COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σοκολάτα: Δυσάρεστα τα νέα για τους λάτρεις της πιο απολαυστικής γεύσης-«Εξαφανίζεται» το βασικό συστατικό

Ανοιχτό ενδεχόμενο για αυξήσεις στη σοκολάτα αφήνουν οι νέες τιμές του κακάο οι οποίες σημείωσαν νέο ρεκόρ παγκοσμίως, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς

Εκτός, λοιπόν, της ενεργειακής κρίσης, των πολέμων και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ακρίβεια τροφοδοτείται πλέον και από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι τιμές του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έφτασαν χθες Πέμπτη (8/2) στο νέο ιστορικό υψηλό των 5.874 δολαρίων (5.452 ευρώ) ανά τόνο, λόγω της κακής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του κακάο, δηλαδή του βασικού συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του περασμένου έτους.

Η άνοδος των τιμών του κακάο διοχετεύεται ήδη στους καταναλωτές και πιέζει τους μεγάλους σοκολατοποιούς.

«Οι ιστορικές τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών το 2024», προειδοποίησε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η Hershey.

Το Ελ Νίνιο φέρνει αυξήσεις στη σοκολάτα
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Michele Buck δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών της σοκολάτας.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε τώρα για μελλοντικές τιμές», είπε, αλλά πρόσθεσε, «δεδομένου ότι οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης μας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τιμολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της κατάστασης».

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν καθώς η Hershey ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για τους τρεις μήνες έως τις 31 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,6%, καθώς οι καταναλωτές που επλήγησαν από τον πληθωρισμό μείωσαν τις δαπάνες για είδη ζαχαροπλαστικής.

Τον περασμένο μήνα, η Mondelez, η εταιρεία πίσω από το εμπορικό σήμα Cadbury, αναγνώρισε το αυξανόμενο κόστος των συστατικών ως μία από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.

Ο οικονομικός διευθυντής Luca Zaramella είπε ότι η εταιρεία είχε δει «σημαντικές αυξήσεις τόσο στο κακάο όσο και στη ζάχαρη».

Τον Δεκέμβριο, βρετανική ομάδα καταναλωτών υπογράμμισε ότι η τιμή ορισμένων εορταστικών κουτιών σοκολάτας είχε αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% σε ένα χρόνο.

Ενδεικτικά, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός για τα τρόφιμα και τα ποτά των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 8,3%, η άνοδος των τιμών της σοκολάτας ήταν σημαντικά υψηλότερη στο 15,3%.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει ξηρότερο καιρό στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κακάο στον κόσμο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στη συγκομιδή.

«Οι έμποροι ανησυχούν για μια ακόμη σύντομη χρονιά παραγωγής και αυτά τα συναισθήματα έχουν ενισχυθεί από το Ελ Νίνιο που απειλεί τις καλλιέργειες της Δυτικής Αφρικής με ζεστό και ξηρό καιρό», δήλωσε ο Jack Scoville, αναλυτής της Price Futures Group.

Back to top button