Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στο Φανάρι.

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της δυσφορίας Βαρθολομαίου γιατί δεν ενημερώθηκε για την «πρόθεση» συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Εξάλλου, την Παρασκευή κλήθηκε στο Φανάρι η Ελληνίδα πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε σε έντονο ύφος απορία γιατί το Φανάρι δεν ενημερώθηκε από την Πολιτεία για το προωθούμενο σχέδιο στο χώρο της Εκκλησίας που αφορά κληρικούς και μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του. Από το Δημόσιο μισθοδοτούνται περίπου 1.400 αρχιερείς και κληρική από την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι και δεν μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της ιεραρχίας, που θα συνέλθει εκτάκτως στις 16 Νοεμβρίου. Επίσης, αν και οι 36 μητροπόλεις της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) έχουν παραχωρηθεί διοικητικά με τον πατριαρχικό τόμο του 1928 στην Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμη διατηρούν την πνευματική τους σύνδεση με το Φανάρι.

Η συνάντηση Βαρθολομαίου-Γαβρόγλου, ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Παιδείας, που σημειώνει ότι είναι προγραμματισμένη από καιρό, αλλά πιθανότατα επισπεύσθηκε λόγω των εξελίξεων.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα