COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η εμπρηστική, δήθεν… «ιδιωτική» επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη – Η ‘καυτή’ ατζέντα της συνάντησης με τον Δένδια, οι προκλήσεις και το… ‘ραντεβού’ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Προάγγελο συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, χαρακτηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah τη διήμερη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που φέρει τίτλο «Επίσκεψη ανταπόδοσης στην Αθήνα -Προετοιμασία συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη, 7 θέματα στο τραπέζι», στις συναντήσεις του Τσαβούσογλου με τους Έλληνες κυβερνώντες, θα συζητηθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, τα ζητήματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τα «προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης» και το θέμα της επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Τα 7 θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Sabah, είναι τα εξής:

– Σύγκρουση απόψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

– Υφαλοκρηπίδα

– Διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για Κυπριακό

– Παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις

– Άσχημη μεταχείριση μεταναστών και επαναπρωθήσεις

– Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης

– Η πρόταση της Τουρκίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου

Το δημοσίευμα καταλήγει, αναφέροντας πως η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα γίνεται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Νίκος Δένδιας, με τις δημόσιες δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα».

Η “καυτή ατζέντα” της συνάντησης του Τσαβούσουγλου με τον Δένδια

Σε ένα κλίμα προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, η οποία τεντώνει το σκοινί, προτάσσοντας τις αξιώσεις της, και με τη γεύση από τις αποστομωτικές απαντήσεις του Νίκου Δένδια, από την Άγκυρα, να δημιουργεί ακόμη εκνευρισμό στη γείτονα, πραγματοποιείται η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θράκη. Θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί, με την άφιξη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να θέσει και πάλι επί τάπητος τους όρους καλής γειτονίας και την ανάγκη σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, λέγοντας τα εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλης», τόνισε, επίσης, μεταξύ άλλων.

Στη συνάντηση του Απριλίου ανάμεσα σε Δένδια-Τσαβούσογλου, ωστόσο, οι τουρκικές προκλητικές ρητορείες προσέκρουσαν σε ισχυρή επιχειρηματολογία από την Αθήνα.

«Εθεσες, Μεβλούτ, δύο θέματα. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει Στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο Στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν. Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα», είχε επισημάνει ο κ. Δένδιας.

«Σκληρή απάντηση Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις», «Σύγκρουση σε απευθείας μετάδοση», «Πινγκ-πονγκ δηλώσεων live», ήταν μερικοί από τους κεντρικούς τίτλους στα μεγαλύτερα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ο διεθνής Τύπος παρατηρούσε: «Καιρό είχαμε να δούμε τέτοια σύγκρουση…».

Η πρόκληση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Ασχολιάστη δεν μπορεί να μείνει και η νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί», διεμήνυσε, ενώ το κείμενό του συνοδεύει εικόνα της Αγίας Σοφίας που έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μίλησε για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ένδοξο στρατό του, που πρόσθεσε αυτή την μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό».

«Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονή της θλιβερής 568ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, στίχους από το κοράνι διάβασε σε μαθητές ισλαμικών σχολείων, μέσα στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα ενόψει και της επίσκεψης Τσαβούσογλου.

Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Εξασφαλίστηκε ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων και τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό που καθιερώνει τις μετακινήσεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως σήμερα έγινε και η παρουσίασή του. Αποτελεί, είπε ο πρωθυπουργός: «σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτό. Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμών και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού» συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «Σήμερα βαδίζει στην επόμενη ημέρα οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμάμαι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων. Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε ως ιδέα την οποία είχαμε καταθέσει σε επιστολή μας με άλλους 8 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τότε φάνταζε ως όνειρο θερινής νυκτός. Έγινε όμως πράξη μετά».

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν έλειψαν τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία», για να εξηγήσει πως «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική.

Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».

«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «Θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων».

Τέλος αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «Ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως: «Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε κατά τις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη χαρά του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «πολύτιμος», κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης.

Υπογράμμισε πως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο σε όλη αυτή την περιπέτεια και πρόσθεσε πως ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός του και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

«Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράξουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Μετά την άφιξή του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα κινηθεί προς την Κομοτηνή, όπου στο τουρκικό προξενείο της πόλης θα έχει επαφές με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου, τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε αντίστοιχα, την πρόεδρο του μειονοτικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου και άλλα τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας. Θεωρείται πιθανό πως στις συναντήσεις αυτές θα λάβει μέρος και ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης, αναδεικνύοντάς θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ατζέντα της Άγκυρας.

Τα σχέδια σκληρο-πυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης και πως οι ελληνικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια επίσκεψη, ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιωτικού χαρακτήρα, θεωρείται προκλητική.

Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Προσκλήσεις έλαβαν στελέχη της μειονότητας, ενώ ενδιαφέρον έχει ποιοι από τους μειονοτικούς βουλευτές, δημάρχους και αιρετούς Περιφερειακούς Συμβούλους παραβρεθούν. Η επίσκεψη θα κλείσει με προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Θεωρείται δεδομένο πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα αναφέρεται συνεχώς κατά την παραμονή του στη Θράκη σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα», με το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά εάν επιδιώξει με το «καλημέρα» να εκτροχιάσει το ταξίδι του στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Back to top button