COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ! Πρώτη σε ποσοστό θνητότητας από την πανδημία η Ελλάδα από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, πάνω από την Αγγλία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο(!) με βάση το John Hopkins!

Αποκαλυπτικό άρθρο της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Τη δραματική διαπίστωση ότι η Ελλάδα ανέρχεται από τα τέλη Δεκεμβρίου σε πρώτη χώρα στον δείκτη θνητότητας σε σχέση με τα ποσοστά της Ευρώπης, της Βρετανίας, των ΗΠΑ αλλά και του κόσμου, καταγράφει ο χάρτης της παγκόσμιας αποτύπωσης της πανδημίας του πανεπιστημίου Tζον Χόπκινς, που αποτελεί τον πλέον έγκυρο ιστότοπο της επιστημονικής κοινότητας.  Ο δείκτης θνητότητας COVID19 της Ελλάδας, που αφορά στο ποσοστό των θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα, καταδεικνύει μια εντελώς διαφορετική όψη τη πανδημίας στη χωρα μας από αυτήν που γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με τους πίνακες απεικόνισης θνητότητας περιστατικών του John Hopkins λοιπόν,   η Ελλάδα προηγείται με 3,15% ποσοστό θνητότητας περιστατικών από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα  από:

  • τη Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 2,93%
  • από την Ευρώπη με ποσοστό 2,33%
  • και από τον κόσμο συνολικά, με ποσοστό 2,20% και από τις
  • Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό θνησιμότητας 1,82% επί του γενικού πληθυσμού.

Η χώρα μας, ναι μεν συνολικά, από την αρχή της πανδημίας,  καταγράφει μικρότερο αριθμό θανάτων σε σχέση με πολλές χώρες, όμως οι θάνατοι που μας δίνουν την «πρωτιά» από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, αφορούν στο κύμα των τελευταίων τριών μηνών, και όχι στο πρώτο κύμα στο οποίο τα κρούσματα και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη χώρα μας ήταν πράγματι λίγοι, σε σχέση με τις περισσότερες χώρες, και μας επέτρεπαν να μιλάμε για Success story.

Οι λόγοι της θλιβερής πρωτιάς στην θνητότητα κατά το  παρατεταμένο  3ο κύμα, που διανύουμε από τα μέσα Δεκεμβρίου, οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μολυσματικότητα των μεταλλάξεων .

Οφείλεται επίσης στο γεγονός, ότι οι πολίτες δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το πότε να αποταθούν σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αναζητούν αργά ιατρική βοήθεια και να έχουν βαρύτερη εξέλιξη  και χειρότερη πρόγνωση.

Ούτε έχει γίνει γνωστό στους πολίτες από επίσημα χείλη το ότι όσο νωρίτερα αντιληφθεί κανείς ότι είναι θετικός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει με την κατάλληλη θεραπεία, να βγει νικητής από την μόλυνση.

Αυτό σε συνδυασμό με την απροθυμία της χώρας μας να πραγματοποιήσει επαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους και ιχνηλάτιση, έχει αφήσει τους πολίτες στο σκοτάδι σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν την μόλυνση πριν φθάσουν στο νοσοκομείο, πότε πρέπει να κινητοποιηθούν , τι εξετάσεις χρειάζονται μετά από μια θετική διάγνωση, τι θεραπεία, ενδεχομένως, μπορεί κανείς να πάρει στο σπίτι, πώς ελέγχει το οξυγόνο, ποιες είναι οι αιματολογικές εξετάσεις που δίνουν εικόνα επερχόμενης καταιγίδας κυτοκινών κ.ο.κ.

Όπως εξηγούν ειδικοί της Δημόσιας Υγείας στο europost.gr, η μη διεξαγωγή ικανού αριθμού testing,  δεν βοήθησε, πρώτον στην απομόνωση των ασυμπτωματικών, όσο μάλιστα κάτι τέτοιο ήταν πολύ περισσότερο  ελέγξιμο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα, και δεύτερον δεν συνέβαλλε στο να επιδιώκει τον έλεγχό του για πιθανή μόλυνση COVID-19 ο πολίτης , κάτι που είναι άλλωστε και πολύ αναγκαίο τώρα με την παροχή των self test .

Στον πίνακα που ακολουθεί  απεικονίζεται ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται από τις χώρες τις Ευρώπης , στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Τα λίγα τεστ PCR σε σχέση με τις άλλες χώρες, που επί μήνες διεξάγονταν, εμφάνιζαν βέβαια τη χώρα μας με λιγότερη επιβάρυνση μολύνσεων, και άρα πιο επιτυχή στην διαχείριση της επιδημίας, όμως , αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δείκτες «μαρτυριάρηδες» ως προς την αντιμετώπιση μιας χώρας , που αποκαλύπτουν, αργά ή γρήγορα, στην διεθνή επιστημονική κοινότητα  την πραγματικότητα  .

Ένας τέτοιος, κατεξοχήν «μαρτυριάρης» είναι ο δείκτης θνητότητας, που λόγω του ότι εκπροσωπεί την σχέση θανάτων και κρουσμάτων, θα μπορούσε να μην μας εμφανίζει τώρα πρώτους  αν τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν περισσότερα, δηλαδή αν είχαν γίνει περισσότερα, ανάλογα με τις υπόλοιπες χώρες, τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr η δημοσίευση αυτών των δεδομένων δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση έριδες και αντιθέσεις στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων , δεδομένου ότι πλήττουν την αξιοπιστία μας στην διεθνή κοινότητα για την ορθότητα των επιλογών στην διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας, και την Υγεία των ταξιδιωτών.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

 

Back to top button