δήμων που πλήττονται βρίσκονται πέντε δήμοι της Κρήτης, καθώς και οι Σέριφος, Σίφνος, Λέρος, Πόρος, Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Χορηγούμενο

Παράγοντες που Επιδεινώνουν την Κατάσταση

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και τις μειωμένες βροχοπτώσεις. Αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση νερού λόγω της τουριστικής περιόδου που βρίσκεται στην κορύφωσή της, δημιουργούν κρίσιμες συνθήκες για την υδροδότηση των περιοχών αυτών.

Χορηγούμενο

 

Αναλύσεις και Προβλέψεις Ειδικών

Η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, εξηγεί ότι από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024, παρατηρήθηκε μείωση των βροχοπτώσεων κατά 40-50% σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην Αττική, η μείωση έφτασε το 45%, ενώ στην Ανατολική Κρήτη ήταν της τάξεως του 60%. Η κ. Μιμίκου επισημαίνει ότι η λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς ξηρασία, καθώς είναι το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού.

 


Προτάσεις για Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Η κ. Μιμίκου τονίζει την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και κεντρικά κάτω από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Η βελτίωση των μεθόδων άντλησης και η αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού νερού είναι επίσης σημαντικές.

 

Δορυφορικά Δεδομένα και Μείωση Στάθμης Νερού

Σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, παρατηρείται σημαντική μείωση της στάθμης του νερού σε κρίσιμους ταμιευτήρες, όπως η τεχνητή λίμνη Μόρνου στη Στερεά Ελλάδα και το φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη. Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία παρουσιάζει επίσης χαμηλά επίπεδα νερού.


 

Επείγουσα Ανάγκη για Μέτρα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, ειδικά για την αγροτική παραγωγή. Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τα αποθέματα νερού να αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια μόνο. Η ανάγκη για απάντληση και μεταφορά νερού από πηγές της Μαυροσουβάλας και του Βοιωτικού Κηφισού γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

 


Προβλήματα σε Νησιά και άλλες Περιοχές

Πολλά νησιά αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Στη Λέρο, οι μονάδες αφαλάτωσης υπολειτουργούν και οι γεωτρήσεις στερεύουν. Στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι, η στάθμη του νερού έχει πέσει σε επίπεδα συναγερμού. Η Χίος επίσης αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με το νερό, με το φράγμα του Κατράρη να στερεύει.

 

Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ανησυχητικές και η ανάγκη για μέτρα εξοικονόμησης νερού είναι πιο επείγουσα από ποτέ.





Back to top button