COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ! «Δεν αντέχουμε να δεχθούμε άλλους ασθενείς!», καταγγέλλουν 11 διευθυντές κλινικών του νοσ/μειου «Παπανικολάου» στη Θεσ/κη! Οφθαλμίατροι αναγκάζονται να εξετάζουν τους πνεύμονες ασθενών με κορωνοϊό!


Σε μια βαρύτατη καταγγελία, που δείχνει σε πόσο δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησαν 11 ιατροί-διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο τους δεν έχει, πλέον, ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό, ούτε τις αντοχές, για να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid-19!

Οι 11 διευθυντές κλινικών του ΕΣΥ στέκονται ιδιαιτέρως στην έλλειψη προσωπικού, που παρατηρείται στο νοσοκομείο τους και καταγγέλλουν ότι η κατάσταση αυτή υποχρεώνει ακόμα και οφθαλμιάτρους να παρακολουθούν τους πνεύμονες ασθενών με κορωνοϊό!

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπανικολάου», με δική της ανακοίνωση, απορρίπτει τους ισχυρισμούς -όπως αναφέρει- και τις καταγγελίες των 11 ιατρών και παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, κατά την εξέλιξη της μάχης εναντίον του κορωνοϊού.

Το κείμενο της ανακοίνωσης των 11 ιατρών
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των 11 ιατρών-διευθυντών κλινικών του νοσοκομείου «Παπανικολάου» έχει ως εξής:

Οι Διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου Παπανικολάου που εμπλέκονται στην διαχείριση και νοσηλεία ασθενών – covid , εν όψει της αυριανής γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου Γ.Παπανικολάου 17/11/20 ζήτησαν συνάντηση σήμερα 16/11/20 με το Εργασιακό Σωματείο.

Έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης για το Νοσοκομείο από τους Καπραβέλο Νίκο Διευθυντή Β’ ΜΕΘ, Χλωρό Αδαμάντιο Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής –Συντονιστής πανδημίας για το Νοσοκομείο, Δρόσο Γεώργιο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας , Αστέρη Δώρα Διευθύντρια Αναισθησιολογικού-Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου και Σέρασλη Εύα Διευθύντρια Πνευμονολογικής.

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από όλους με ομόφωνη κατάληξη στο παρακάτω κείμενο.

Σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1. Το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου είναι από τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας, με κλινικές που προσφέρουν εξαιρετικό και σε αρκετές περιπτώσεις μοναδικό ιατρικό έργο.

2. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα μας μπήκε στην πρώτη γραμμή και νοσήλευσε ήδη τεράστιο αριθμό ασθενών με Covid σε κλίνες νοσηλείας και στις ΜΕΘ.

3. Χαρακτηρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς και επωμίστηκε μεγάλο μέρος των ασθενών της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς να στελεχωθεί με το ανάλογο προσωπικό.

4. Στριμώχθηκαν δύο και τρεις κλινικές σε συστέγαση επειγόντως για να εξασφαλιστούν κρεβάτια covid και φθάσαμε σήμερα να υπολειτουργούμε για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.

5. Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έγιναν «λάστιχο», τρέχοντας από κλινική σε κλινική και σε διάφορα ετερόκλητα καθήκοντα, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν νοσηλεία ασθενών χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία.

6. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με ΄΄εντέλλεστε΄΄ να καλύψουν τους ασθενείς με Covid.

7. Ήδη άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές.

8. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει ήδη περισσότερους ασθενείς με Covid από όσους μπορεί πλέον να διαχειριστεί.

9. Οι ιδιώτες ιατροί κλήθηκαν σε εθελοντική βοήθεια προς το ΕΣΥ με αμοιβές υπερδιπλάσιες των γιατρών του ΕΣΥ, ενέργεια απόλυτα προσβλητική για τους υπηρετούντες.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1. Τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς covid(43) είναι καλυμμένα 100% .Οι διαθέσιμες κλίνες covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID.

2. Η νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του.

3. Τα υπόλοιπα νοσήματα αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν πια, ως να εξαφανίστηκαν οι όγκοι, οι καρδιοπάθειες και οι βαριές φλεγμονές.

4. Το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό έχει φθάσει στα όριά του.

5. Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στις γενικές εφημερίες, παρά την προβολή και τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι μηδαμινή και αφορούν μόνο σε μη covid ασθενείς.

6. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες είναι πλέον ανύπαρκτη και κανείς δεν απασχολείται με το θέμα, ούτε για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Άμεση ανακοίνωση ότι το νοσοκομείο μας αδυνατεί από δω και πέρα να δεχθεί και να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid.

2. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ , για να καλυφθεί, έστω προσωρινά, το τεράστιο έλλειμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας , αλλά και νοσηλείας ασθενών με covid παρέχοντας κλίνες και ΜΕΘ.

3. Άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424 , Λοιμωδών και Παναγία.

4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα.

5. Άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές στο νοσοκομείο και αν χρειαστεί με επιπλέον κίνητρα.

6.Δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές

7. Να σταματήσει η καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

8. Να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις που οδηγούν σε άμεσες και μόνιμες λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών προς το ΕΣΥ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ .

ΜΗΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ.ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ.

1.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΩΡΛ
2.ΧΛΩΡΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ
3.ΑΣΤΕΡΗ ΔΩΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
4.ΣΕΡΑΣΛΗ ΕΥΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ
5.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
6.ΠΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
7.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
8.ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
9.ΗΛΙΑ ΤΑΣΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
10.ΦΑΝΤΕΛ ΕΛΙΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ
11.ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟ ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου
Από την πλευρά της η διοίκηση απάντησε ως εξής: «Οι αναφερόμενοι έντεκα Διευθυντές αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των ειδικών ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, οι οποίοι αριθμούν σε 276 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, δεν είναι όλοι Συντονιστές Διευθυντές Κλινικών/Τμημάτων και σίγουρα η ανακοίνωση τους δεν εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών του νοσοκομείου, που αυτή την ώρα δίνουν ενωμένοι την μάχη».

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» πράγματι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στη χώρα μας, μπήκε στη μάχη της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της εξυπηρέτησης των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό, φροντίζοντας συγχρόνως, ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο, να εξασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και στις υπόλοιπες ομάδες ασθενών. Στην προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκε με επιτυχία και συνεχίζει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανταπόκρισής του στη διαδικασία εφημέρευσης του, τόσο όσον αφορά την αυριανή εφημερία όσο και τις επόμενες, καθόσον η προσπάθεια αύξησης των διαθεσίμων κλινών covid απλών και ΜΕΘ είναι συνεχής, με γνώμονα πάντα την ασφαλή λειτουργία και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες και εν τω μέσω μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης το αναμενόμενο από τον καθένα μας, ως άνθρωποι και ιδιαίτερα ως επαγγελματίες υγείας, είναι η σύμπραξη και η συνδρομή στην αντιμετώπισή της, με ομοψυχία και αυταπάρνηση».

Back to top button