Θα σταματήσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τον διψασμένο για αίμα Ερντογαν, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι δύο ηγέτες στο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας?…

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα θα έχει απαντηθεί μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν θα έχει εκπνεύσει και το χρονικό περιθώριο των 120 ωρών της ανακωχής στο μέτωπο της Συρίας, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πενς και του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει στα σχέδιά του για να επεκτείνει σε μήκος 440 χλμ και σε βάθος 35 χλμ την εδαφική ζώνη της Β. Συρίας που έχει καταλάβει στρατιωτικά, επιδιώκοντας στο εσωτερικό της την πλήρη εκκαθάριση του Κουρδικού πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να εγκαταστήσει εκεί πάνω από ένα εκατ. Σουνίτες Άραβες και Τουρκομάνους, που φιλοξενούνται μέχρι τώρα σε στρατόπεδα προσφύγων μέσα στην Τουρκία και πολέμησαν στο παρελθόν κατά του Άσαντ, συμμαχόντας με ακραίες Ισλαμιστικές οργανώσεις.

Μόνιμος στόχος του Τούρκου προέδρου είναι και τα δύο ισχυρότερα προπύργια των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή της Β. Συρίας, δηλαδή οι πόλεις Μαανμπίτζ και Κομπάνι, οι οποίες βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των Ρώσων και στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς Άσαντ.

Οι Ρώσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αποφευχθεί μέχρι σήμερα η Γενοκτονία του Κουρδικού πληθυσμού της Β. Συρίας, μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων από τους συμμάχους τους Αμερικανούς, μαζί με τους οποίους πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η Συμφωνία της Κουρδικής ηγεσίας με αξιωματούχους του Άσαντ υπεγράφη μέσα στην Ρωσική βάση Χμειμιμ και ναι μεν, έστειλε τους Κούρδους στην αγκαλιά του Σύρου προέδρου, υποχρεώνοντάς τους να ξεχάσουν τα περι αυτονομίας και να ενταχθούν στον Συριακό στρατό,αλλά από την άλλη -και επί του παρόντος- τους διέσωσε από την ολοκληρωτική σφαγή τους, όπως την είχε σχεδιάσει ο Ερντογάν.

Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα κριθεί κατά την συνάντηση στο Σότσι.

Αναλυτικότερα τώρα το πλήρες ρεπορτάζ για την συνάντηση αυτή έχει ώς εξής:

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ, η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα