COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ στα Νότια Προάστια: Πέθανε 60χρονη από θρομβώσεις, μετά το εμβόλιο της AstraZeneca! Τι έλεγε η Παπαευαγγέλου για το περιστατικό; Η συγκλονιστική μαρτυρία του γαμπρού της!

Έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, έπαθε εγκεφαλική θρόμβωση και μετά από ένα μήνα έφυγε από τη ζωή. Ο λόγος για μια 60χρονη γυναίκα από τα νότια προάστια που έδωσε μάχη στην εντατική για μέρες, αλλά τελικά νικήθηκε.

«Έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία σε σταθερή βάση, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό». Αυτό είχε πει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποκαλύπτοντας το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης στη χώρα μας, σε κοντινό χρόνο από το εμβόλιο, σε σύνολο 346.000 εμβολιασμένων με την AstraZeneca θίγοντας επιφανειακά το θέμα.

«Σύμφωνα με τον ΕΜΑ δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο οργανισμός συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και διερευνά μία προς μία όλες τις περιπτώσεις.»

Έφυγε από τη ζωή ένα μήνα μετά το εμβόλιο!
Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» πρόκειται για μια 60χρονη γυναίκα από τα Νότια Προάστια της Αττικής, που ακρωτηριάστηκε και τελικά έχασε της ζωή της μετά τον εμβολιασμό της με Astra Zeneca. Όπως επιβεβαιώνει ο γαμπρός της, η επιτροπή του ΕΟΦ έχει συνεδριάσει για το περιστατικό. Η μαρτυρία του συγκλονίζει… «Μας έχει μείνει η πικρία ότι πήγε κάτι να κάνει να τη βοηθήσει και αυτό που θα τη βοηθούσε, δυστυχώς είχε αυτή την τραγική κατάληξη για εμάς. Μέχρι να κάνει το εμβόλιο ήταν μια υγιέστατη κυρία δεν είχε κανένα θέμα υγείας. Μάλιστα προσφάτως είχε κάνει και τσεκ- απ.»

Στις 22 Φεβρουαρίου, η 60χρονη πήγε σε κέντρο υγείας των Νοτίων Προαστίων προκειμένου να εμβολιαστεί. Όπως ισχυρίζεται η οικογένειά της, 10 ημέρες μετά, παρουσίασε έντονους πονοκεφάλους και θόλωση της όρασης, συμπτώματα που την οδήγησαν στο νοσοκομείο.

«Πήγε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Η γυναίκα πήγε εκεί είχε τις αισθήσεις της. Μίλαγε. Είχε ραγδαία επιδείνωση στην πορεία. Εμφάνισε και δεύτερο θρόμβο στο πόδι κάτι που μας είπαν οι ίδιοι οι γιατροί ότι είναι πολύ σπάνιο».

Οι γιατροί προχώρησαν τελικά σε ακρωτηριασμό του ποδιού της. Η 60χρονη παρέμεινε διασωληνωμένη για 18 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και κατέληξε. «Της έκαναν μεταγγίσεις αιμοπεταλίων τίποτα. Συνεχώς τα αιμοπετάλια πέφτανε. Αυτός ήταν ένας προβληματισμός των γιατρών που τους οδήγησε να κάτσουν να ψάξουν διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βρήκαν. Αρχίζουν και οι γιατροί να ψυλλιάζονται ότι κάτι συμβαίνει».

Τι είχε πει η κ. Παπαευαγγέλου για το περιστατικό
Στις 12 Μαρτίου και ενώ η 60χρονη βρισκόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό.

«Υπάρχει ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την Ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».

Η παραίτηση – βόμβα μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης, με αιχμές για λανθασμένους χειρισμούς του ΕΟΦ.

‘Βόμβα’ στα θεμέλια της αξιοπιστίας της Επιτροπής Εμβολιασμών έβαλε ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Γιατρός και Καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας στην Ιατρική Αθηνών Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης, καταγγέλλοντας παρασκηνιακές μεθόδους και πρακτικές απόκρυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της πολιτικής των εμβολιασμών, που ακολουθούνται, για την εξυπηρέτηση κάθε λογής σκοπιμοτήτων.

Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος έστειλε μία επιστολή, με βαρυσήμαντο περιεχόμενο, στην οποία αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει αποκαταστήσει τακτική συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (άρα η στρατηγική, που ακολουθείται βαδίζει στα τυφλά) και κατήγγειλε ότι «η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε, του εμβολίου της AstraZeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο».

Η επιστολή – ‘βόμβα’ του Καθηγητή Βλαχογιαννόπουλου

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Καθηγητή Βλαχογιαννόπουλου, που έχει ως αποδέκτη τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Αριστοτέλους 17
ΤΚ: 10433 –Αθήνα
e-mail: [email protected]
Θέμα: Αντικατάστασή μου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)
Αξιότιμε κ Υπουργέ
Παρακαλώ όπως αντικατασταθώ από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τους ακόλουθους λόγους:
Η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται.
Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου. Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο.
Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.
Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της Ε.ΦΑ.Ρ για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης. Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη.
Πρέπει να σας αναφέρω ότι είμαι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων, παρακολουθώ πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε όλους πρότεινα εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίσω κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια στην πατρίδα μας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς. Η επιχειρηματολογία μου είναι: Ναι λοιπόν έχουν περιγραφεί σπάνια περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z (αλλά και με το εμβόλιο της Pfizer απ’ ό,τι μαθαίνω) αλλά αυτά είναι όντως σπάνια, και εργαζόμαστε έντονα για την μελέτη των μηχανισμών των θρομβώσεων και την πρόληψή τους. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.
Με βάση όσα σας εξέθεσα κ Υπουργέ γίνεται εμφανές ότι τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ. και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου.
Με τιμή
Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος
Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας
Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ο θάνατος της 60χρονης Ελληνίδας συμπεριλαμβάνεται στα 44 περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρονται στις επίσημες λίστες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε σύνολο 9,2 εκατομμυρίων εμβολιασμών παγκοσμίως.

Back to top button