Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 17:31
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σήμερα στο Ζάππειο ο...

Σήμερα στο Ζάππειο οι υπογραφές Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου για τον EastMed: Ουσιαστική ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ και η Τουρκία κάνει λόγο για «casus belli»…

Σήμερα οι υπογραφές στο Ζάππειο της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για τον αγωγό EastMed, αποτελεί ουσιαστικά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά την Αίγυπτο να απέχει και την Ιταλία να παρακολουθεί «διακριτικά» και να μην συμμετέχει στο έργο.

Η πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από την υπογραφή του EastMed, είναι η de facto ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ.

Αλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μία απλή περιοχή «διεθνών χωρικών υδάτων».

Αρα με την υπογραφή του EastMed, η Ελλάδα «ανακηρύσσει» ΑΟΖ και η Κύπρος με το Ισραήλ, την αποδέχονται.

Αυτό το γνωρίζει, φυσικά και η Αγκυρα. Η οποία διαμήνυσε ότι θεωρεί casus belli την δημιουργία του αγωγού EastMed με τον πιο επίσημο τρόπο:

-διαφ.-

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και συνεπώς η «φωνή» του Ρ.Τ.Ερντογάν, είπε πως η Άγκυρα «Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον EastMed» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να αποτρέψει την υλοποίησή του με κάθε μέσον.

Ο Καλίν χαρακτήρισε επίσης «παράνομες τις ενέργειες της Ελλάδας».

«Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι λένε για τον EastMed και την μεταφορά αερίου από δρόμο που θα παρακάμπτει την Τουρκία. Εμφανίζουν χάρτες, κάνουν σχέδια για τους αγωγούς. Όταν γίνονται αυτά δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

Από αύριο, λοιπόν, τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία θα δοκιμάσουν άλλη μια φορά τα όρια ανθρώπων και μηχανών μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

-διαφ.-

Είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρξει η παραμικρή απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις, παρά μόνον αν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η απάντηση της Ελλάδας θα δοθεί με την υπογραφή του EastMed και δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στο Ισραήλ

Η ουσία είναι ότι από σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε «διακεκαυμένη ζώνη».

Από το όλο σκηνικό, μέχρι στιγμής, απουσιάζει η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος, η οποία δεν συνυπογράφει τον EastMed.

Το Ισραήλ έχει σαφώς πιο θετική στάση και δείχνει να ποντάρει στο ελληνικό «χαρτί». Μείζον πρόβλημα η πολιτική ρευστότητα στο Τελ Αβίβ και τα πολιτικά προβλήματα με τις κατηγορίες περί διαφθοράς κατά του πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου.

Εχουμε σημειώσει και στο παρελθόν πώς οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού στο Ισραήλ μπορεί να αποβεί αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι σε συνέντευξή του τονίζει ότι «Η Ελλάδα είναι στρατηγική επιλογή του Ισραήλ για την ανάπτυξη των σχέσεων μαζί της» και ότι «Η παρέμβαση αυτή δεν έχει μοναδικό παραλήπτη την Ελλάδα. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το Ισραήλ, ένας σχετικά νέος σύμμαχος της Ελλάδας, ένας σύμμαχος από αναγκαιότητα, αφού η Τουρκία, από σύμμαχος μετατράπηκε σε εχθρός, «μετριέται» από την Αθήνα σε ότι αφορά την αξιοπιστία του και αυτό στο Τελ Αβίβ το ξέρουν.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων