ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ: Γεωεπιστήμονας προειδοποιεί για σεισμό «αδιανόητων» διαστάσεων και 100.000 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη!

«Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες» σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Celal Sengor. Ένας σεισμός τα επόμενα χρόνια θα έχει αδιανόητα καταστροφικές διαστάσεις.

Εδώ και τουλάχιστον 5 εβδομάδες η Τουρκία προσπαθεί να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του έναν βομβαρδισμένο τοπίο και χιλιάδες νεκρούς. Πέρα όμως από τον απόηχο του σεισμού αυτού έχει να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού τρομακτικών διαστάσεων.

Χορηγούμενο

Οι πολίτες αναρωτιούνται πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η χώρα μετά από αυτό που έγινε για έναν νέο σεισμό. Σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας, τον Celal Sengor, «οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες. Δεν είναι καθόλου αισιόδοξες».

Ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα είκοσι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ. Τόσο κοντά είναι. Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά είναι μεγάλη».

Χορηγούμενο

Με δύο βασικές γραμμές ρήγματος στην περιοχή της Βόρειας Ανατολίας και της Ανατολικής Ανατολίας, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές στον κόσμο. Είναι μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης σε περίπτωση νέου σεισμού.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο διέρχεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων (12,4 μίλια) από την Πόλη και μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Ιστορικά, το ρήγμα έχει οδηγήσει σε αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την κοντινή πόλη Izmit το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει δονήσεις μεγέθους 7,2 – 7,8 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.


«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», λέει ο Sengor.

Με σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη οι νεκροί θα φτάσουν τους 100.000

Μία μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Σεισμούς εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 14.000, αν γίνει ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο απολογισμός θα είναι πρωτόγνωρος.

«Η εκτίμηση μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι όλεθρος», είπε ο Sengor. «Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της δόνησης, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό».

Οι τρέχουσες προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης.

Η κατάσταση με τους εργολάβους και τις οικοδομές στην Τουρκία

Ενώ ο δήμος λέει ότι πρωτοστατεί στο να διασφαλίσει ότι η πόλη είναι προετοιμασμένη για σεισμό, ο δήμαρχος στοχοποιεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την εφαρμογή αμνηστιών από την κυβέρνηση για τις οικοδομές.


Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει χορηγήσει αμνηστίες σε κτίρια που κατασκευάστηκαν χωρίς πολεοδομική άδεια, καθώς και σε εκείνα που δεν τηρούν τους επίσημους οικοδομικούς κώδικες, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για τους σεισμούς.

Τώρα, υπάρχει ανησυχία για τις αμέτρητες κοινότητες «gecekondu» της Κωνσταντινούπολης. Ο όρος μεταφράζεται σε «χτισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας» και αναφέρεται σε σπίτια που κατασκευάστηκαν γρήγορα και χωρίς κατάλληλες άδειες, που βρίσκονται συχνά σε μια από τις πολλές παραγκουπόλεις της πόλης.

Ο Ιμάμογλου θέλει να βάλει τέλος στις αμνηστίες κατά ζώνες.


Κάποιοι κάτοικοι αυτών των φτωχών γειτονιών λένε στο CNN ότι ακόμα κι αν τα σπίτια τους κινδυνεύουν, δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να μετακομίσουν αλλού.

Το σχέδιο για τον «επερχόμενο» μεγάλο σεισμό

Τώρα που περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τον σεισμό του περασμένου μήνα, η Κωνσταντινούπολη αγωνίζεται για να στηρίξει την άμυνά της ενάντια σε μια φυσική καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών προετοιμασίας για έναν μεγάλο σεισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου παρουσίασε αυτό που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως «οδικό χάρτη για την ετοιμότητα καταστροφών».

Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες όπως στέγη, νερό και ενέργεια. Ωστόσο, η κύρια μεταξύ των προτεραιοτήτων της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης.

Για περισσότερα από τρία χρόνια, ο δήμος διενεργεί αξιολογήσεις κτιρίων για ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το έτος 2000, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί για τους σεισμούς. Η υπηρεσία παρέχεται τώρα δωρεάν και, από τον σεισμό του Φεβρουαρίου, ο δήμος λέει ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερες από 100.000.

Ο Ozlem Tut, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Σεισμών και Αστικής Βελτίωσης του Δήμου, είπε στο CNN ότι από τα 29.000 κτίρια που επιθεωρήθηκαν μέχρι στιγμής, το 50% βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης. «Έχουμε επίσης εντοπίσει 318 κτίρια… που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν από σεισμό», ανέφερε.




Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button