ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες και κουκουνάρι

Advertisement

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Αρωματικός, αφράτος και γεμάτος γεύση, φτιάχνεται εύκολα με απλά υλικά και χωρίς την ανάγκη φούρνου.

Στην εκδοχή αυτή, του σιμιγδαλένιου χαλβά προσθέτουμε σταφίδες για φυσική γλυκύτητα και κουκουνάρι για τραγανή υφή, δημιουργώντας ένα γευστικό επιδόρπιο που είναι τέλειο για τις ημέρες της νηστείας αλλά και κάθε στιγμή που θέλετε κάτι γλυκό.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες και κουκουνάρι – Υλικά

(Για περίπου 8 μερίδες)

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (μισό χονδρό, μισό ψιλό)
  • 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)

Για το σιρόπι:

  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2-3 γαρίφαλα

Χρόνος προετοιμασίας:

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 20 λεπτά
  • Σύνολο: 30 λεπτά

Advertisement

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και την πορτοκαλόφλουδα και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.
  • Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 10 λεπτά).
  • Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες: Ρίχνουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε το σιρόπι: Με προσοχή, προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι σιγά-σιγά στο σιμιγδάλι (θα αφρίσει, οπότε ανακατεύουμε γρήγορα). Μειώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και να πήξει ο χαλβάς.
  • Σχηματίζουμε και σερβίρουμε: Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε σε φόρμα ή πλάθουμε με κουτάλι και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Γαρνίρουμε και απολαμβάνουμε: Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και επιπλέον κουκουνάρι αν θέλουμε.

Tips για τέλειο χαλβά

  • Χρυσό χρώμα: Ανακατεύουμε συνεχώς το σιμιγδάλι στο καβούρδισμα για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  • Αρώματα: Μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια ή λίγο κονιάκ στο σιρόπι για πιο πλούσια γεύση.
  • Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε με λίγο μέλι ή μια κουταλιά ταχίνι για πιο υγιεινή απόλαυση.

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button