COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Σοκ: «Κίνδυνος να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα, με την χαλάρωση των μέτρων! Έτσι χτυπάει ο κορωνοϊός όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος…», γιατρός από το «Σωτηρία» εκφράζει τις ανησυχίες της και περιγράφει τον θανάσιμο κίνδυνο, από τον ύπουλο ιό!

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τον θανάσιμο κίνδυνο, που διατρέχουν όλα τα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, στην περίπτωση που προσβληθεί από τον ιό έδωσε η διακεκριμένη πνευμονολόγος Πέπη Μιχαλοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα!

Η κα Μιχαλοπούλου, διευθύντρια της 4ης κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», μίλησε για όσα έχουν ήδη διαπιστώσει στο νοσοκομείο για την πραγματική ισχύ του κορωνοϊού. Αναφέρθηκε αρχικά στα «κλασικά συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Ομως ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα, υπογράμμισε.

Δεν είναι όμως μόνο τα γνωστά συμπτώματα του κορωνοϊού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς. Η γιατρός εξήγησε στην ΕΡΤ:

«Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα.»

Τα ύποπτα συμπτώματα στους εφήβους

Η κα Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε και σε άλλα συμπτώματα του κορωνοϊού, ορισμλενα από τα οπία εμφανίζονται με καλυμμένο τρόπο και στους εφήβους, τονίζοντας ότι: «Είναι σαφές ότι πιάνει όλα τα όργανα. Μια θωρακαλγία μπορεί να σημαίνει ακόμα και πνευμονική εμβολή, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό.» Οπως είπε, ο κορωνοϊός «είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Σε νεκροψίες έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο.»

Η Πέπη Μιχαλοπούλου σημείωσε επίσης ότι «ένας θωρακικός πόνος σημαίνει και μυοκαρδίτιδα», ενώ διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα. «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, κυανώσεις. Δάχτυλα με κυάνωση και καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορωνοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό» είπε καταλήγοντας η ιατρός του «Σωτηρία».

Ξεκινούν τα rapid test, αλλά υπάρχει ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων

Η γνωστή πνευμονολόγος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο «Σωτηρία»

«Εχουμε 50 ανθρώπους με κορωνοϊό και 14 διασωληνωμένους. Πάμε εξαιρετικά καλά και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όταν θα νοσηλεύουμε όχι μόνο Covid-19, αλλά και τα δικά μας περιστατικά, ΧΑΠ και άλλα» προσέθεσε, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της 4ης Κλινικής του «Σωτηρία», από τις 4 Μαΐου, το νοσοκομείο θα αρχίσει να δέχεται και άλλα περιστατικά. Επιπλέον, τόνισε ότι «από σήμερα θα έχουμε και το rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών, ώστε να μην έχουμε Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Θα βγαίνει σε 45 λεπτά το αποτέλεσμα.»

Η κυρία Μιχαλοπούλου εξέφρασε την ευχή να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες στο προσεχές διάστημα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων:

«Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δυναμή του ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη. […] Μας φοβίζει τώρα (σ.σ. με τη χαλάρωση των μέτρων) ότι μπορεί να έχουμε πάλι μια επιδείνωση, μια αύξηση κρουσμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα προσέξουν όσο χρειάζεται όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ηταν καλά τα μέτρα, αλλά ήταν υπό πίεση. Θα αυξηθούν τα περιστατικά μάλλον. Ευελπιστούμε να μας φτάνουν τα κρεβάτια και οι μονάδες.»

Back to top button