COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Σκληρό ‘πόκερ’ στη Λιβύη με ‘έπαθλο’ την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα! Αιφνιδίως σήμερα στην Άγκυρα ο Σάρατζ! Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν;


Παρά την ανακοίνωση πως Χάφταρ και Σάρατζ θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι δύο τους βρίσκονται σε πυρετώδεις πολεμικές ετοιμασίες πραγματοποιώντας επισκέψεις στους συμμάχους τους.

Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ταξίδεψε την Τετάρτη (3/6) στο Κάιρο για να συναντηθεί με αριθμό Αιγυπτίων αξιωματούχων ώστε συντονίσει τις επόμενες κινήσεις του στο μέτωπο.

Το ταξίδι του Χαφτάρ στην Αίγυπτο έρχεται την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι μισθοφόροι επιχειρούν να καταλάβουν αρκετές περιοχές γύρω από την Τρίπολη, κυρίως στο διεθνές αεροδρόμιο.

Στην Τουρκία ο Σάρατζ
Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας και διεκδικητικότητας, η οποία ενισχύεται και από το παράνομο Τουρκο-λυβικό Σύμφωνο, φθάνει στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Πέμπτη (4/6), ο πρωθυπουργός της Λιβύης και ανδρείκελο της Άγκυρας, Φαγιεζ Αλ Σαρατζ, για ‘διαβουλεύσεις’ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η συγκυρία της επίσκεψης αυτής δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκμεταλλευόμενη και την τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα Δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά -όπως έχει δηλώσει επισήμως- δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Είναι δεδομένο ότι ο Σάρατζ θα «υπηρετήσει» πιστά τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή -εις βάρος της Ελλάδος- για τον απλούστατο λόγο ότι ουσιαστικά ο Ερντογάν τον κρατάει «ζωντανό» με την στρατιωτική βοήθεια, που του προσφέρει για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του στρατάρχη Χαφτάρ.

Και νέος παίχτης στο παιχνίδι
Τα ΗΑΕ μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, κατηγορώντας την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και τους Τούρκους υποστηρικτές της ότι αρνήθηκαν να αποδεχθούν κατάπαυση του πυρός στη χώρα και απέρριψαν τις κατηγορίες της GNA ότι το Αμπού Ντάμπι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στέλνοντας όπλα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Στις 13 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της GNA Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα έδωσε μια επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία ανέφερε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να «λάβει θέση» εναντίον του αρχηγού του LNA Στρατηγού Χάφταρ, του οποίου οι δυνάμεις πολεμούν εναντίον του GNA έξω από την Τρίπολη από τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, ο GNA κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι προμηθεύουν όπλα στο LNA κατά παράβαση του εμπάργκο.

Η πρέσβειρα των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Λάνα Νουσίμπεχ απέρριψε επισήμως αυτές τις «ψευδείς κατηγορίες» σε επιστολή προς τον ΟΗΕ τη Δευτέρα, στην οποία επίσης περιέγραψε πώς το GNA και η Τουρκία αρνήθηκαν να σταματήσουν τις μάχες στη Λιβύη.

‘Έπαθλο’ στα χέρια του Ερντογάν η Ελληνική Υφαλοκρηπίδα;
Το δράμα που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ανακήρυξη της ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίστηκε με την κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ και κορυφώνεται με την διαφαινόμενη ήττα του αβοήθητου από την Ελλάδα στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

Μην ξεχνάμε και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, το οποίο φαίνεται, πως έχει ‘σβηστεί’ τελείως από τον χάρτη και ουδείς στην Αθήνα δηλώνει -προς το παρόν- ότι θα απαντήσει «εν όπλοις» στην τουρκική κίνηση αρπαγής της Ελληνικής Εθνικής Κυριαρχίας.

Δεν αντιδράσαμε στο «γκριζάρισμα» της εξέχουσας στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερών, θα αντιδράσουν στην πολλάκις επαναλαμβανόμενη παραβίαση της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας;

Από δω και πέρα το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ελληνική πλευρά;
Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν δεν θα επιτεθεί πρώτος, αλλά θα διακηρύξει ότι κάνει «ειρηνικές υποθαλάσσιες έρευνες» σε περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, μεταθέτοντας την ευθύνη θερμού επεισοδίου στη χώρα μας!

Εφόσον τα πράματα εξελιχθούν έτσι, που είναι και το πιθανότερο, η Ελληνική πολιτική ηγεσία θα βρεθεί μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: Να προστατέψει με πολεμικά μέσα τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας, αποτρέποντας τα τετελεσμένα, που αν τα αποδεχθεί στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες θα ισχύσουν για όλο το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ή να περιοριστεί σε διπλωματικές αντιδράσεις, απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους της και καλώντας τους να παρέμβουν και να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσυρθεί από τις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες και να σεβαστεί τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος.

Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο δεύτερος τρόπος αντίδρασης, δηλαδή η επίκληση των συμμάχων, μπορεί να αποδώσει. Γιατί στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει μια απαράβατη αρχή: Ότι αν ο εχθρός σου δεν καταλάβει ότι είσαι αποφασισμένος να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα με κάθε τρόπο, ακόμα και με πολεμική σύγκρουση, τότε δεν θα κάνει ποτέ πίσω και θα συνεχίσει να διεκδικεί όλο και περισσότερα από σένα!

Μόνον η προβολή ισχύος και η σαφής και η επίσημη ανακοίνωση από τώρα προς τους συμμάχους μας (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ.) ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να χτυπήσει σκληρά αν η Τουρκία προχωρήσει στις προαναγγελθείσες έρευνες και γεωτρήσεις, καταπατώντας Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος, είναι σε θέση να αποτρέψει τον Ερντογάν από το να προχωρήσει στο εγχείρημά του, το οποίο για την Ελλάδα θα είναι αιτία πολέμου!

Εξαιρετικά δυσμενής για την Ελλάδα η διεθνής συγκυρία
Από εκεί και πέρα, η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής: Οι ΗΠΑ απασχολημένες με τον ‘εμφύλιό’ τους και τον ‘πόλεμο’ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την Ελλάδα, την οποία έτσι ή αλλιώς θεωρούν ‘δεδομένη’.

Γερμανία και Βρετανία τάσσονται σαφώς, υπέρ της Τουρκίας στην λιβυκή διαμάχη. To Βερολίνο, ούτε καν προσκάλεσε την Ελλάδα στην διάσκεψη για το λιβυκό.

Και η Γαλλία να αντιλαμβάνεται μόλις τώρα αυτό που έχει συντελεσθεί στην Λιβύη.

Μόλις πριν από λίγες ώρες δηλώθηκε από την Γαλλική Προεδρία ότι «Η κατάσταση στη Λιβύη ανησυχεί πολύ τη Γαλλία που φοβάται ότι Τουρκία και Ρωσία, οι οποίες στηρίζουν τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους με τους δικούς τους όρους, σε βάρος της σταθερότητας της χώρας αυτής»!

Δηλαδή ότι θα επέλθει συμφωνία κατά την οποία η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον ηττημένο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και η Τουρκία που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ θα συμφωνήσουν μεταξύ τους «υπό τους δικούς τους όρους».

Η ‘γκρίνια’ της Γαλλίας δεν είναι προϊόν ανάγκης υπεράσπισης των Ελληνικών δικαιωμάτων (sic), αλλά αγωνία, μήπως μείνει έξω από τον διαμοιρασμό των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο έδαφος της Λιβύης.

Άλλωστε, αυτή είναι και η βαθύτερη αιτία της ανθρωποσφαγής που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2011 και το Παρίσι στην Λιβύη με απόφαση του Σαρκοζί, συν βέβαια τα ηγεμονικά σχέδια του Μ.Καντάφι για ολόκληρη την Αφρική.

Τι σημαίνει αυτό; Ο Μακρόν αντί να εμπλακεί σε πόλεμο (λέμε τώρα) θα πάρει μερίδιο των Λιβυκών κοιτασμάτων για να ‘ηρεμήσει’.

Και για τους αφελείς: Τα ρωσικά μαχητικά προσγειώθηκαν στην Βεγγάζη, όχι για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Αλλά, για να θωρακίσουν την Τουρκο-ρωσική συμφωνία για την Λιβύη. Εξ ου και η αντίδραση των ΗΠΑ και χθες της Γαλλίας.

Όσο για την Ρωσία, σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι απολύτως «αθώα του αίματος». Η αδικαιολόγητη όξυνση των σχέσεων με τη Μόσχα τα τελευταία 10 χρόνια από την Αθήνα, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ χειρότερες καταστάσεις σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων από τουρκορωσικής προσέγγισης, που εν τέλει πέτυχαν. «Και πάλι καλά», να λέμε!…

Συμπέρασμα: Έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και των προκλήσεων! Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα?… Γιατί μόνον έτσι θα κατοχυρώσουμε με ασφάλεια την Ειρήνη!…

Back to top button