COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Σοκ: «30 εργαστήρια θανατηφόρων ασθενειών, για βιολογικό πόλεμο, λειτουργούσαν στην Ουκρανία, με χρηματοδότηση των ΗΠΑ», υποστηρίζει η Ρωσία με επίσημη καταγγελία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!


Της Μαρίας Παπαναγιώτου*

Οι καταγγελίες του μόνιμου αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπένζια (Vassili Nebenzia) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία παραπέμπουν στο πιο ευφάνταστο θρίλερ του Χόλυγουντ , και κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι πρόκειται για πραγματικά στοιχεία.

Η Μόσχα όμως επιμένει ότι διαθέτει έγγραφα, δεδομένα και ντοκουμέντα για το ότι, επί σειρά ετών πραγματοποιούνταν  εκτεταμένη ανάπτυξη βιολογικών όπλων σε 30 εργαστήρια της Ουκρανίας, με την συνεργασία των ΗΠΑ, τα οποία αιφνιδίως καταστράφηκαν, κατόπιν εντολής, στις 24 Φεβρουαρίου που εγινε η Ρωσική εισβολή.

Τα ανησυχητικό είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας του Κρεμλίνου έκρουσε τον κώδωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για αποθέματα των βιολογικών όπλων που είτε μεταφέρθηκαν, είτε είναι αγνωστη η διαδρομή τους και κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών .

Η Δύση αντικρούει τη Μόσχα με τον  ισχυρισμό ότι η ίδια η Ρωσία απειλεί με χημικό ή βιολογικό χτύπημα. Τα στοιχεία που ακουστήκαν ωστόσο από τον Ρώσο αξιωματούχο στο Συμβούλιο Ασφαλείας  σοκάρουν. Σας παραθετουμε τα επιμαχα αποσπασματα .

 

30 εργαστηρια θανατηφόρων ασθενειών για ερευνες βιολογικου πολεμου   

«Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει στην κατοχή του έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι στην Ουκρανία είχε δημιουργηθεί ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 βιολογικών εργαστηρίων όπου διεξάγονται εξαιρετικά επικίνδυνα βιολογικά πειράματα με στόχο την ενίσχυση των παθογόνων ιδιοτήτων της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών, με τη χρήση βιοτεχνολογίας.

 Το Κεντρικό Εργαστήριο Αναφοράς με επίπεδο βιοασφάλειας BSL-3 στο Ουκρανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την πανώλη του Εθνικού Πανεπιστημίου «I.I. Μέτσνικοφ» στην Οδησσό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Διάφορα άλλα ερευνητικά κέντρα και σε άλλες Ουκρανικές πόλεις, στο Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Χερσώνα, Τερνοπίλ, Ουζγκόροντ και Βινίτσια, συμμετείχαν επίσης ενεργά.»

 

Χρηματοδότηση από ΗΠΑ

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται και εποπτεύεται άμεσα από το Γραφείο Περιορισμού Στρατιωτικών Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.  Τα αποτελέσματα της έρευνας αποστέλλονταν σε αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα βιολογικών ερευνών, όπως το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Walter Reed, το Κέντρο Ιατρικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς και σε στρατιωτικά εργαστήρια στο Fort Detrick, που αποτελούσαν παλαιότερα βασικούς φορείς υλοποίησης του αμερικανικού προγράμματος βιολογικών όπλων.

 

Κάποιες από τις έρευνες που η Ρωσια καταγγέλλει ότι διεξάγονταν  

«Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο εξάλλου τα παρουσιάζει στις καθημερινές του ενημερώσεις. Θα επισημάνω τα σημαντικότερα παραδείγματα», είπε ο Vassili Nebenzia

 • «Το σχεδιο UP-4, το οποίο υλοποιήθηκε σε εργαστήρια στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό. Σκοπός του είναι να μελετήσει τη δυνατότητα εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων μέσω των μεταναστευτικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης υψηλής παθογένειας H5N1, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 50% για τον άνθρωπο,καθώς και της νόσου των πτηνών Newcastle.
 • Οι νυχτερίδεςμελετήθηκαν ως φορείς ( ξενιστές) για πιθανούς παράγοντες βιολογικού πολέμου. Τα βακτηριακά και ιογενή παθογόνα που μπορούν να μεταδοθούν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο συγκαταλέγονται στους τομείς προτεραιότητας για έρευνα όπως:

πανώλη, λεπτοσπείρωση και φιλοϊοί1 και κορονοϊοί. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του εν λόγω προγράμματος, σίφωνα πάντα με τον Ρωσο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει ενεργά βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία.

 • Έχουν διεξαχθεί πειράματα για τη μελέτη της μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών από εκτοπαράσιτα – ψείρες και ψύλλους. Ακόμα και οι μη ειδικοί καταλαβαίνουν ότι τέτοια πειράματα είναι από τα πιο ριψοκίνδυνα, καθώς δεν επιτρέπουν κανέναν έλεγχο όσον αφορά τις περαιτέρω εξελίξεις.

Παρόμοιες έρευνες – με τη χρήση ψύλλων και ψειρών ως παραγόντων βιολογικών όπλων – πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1940 από την περιβόητη Μονάδα 731 του ιαπωνικού στρατού, τα μέλη της οποίας, παρεμπιπτόντως, βρήκαν άσυλο στις ΗΠΑ, από τη δικαιοσύνη

 • Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια μοναδική γεωγραφική θέση όπου διασταυρώνονται διάφορες μεταναστευτικές διαδρομές πιθανών φορέων επικίνδυνων ασθενειών, πολλές από τις οποίες περνούν από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Η έρευνα που ανέφερα πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης και σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Ρωσίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πουλιά που περικυκλώθηκαν, παγιδεύθηκαν και τελικά απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της βιολογικής έρευνας από το φυσικό καταφύγιο της Χερσώνας αλιεύθηκαν στις περιοχές Ιβάνοβο και Βορονέζ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Αύξηση σε μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ουκρανία

Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες των βιολογικών εργαστηρίων, τη δραστηριότητα των οποίων διαπιστώνουμε από το 2014, και το πρόγραμμα της λεγόμενης «μεταρρύθμισης» του Ουκρανικού συστήματος υγείας που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ιδιαίτερα επικίνδυνων και οικονομικά λίαν επιβαρυντικών λοιμώξεων στην Ουκρανία. Τα κρούσματα ερυθράς, διφθερίτιδας και φυματίωσης αυξάνονται.

 • Η επίπτωση της ιλαράς έχει αυξηθεί περισσότερο από 100 φορές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Ουκρανία χώρα υψηλού κινδύνου, όσον αφορά την εμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας.
 • Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένα από αυτά τα εργαστήρια, 20 Ουκρανοί στρατιώτες πέθαναν από γρίπη των χοίρων τον Ιανουάριο του 2016 και άλλοι 200 επίσης νοσηλεύτηκαν. Μέχρι τον Μάρτιο του ίδιου έτους, 364 άνθρωποι στην Ουκρανία είχαν ήδη πεθάνει από τη γρίπη των χοίρων.
 • Τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν καταστεί αρκετά συχνά στην Ουκρανία. Το 2019 εκδηλώθηκε επιδημία άγνωστης ασθένειας με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της πανώλης.

 

Που βρίσκονται τα βιολογικά ?

Συμφωνα με τον Νεμπεντσια, «Η ανάλυση των υλικών επιβεβαιώνει ότι περισσότερα από 140 δοχεία με εκτοπαράσιτα νυχτερίδων μεταφέρθηκαν από το βιολογικό εργαστήριο του Χάρκοβο σε χώρες του εξωτερικού.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη αυτών των επικίνδυνων βιοϋλικών και ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που «διασπαστούν » χωρίς κανένα διεθνή έλεγχο και διασκορπισθούν μέσα στην απεραντοσύνη της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κλαπούν και να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικούς σκοπούς ή να πωληθούν στη μαύρη αγορά.

 

 • Εντολή καταστροφήςτων βιολογικών παραγόντων, από την πρωτη ημερα της εισβολής, λεει η Μόσχα

«Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το καθεστώς του Κιέβου «σβήνει βιαστικά τα ίχνη του», κατόπιν αιτήματος των δυτικών εντολέων του, έτσι ώστε η Ρωσική πλευρά να μην αποκτήσει άμεσες αποδείξεις σχετικά με τις παραβιάσεις του άρθρου 1 της Σύμβασης για τα βιολογικά όπλα (BTWC) από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Τα δε βιολογικά προγράμματα υφίστανται επειγόντως περικοπές. Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, από τις 24 Φεβρουαρίου, έχει θέσει ως στόχο την πλήρη καταστροφή όλων των βιολογικών παραγόντων στα εργαστήρια. Ταυτόχρονα, μια προσεκτική ανάλυση των οδηγιών που δόθηκαν στους υπαλλήλους των εργαστηρίων, δείχνει ότι η εντολή εκκαθάρισης των συλλογών αποσκοπεί ουσιαστικά στην ανεπανόρθωτη καταστροφή τους.

 

 • Τι καταστράφηκε

Η μελέτη των πρακτικών καταστροφής δείχνει ότι μόνο στο Lviv καταστράφηκαν 232 συσκευασίες με το παθογόνο της λεπτοσπείρωσης, 30 της τουλαραιμίας, 10 της βρουκέλλωσης και 5 της πανώλης. Συνολικά καταστράφηκαν περισσότερα από 320 εμπορευματοκιβώτια. Η ονοματολογία και ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός παθογόνων υποδηλώνουν ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων.

 

Η Επισήμανση του κινδύνου κατά τον Νεμπεντζια:  η ανεξελγκτη διαρροή

Θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά στους συναδέλφους από την Ευρώπη.

Για όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ένα πεδίο δοκιμών σχετικά με εξαιρετικά επικίνδυνες βιολογικές έρευνες υπό την «προστασία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας παροτρύνουμε να σκεφτείτε το σοβαρό ενδεχόμενο μιας πραγματικής βιολογικής απειλής για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία μπορεί να προκληθεί από την ανεξέλεγκτη «εξάπλωση» βιολογικών παραγόντων, που θα προέρχονται από την Ουκρανία. Η απειλή αυτή, όπως έδειξε η εμπειρία της πανδημίας της COVID-19, δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Ένα τέτοιο σενάριο θα «ίσχυε» για ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Πιθανότητα χρησης  βιολογικών παραγόντων από εξτρεμιστές . Νεμπεντζια: «Απειλέται η Ευρώπη!»

«Προβλέπουμε την αντίδραση των δυτικών συναδέλφων μας, οι οποίοι πιθανόν να ισχυριστούν σήμερα ότι όλες αυτές οι πληροφορίες είναι «ψευδείς» και ότι πρόκειται περί «Ρωσικής προπαγάνδας Ομως αυτή η αυταρέσκεια δεν θα βοηθήσει καθόλου τους πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες και την επακόλουθη «εξάπλωση» επικίνδυνων ασθενειών πέρα από τα σύνορά τους.

Και ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ πραγματικός, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν δείξει εξτρεμιστικές εθνικιστικές ομάδες στην Ουκρανία σχετικά με το επικίνδυνο έργο που διεξάγεται εκεί για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και αφορά παθογόνους οργανισμούς. Γνωρίζουμε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοια περιστατικά, το Πεντάγωνο έχει συμβουλεύσει ρητά τους ουκρανικούς «συνδέσμους» του, να κατηγορήσουν ευθέως τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι δήθεν στοχοθετούν ερευνητικές και ιατρικές εγκαταστάσεις ή να συνδέσουν τα περιστατικά αυτά με τις δραστηριότητες «Ρωσικών ομάδων δολιοφθοράς

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να αναλύει συνεχώς την επιδημιολογική κατάσταση στο έδαφος της Ουκρανίας καθώς και τα προσαγόμενα υλικά». 

 

«Καθήκον μας η ενημέρωση του Συμβουλίου ασφαλείας, θα επανέλθουμε με έγγραφα»

«Aυτά που σας είπαμε σήμερα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των πληροφοριών που διαθέτουμε, προειδοποιησε ο Ρωσος αξιωματουχος, το Συμβουλειο Ασφαλειας . «Θα διανείμουμε λεπτομερείς πληροφορίες στο εγγύς μέλλον ως επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα μπορείτε να τις μελετήσετε.

Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να κρατήσουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας ενήμερο σχετικά με τις στρατιωτικές και βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία, οι οποίες εγκυμονούν υπαρκτούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, και σκοπεύουμε να επανέλθουμε στο θέμα αυτό στο εγγύς μέλλον. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να επικαλεστούμε τους μηχανισμούς των άρθρων 5 και 6 της BTWC στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε να λάβουμε απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα ερωτήματα που τέθηκαν».

 

Η απαντηση στους ισχυρισμους των ΗΠΑ

 • Η στρατιωτικο-βιολογική έρευνα στις ίδιες τις ΗΠΑ έχει περιοριστεί λόγω του κινδύνου που ενέχει για τον αμερικανικό πληθυσμό, αντιπαρέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος

Κι ενώ η στρατιωτικο-βιολογική έρευνα στις ίδιες τις ΗΠΑ έχει περιοριστεί λόγω του κινδύνου που ενέχει για τον αμερικανικό πληθυσμό, οι αρχές του Κιέβου έχουν ουσιαστικά δώσει το πράσινο φως για να μετατρέψουν τη χώρα τους σε πεδίο δοκιμών και να χρησιμοποιηθούν οι κάτοικοι της Ουκρανίας ως δυνητικά πειραματόζωα. Αυτά τα πειράματα με ενδεχόμενο κίνδυνο σε εθνική κλίμακα συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Διαπιστώνουμε σε αυτό μια ακόμη επιβεβαίωση του τερατώδους κυνισμού των δυτικών καθοδηγητών του Κιέβου, οι οποίοι διατυμπανίζουν σε κάθε γωνιά πόσο πολύ νοιάζονται για την τύχη του Ουκρανικού λαού.

 

Εάν πιστέψουμε το Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στην Ουκρανία να καταστρέψει τους υπάρχοντες εξαιρετικά επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξάπλωση ασθενειών στον πληθυσμό. Το εάν και κατά πόσον το Κίεβο έχει εφαρμόσει αυτή τη σύσταση, είναι παντελώς άγνωστο.

Το υλικό που έχει στη διάθεσή του το ( Ρωσικό) Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει ότι όλες οι σοβαρές έρευνες υψηλού κινδύνου στα Ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια διεξήχθησαν υπό την άμεση επίβλεψη Αμερικανών ειδικών, οι οποίοι τελούσαν υπό διπλωματική ασυλία.

 

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε στρατιωτικο-βιολογικές δραστηριότητες στην Ουκρανία. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο στις 8 Μαρτίου επιβεβαίωσε στην ουσία το γεγονός ότι διεξάγονταν επικίνδυνη έρευνα με στρατιωτικό προσανατολισμό στα Ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια. Όταν ρωτήθηκε ευθέως από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο σχετικά με την παρουσία βιολογικών ή χημικών όπλων στην Ουκρανία, είπε ότι υπάρχουν εκεί «ερευνητικές εγκαταστάσεις που δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων»».

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να επιμένει ότι δήθεν δεν υπάρχουν ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ βιολογικά εργαστήρια στο έδαφος της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να ρωτήσουμε την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών, πώς συμβαδίζει με αυτούς τους ισχυρισμούς η συμφωνία του 2005 μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, όσον αφορά τη συνεργασία τους στην πρόληψη της διάδοσης τεχνολογιών και εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων; Το παρόν έγγραφο είναι διαθέσιμο δημοσίως στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το άρθρο 3 αυτής της συμφωνίας, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναλαμβάνει την «υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας», όσον αφορά την «από κοινού βιολογική έρευνα, τον εντοπισμό απειλών και την αντιμετώπιση βιολογικών παραγόντων» σε σχέση με – παραθέτω – «επικίνδυνους παθογόνους παράγοντες που αναπτύσσονται σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν στο έδαφος της Ουκρανίας».

 

 • «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι βιολογικές απειλές, από τη φύση τους, δεν γνωρίζουν σύνορα.Καμία περιοχή του κόσμου σήμερα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.» 

«Οι ΗΠΑ εποπτεύουν αρκετές εκατοντάδες βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται σε 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και κατά μήκος της περιμέτρου της πρώην ΕΣΣΔ. Η Ουάσινγκτον αρνείται κατηγορηματικά να τα θέσει υπό διεθνή έλεγχο, εμποδίζοντας από το 2001 τη σύνταξη ενός νομικά δεσμευτικού πρωτοκόλλου της BTWC για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου και επιτήρησης της εφαρμογής της συμμόρφωσης της Σύμβασης από τα συμβαλλόμενα κράτη. Αυτό δεν μπορεί παρά να υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν κάτι να κρύψουν. Προτρέπω τους συναδέλφους των χωρών σε αυτές τις περιοχές να αναλογιστούν ποιες δραστηριότητες αναπτύσσει η Ουάσιγκτον στο έδαφός τους και ποιες θα είναι οι συνέπειές τους για τον πληθυσμό των χωρών τους.».

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button