Έπειτα από ένα θρίλερ στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, με τη συμμετοχή του προέδρου Σέβο Πενταρόφσκι, αποφασίστηκε οι πρόωρες εκλογές που είχε προαναγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ να διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020.
Όπως δήλωσε ο Ζάεφ μετά το πέρας της συνάντησης, «η δική μας (σ.σ.: του κόμματός του, SDSM) πρόταση ήταν οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 22 ή στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Η αντιπολίτευση προέβαλε αντιρρήσεις και στο τραπέζι έπεσαν και οι εξής ημερομηνίες: 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 12 Απριλίου». «Τελικά, όλοι συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2020», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο λόγος που η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε τις αρχικές ημερομηνίες που πρότεινε ο Ζάεφ ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών.
3 Ιανουαρίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός
«Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές», είπε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη χώρα. «Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό», τόνισε ο απερχόμενος, πλέον, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, σημείωσε πως «η 12η Απριλίου είναι μια αποδεκτή ημερομηνία για εμάς και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια δημοκρατική διαδικασία. Συζητήσαμε και παραθέσαμε όλες τις διαφωνίες μας. Αποφασίσαμε από κοινού για την ημερομηνία των εκλογών».
Τι έγινε στη σύσκεψη για τις εκλογές στα Σκόπια
Νωρίτερα, οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο των Σκοπίων χρειάστηκαν αρκετή ώρα για να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η σύσκεψη ξεκίνησε στις 6 μ.μ. της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι στο πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκαθαρίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η δέσμευσή τους να συνεχιστεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, έστω και μετά το βέτο που τέθηκε κυρίως από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
«Έχουμε μια συναίνεση, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια συμφωνία όλων των παρόντων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που απαιτείται (σ.σ.: για την ένταξη στην ΕΕ). Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», είπε ο Πενταρόφσκι. Και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκαν να εργαστούν για την ένταξή μας στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο».
‘Οσο για τις πρόωρες εκλογές, ο Σκοπιανός πρόεδρος προειδοποίησε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι από τη στιγμή που και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι κάλπες να μην αποτελέσουν αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Είχε προηγηθεί η ανοιχτή πρόταση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για διενέργεια πρόωρων εκλογών, ύστερα από το αναπάντεχο «μπλόκο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.
469
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα