COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Σκάνδαλο υποκλοπών – Πρόταση μομφής: Σήμερα η μεγάλη μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα – Τι θα ψηφίσουν, όμως, Καραμανλής και Σαμαράς; Όλα τα φώτα στραμμένα στους δύο πρώην Πρωθυπουργούς!

«Κόκκινο» χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο, επί της διαδικασίας της πρότασης μομφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη (25/1) στη Βουλή και η οποία από τις πρώτες κιόλας ομιλίες φάνηκε ότι θα είναι ανηλεής μεταξύ των δυο μεγαλύτερων πλειοψηφιών του Κοινοβουλίου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει για την «μονομαχία» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο την υπόθεση Καλογρίτσα, όσο και την «αμαρτωλή» σχέση ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΔΑΕ, ενώ θα τονίσει την ανάγκη η χώρα να διατηρηθεί στην τροχιά της σταθερότητας που έχει επιτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία τετραετία.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να πάρει και πρώτος τον λόγο από το βήμα της Βουλής, λόγω της διαδικασίας -καθώς εκείνο είναι που κατέθεσε την πρόταση μομφής, αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση -προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη- για το θέμα των επισυνδέσεων με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ, που επιβεβαιώνει την παρακολούθηση τουλάχιστον έξι ονομάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά άλλωστε ότι «μετά από έξι μήνες θεσμικής αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών θα έχουμε κορύφωση με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Με το πολιτικό σκηνικό να «φλέγεται» για το θέμα των παρακολουθήσεων, οι ακραίες αντιπαραθέσεις πέρα από τη Βουλή, λαμβάνουν χώρα και από τα επιτελεία των κομμάτων με κατηγορηματικές ανακοινώσεις εκατέρωθεν.

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν ξεσκεπάζει τα ρυπαρά αυτονομημένα δίκτυα της ΕΥΠ;

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την ομιλία του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ παροτρύνει τον υπουργό Εργασίας, μετά τις δημόσιες εκκλήσεις του για την παρακολούθησή του να ενημερωθεί «στο αφτί “δια την υποθέσιν του” ως επίμονα καλούσε το Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ανδρουλάκη».

«Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, συνεχίζει τις δημόσιες εκκλήσεις του προς τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει γρήγορα την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Γιατί δεν περνά και ο ίδιος να ενημερωθεί στο αφτί… «δια την υποθέσιν του» , όπως επίμονα καλούσε το Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ανδρουλάκη;

Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ξεσκεπάζει τα περιβόητα ρυπαρά αυτονομημένα δίκτυα της ΕΥΠ, που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης;

Πράγματι, “ένοχος ένοχον ου ποιεί”.

Το αμαρτωλό θεσμικά παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει συγχωροχάρτι για τη θεσμική διολίσθηση στην οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα. Απέναντι σε αυτή τη συζήτηση ενόχων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα δώσει την διέξοδο από το σπιράλ τοξικότητας, που εγκλωβίζει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και τις οδηγεί σε έναν συμβιβασμό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών».

Σε προεκλογικό ορμητήριο του Τσίπρα μετατράπηκε η ΑΔΑΕ

Για υπόγειες διαδρομές του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει την ανεξάρτητη αρχή (ΑΔΑΕ) σε προεκλογικό ορμητήριο, αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της κάνοντας αναφορά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η Νέα Δημοκρατία «έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και αποδείχθηκε ακόμη πιο έντονα χθες όταν ο κ.Τσίπρας έφθασε να παρανομεί από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ονόματα και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ.Ράμμο, τον οποίο είχε προτείνει σε αυτή τη θέση ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2019».

«Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα όταν, όπως αποκαλύπτεται, η Αντιπροέδρος και Τακτικό Μέλος της Αρχής, κ.Παπανικολάου ήταν συνεργάτης του Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μπαλτά, αλλά και στο γραφείο πρώην Διοικητή της ΕΥΠ», συνεχίζει λέγοντας η ΝΔ και καταλήγει:

«Για πολλοστή φορά, γινόμαστε δυστυχώς θεατές σε μία ακόμη παράσταση του έργου “Αρμοί της εξουσίας”, με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του».

Η κυβέρνηση κουρέλιασε τον κανονισμό της Βουλής

Την ίδια ώρα κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι καταστρατηγήθηκε ο κανονισμός της Βουλής, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής κατάφεραν να ευτελίσουν έναν ακόμα θεσμό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Με μεθοδεύσεις και μεταμεσονύκτιους τακτικισμούς κουρέλιασαν τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την συνταγματική εκτροπή της παγίδευσης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

«Πρόκειται για ένα ακόμα απροσχημάτιστο βήμα συγκάλυψης και κραυγαλέας συσκότισης του πρωτοφανούς σκανδάλου υποκλοπών που πλήττει το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κλείνοντας, οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο αναφέρουν δεικτικά πως «Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός πανηγύριζαν για την ευκαιρία που τους δόθηκε να παρουσιάσουν τα έργα και τις ημέρες τους».

Πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις γιατί -όπως είπε- πολίτης που ανέμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator.

Ο κ. Πιερρακάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι χειριστές του «ενιαίου κέντρου παράνομων υποκλοπών ΕΥΠ και predator με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου» γνώριζαν το αυστηρά προσωπικό δεδομένο του πολίτη για το πότε είχε κλείσει το ραντεβού του για να πραγματοποιήσει αυτό το εμβόλιο. Σημείωσε μάλιστα, ότι, όπως θα παθαίναμε όλοι, ο πολίτης πάτησε τον σύνδεσμο και επιμολύνθηκε το κινητό του, και παραδόθηκαν οι επικοινωνίες του και η προσωπική του ζωή στο predator. «Να έρθει να εξηγήσει και για αυτή την υπόθεση και για την υπόθεση Majoritas, εκτός εάν προτιμά να στείλει απευθείας την παραίτησή του», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου»

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1»! και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης».

Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, «είναι υποταγμένη στην επόμενη εκλογική μάχη. Και ευθύνη έχουν όλοι». Εξέφρασε το φόβο της ότι απέναντι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων του ΚΚΕ «υπάρχει, το λιγότερο, ανοχή». Τόνισε, πως «η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα». Σχετικά με το εάν θα επιδράσει ή όχι στο πολιτικό σκηνικό, είπε «δεν ξέρω, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, πάντως είναι χρησιμοποιήσιμο» και ζήτησε «αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο λαός είναι πως το πεδίο της μάχης για αυτόν είναι στους τόπους δουλειάς και στην κοινωνία».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως το «το σκάνδαλο των υποκλοπών, σαφώς και είναι μεγάλο σκάνδαλο, δεν το ζητάμε» αλλά αναρωτήθηκε γιατί «επί έξι χρόνια, που υπάρχουν στοιχεία της παρακολούθησης του κεντρικού Τηλεφωνικού Κέντρου του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι δημοκρατική εκτροπή, όπως χαρακτηρίζει τώρα τις υποκλοπές ο κ. Τσίπρας και όχι και εκείνες που γινόντουσαν από το 2016 επί δικής του κυβέρνησης».

Όλα τα φώτα στραμμένα στους δύο πρώην Πρωθυπουργούς

Στους δυο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά καθώς και στα άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., που έχουν διαφοροποιηθεί, πέφτουν οι προβολείς του ενδιαφέροντος μετά την επιβεβαίωση, μέσω της ΑΔΑΕ, των παρακολουθήσεων και την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Στην ψηφοφορία, που θα γίνει σήμερα, η στάση τους θα έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο από αριθμητικής πλευράς για την πλειοψηφία, αλλά κυρίως από πολιτικής λόγω των θέσεων που έχουν υποστηρίξει.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα αποδίδεται εύλογα στη στάση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε άλλωστε και ο πρώτος ο οποίος ζήτησε δημοσίως από το καλοκαίρι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και «να υποταχθεί το απόρρητο στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο» είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην εκδήλωση μνήμης του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματίσει να παραστεί το απόγευμα του Σαββάτου (λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία) στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», στη Φλώρινα, όπως είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και στη Λάρισα.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς, μολονότι οι σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη περνούν από διάφορες φάσεις, στα εγκαίνια του Ιδρύματός του τον Δεκέμβριο είχε μιλήσει και αυτός για αντιδημοκρατική εκτροπή, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντιδημοκρατική εκτροπή».

Από τους βουλευτές της Ν.Δ., η πρώτη που είχε ξεχωρίσει με τις συνεχείς παρεμβάσεις της ήταν η Ολγα Κεφαλογιάννη, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άπλετο φως, καθώς το ζήτημα της παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και όχι μόνο είναι πλήγμα στη δημοκρατία μας» και γι’ αυτό «το απόρρητο δεν μπορεί να υπάρχει και να ισχύει εδώ».

Επίσης, ο Κώστας Τζαβάρας (μέλος της Επιτροπής Θεσμών κι αυτός), καλώντας τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για ισχυρό πλήγμα στη λειτουργία του πολιτεύματος. Ακόμη ένας βουλευτής, ο Ανδρέας Κουτσούμπας, είχε διαφοροποιηθεί τασσόμενος υπέρ της άρσης του απορρήτου, ενώ και ο Γ. Κουμουτσάκος είχε τονίσει ότι ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται.

Back to top button