COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ: Η μετάλλαξη «Όμικρον» έως και έξι φορές πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα»! Υπερτετραπλάσιος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων! 544 νεκροί σε μόλις έξι ημέρες! Γιατί επισπεύδεται η τρίτη δόση;

Νέο οδυνηρό ρεκόρ για το 2021 κατέγραψε εχθές η πανδημία με 116 ασθενείς να χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε ένα μόλις 24ωρο. Η «μαύρη» επίδοση αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη από την αρχή της πανδημίας. Σημειώνεται ότι, μέσα στις έξι ημέρες που «τρέχει» ο Δεκέμβριος, έχουν καταλήξει 544 συνολικά ασθενείς.

Η επιβάρυνση στον σκληρό δείκτη θνητότητας από COVID-19 συντελείται εν μέσω παγκόσμιου συναγερμού για το στέλεχος «Όμικρον», τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που, χάρη στις πολλές μεταλλάξεις της (50), θα επικρατήσει έναντι της Δέλτα και θα αφορά πάνω από τα μισά κρούσματα τους επόμενους μήνες.

Στην παραπάνω εκτίμηση των ειδικών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για την ταχεία εξάπλωση της νέας απειλής αναφέρθηκε εχθές, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εμβολιασμών στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με την Omicron να δρα καταλυτικά στη σύσταση για μείωση του χρονικού διαστήματος για την αναμνηστική δόση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τρίτη δόση: Πλήρως αθωράκιστος ένας στους δύο

Ένας σχεδόν στους δύο (47,4%) δικαιούχους αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 δεν έχει εκκινήσει καν τη διαδικασία θωράκισής του από τον επικίνδυνο ιό, ούτως ειπείν δεν έχει προγραμματίσει το ραντεβού για τη χορήγηση της δόσης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το 73,5% ηλικίας 60 ετών και άνω με δικαίωμα τρίτης δόσης έχει προγραμματίσει ή πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του. Έτσι, αν και η γενική εικόνα δίνει ικανοποιητικά ποσοστά, τα επί μέρους στοιχεία της προκαλούν ανησυχία.

Κάτω από το 70% είναι οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού τρίτης δόσης στις ηλικίες 60-69 ετών (66,7% στους 60-64, 69,4% στους 65-69), όταν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες όπως 75-79 και 80-84, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 82% και 80%.

Η διστακτικότητα απέναντι στην τρίτη δόση μπορεί μόνο υποθετικά να εξηγηθεί και να αποδοθεί ίσως στην παραπληροφόρηση για την αναμνηστική δόση και την ανοσία από το εμβόλιο, με τα fake news να διαδίδονται από πρόσωπα με έντονη επιρροή στις εν λόγω ηλικίες, τους ιατρούς τους ενδεχομένως ή τους πνευματικούς τους επί παραδείγματι. Το πρόσχημα της περιορισμένης κοινωνικής ζωής και η ψευδαίσθηση ελέγχου λόγω «γερού οργανισμού», αποτελούν δύο ακόμα πιθανές εξηγήσεις.

Αν για τη στάση των διστακτικών δεν μπορούν να σχηματιστούν παρά υποθέσεις, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω της άρνησής τους αποτυπώνεται καθαρά μέσα από τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών σήμερα είναι τα 64 έτη, με το βάρος να μετακυλίεται στις μικρότερες ηλικίες. Σε σύνολο 714 διασωληνωμένων, 344 (48,2%) είναι 40 – 64 ετών, όσοι ακριβώς και οι 65 ετών και άνω, που συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία στον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ.

Αν και ο ρυθμός εμβολιασμών τρίτης αλλά και πρώτης δόσης καταγράφεται βραδύς ακόμα, επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους 60 τριπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά των ραντεβού 1ης δόσης σε μία εβδομάδα και, από την Παρασκευή οπότε άνοιξε το διάστημα για την 3η δόση, έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Γιατί επισπεύδεται η τρίτη δόση

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η διαφαινόμενη υψηλότερη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» και η έναρξη του χειμώνα οδήγησαν στην απόφαση για την επίσπευση της τρίτης δόσης, με στόχο «τη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης». Όπως κατέστησε σαφές και το CDC «η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα».

Σε τρεις έως έξι φορές περισσότερες μολύνσεις εκτιμάται η δυναμική του νέου στελέχους έναντι της παραλλαγής Δέλτα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ για την περίοδο που η «Όμικρον» κυριαρχεί στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος!

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε. Τα εμβόλια και τα μέτρα που παίρνουμε για ατομική προστασία», κατέληξε η Πρόεδρος.

Τα ευρήματα μελετών για την αναμνηστική δόση έχουν δείξει ότι αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων, εξασφαλίζει 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ παράλληλα μειώνει και τον αριθμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στη στη χώρα μας, που τα κρούσματα καταγράφονται πολλά σε καθημερινή βάση, προστέθηκαν σήμερα επιπλέον 4.943.

Back to top button