COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

SOS! Για κινδύνους στον εμβολιασμό COVID σε ασθενείς άνω των 80 προειδοποιεί η Νορβηγία – Τι έχει ειπωθεί επισήμως για την ασφάλεια στα άτομα με υποκείμενα και ανίατα νοσήματα


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Μέγιστη αναστάτωση προκάλεσε διεθνώς η επίσημη ανακοίνωση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που εφιστά την προσοχή για το ότι τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τα ηλικιωμένα άτομα και τους ανίατους ασθενείς, δήλωση που αποτελεί την πρώτη επίσημη επιφυλακτική ανακοίνωση που έχει μέχρι σήμερα  εκδοθεί από ευρωπαϊκή υγειονομική αρχή ως προς την ασφάλεια του εμβολίου ΜRΝΑ.

 

Αξιωματούχοι της  Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων δήλωσαν ότι 23 άτομα πέθαναν στη Νορβηγία λίγο μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου. Από αυτά τα περιστατικά θανάτων, 13 περιπτώσεις έχουν υποβληθεί σε αυτοψία, και τα αποτελέσματα έδειξαν  ότι οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να έχουν συμβάλει σε σοβαρή εξέλιξη και  αντιδράσεις σε εξασθενημένα , και ηλικιωμένα άτομα.

 

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας  ανακοίνωσε επί λέξει ότι «Ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες σε άτομα βαριά εξασθενημένα», και διευκρίνισε ότι για τα άτομα που έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή να αποδειχθεί άσχετο»

 

 

Η σύσταση, σαφέστατα, δεν αφορά σε νεότερα και  υγιέστερα άτομα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg,  αποτελεί όμως μια πρώιμη ένδειξη για το πού πρέπει να στραφεί  η προσοχή στα συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας του εμβολίου των χωρών όσο ο εμβολιασμός δίνει αποτελέσματα στην πράξη.

 

Ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Emer Cooke δήλωσε ότι η παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων Covid, ειδικά εκείνων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες όπως το messenger RNA, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια από τα μεγαλύτερες προκλήσεις  στην Δημόσια Υγεία όσο πραγματοποιούνται ευρέως οι εμβολιασμοί.

 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι σήμερα ομολογουμένως δεν είναι συχνές .

 

Στις ΗΠΑ, οι αρχές ανέφεραν 21 περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου μετά τη χορήγηση περίπου 1,9 εκατομμυρίων αρχικών δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer Inc. και BioNTech SE. Αυτή είναι μια συχνότητα 11,1 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Αν και τα δύο εμβόλια Covid-19 που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη δοκιμάστηκαν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα – συμπεριλαμβανομένων εθελοντών άνω των 75 και 85ετών, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν κάτω των 45.  Οι πρώτες κατηγορίες ατόμων που λαμβάνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερης ηλικίας από το μεσο όρο  των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές,  καθώς οι χώρες σπεύδουν να εμβολιάσουν τους ωφελούμενους  των γηροκομείων που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου γιαμολυνση από τον κορωνοιό.

Η Νορβηγία έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης  σε περίπου 33.000 άτομα, εστιάζοντας σε αυτούς που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εάν προσβληθούν από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Στη Γαλλία, ένας ασθενής ς πέθανε σε ένα κέντρο φροντίδας δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι, δεδομένου του προηγούμενου ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο θάνατος συνδέεται με το εμβόλιο. 

Η γαλλική υπηρεσία φαρμακευτικής ασφάλειας ανέφερε την Πέμπτη τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και δύο περιστατικά  αρρυθμίας μετά τον εμβολιασμό.

Οι εκπρόσωποι της Pfizer και της BioNTech δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

 

Το Αμερικανικό CDC , προειδοποιεί άτομα ανοσοκατεσταλμενα και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα , παρόλα αυτά συστήνει τον εμβολιασμό    

Τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσαν  τις τελευταίες ημέρες του 2020, ανανεωμένες  οδηγίες για τον εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα μετά τα πρώτα περιστατικά παρενεργειών σε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, που  εμβολιάστηκαν με εμβόλια MRNA , της Moderna και της Pfizer.

«Με την έκδοση των οδηγιών, το CDC επιδιώκει να μετριάσει τις ανησυχίες των ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πασχόντων από Σπάνιες παθήσεις και  φλεγμονώδεις ασθένειες», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του CDC, που εκδίδεται μεν για τις ΗΠΑ από τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων, αποτελούν όμως ταυτόχρονα και σημείο αναφοράς για το ευρωπαϊκό CDC, το ecdc,  όπως και για κάθε αντίστοιχο οργανισμό των χωρών του κόσμου .

 

Τα εμβόλια COVID της Pfizer- BioNTech και της Moderna αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ την φετινή χρονιά, κάτι που ήταν αναπόφευκτο λόγω της ανάγκης επείγουσας ανάπτυξης των πανδημικών εμβολίων. Γι αυτό και, προκειμένου η έγκριση να εξασφαλιστεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο ώστε να σωθεί η ανθρωπότητα, οι κλινικές δοκιμές δεν συμπεριέλαβαν στους συμμετέχοντες ομάδες ατόμων ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα,  που είναι άλλωστε και οι ομάδες υψηλού κινδύνου για COVID-19.

Ο θάνατος του 75χρονου άνδρα στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου της  Pfizer, μπορεί να θεωρείται αμελητέο περιστατικό ποσοστιαία , μια και το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιασει πολλές εκατοντάδες χιλάδες ατόμων με την πρώτη δόση . Ο 75χρονος όμως ήταν ανοσοκατεσταλμένος και έπασχε από καρδιά.

Το CDC αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι το εμβόλιο COVID είναι ασφαλές για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, αν και ορισμένες ομάδες απαιτούν πιο προσεκτική παρακολούθηση.

 

“Άτομα με HIV και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων ασθενειών ή φαρμάκων  που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19 μπορούν να λάβουν εμβόλιο COVID-19″, γράφει το CDC στην οδηγία του, και αμεσως προσθετει ότι “Ωστόσο, ( τα άτομα αυτά ) θα πρέπει να γνωρίζουν τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας.”

Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την επίδραση του εμβολίου σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις, αν και το CDC λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ακόμη να λάβουν εμβόλιο mRNA Οι Αμερικανοί που είχαν σπάνιες διαταραχές όπως το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS) ή η παράλυση του Bell μπορεί επίσης να λάβουν το εμβόλιο, με ανεπιθύμητες ενέργειες που αναμένονται σε όχι υψηλότερο επίπεδο από τον γενικό πληθυσμό.

Κάθε εκστρατεία ανοσοποίησης είναι ένα πείραμα, συνήθως με διαφορετικά αποτελέσματα που μεταβάλλονται από λεπτό προς λεπτό. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς που έχουν ήδη λάβει δόσεις εμβολίου  έχουν βιώσει ανεπιθύμητα συμβάντα όπως κόπωση και μυϊκούς πόνους.

Τα διαθέσιμα δεδομένα κλινικών δοκιμών υποδηλώνουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες, όπως το ιστορικό σοβαρών αλλεργιών και τείνουν να κυμαίνονται μεταξύ ήπιων και μέτριων συμπτωμάτων.

 

Η επισημη Ανακοινωση του CDC.

Eμβολιασμός για άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις

Οι ενήλικες κάθε ηλικίας που πάσχουν από ορισμένες υποκείμενες παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό που προκαλεί τον COVID-19. Τα εμβόλια mRNA κατά του COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα με υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παρουσιασει στο παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση  σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου.

Οι ακόλουθες πληροφορίες στοχεύουν να βοηθήσουν τα άτομα στις ομάδες που αναφέρονται παρακάτω να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τη λήψη του εμβολίου mRNA COVID-19.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Άτομα με HIV και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων ασθενειών ή φαρμάκων ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19 . Μπορουν να εμβολιαστουν για COVID-19, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν τα περιορισμένα δεδομένα ασφαλείας:

  • Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA COVID-19 για άτομα που έχουν εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυτήν την ομάδα.
  • Άτομα θετικά στον HIV συμπεριλήφθηκαν σε κλινικές δοκιμές, αν και δεδομένα ασφαλείας ειδικά για αυτήν την ομάδα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα μειωμένης ανοσολογικής αντίδρασης στο εμβόλιο, καθώς και την ανάγκη να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις οδηγίες για τα μετρα προστασίας από το COVID-19

Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα

Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο mRNA για τον COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA COVID-19 για αυτή την κατηγορία ασθενών. Άτομα από αυτήν την ομάδα ήταν επιλέξιμα για συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές.

Άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο Guillain-Barre

Τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να λάβουν εμβόλιο mRNA COVID-19. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barre (GBS) μετά τον εμβολιασμό μεταξύ των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου mRNA για τον COVID-19. Εκτός λίγων εξαιρέσεων, η Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Εμβολιασμου δεν περιλαμβάνουν ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre)  ως προφύλαξη για τον εμβολιασμό με άλλα εμβόλια.

Άτομα που είχαν προηγουμένως παράλυση του Bell

Αναφέρθηκαν περιπτώσεις παράλυσης του Bell σε συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA COVID-19. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν θεωρεί ότι αυτά υπερβαίνουν το αναμενόμενο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό. Δεν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από εμβολιασμό. Επομένως, τα άτομα που είχαν προηγουμένως το Bell’s Palsy μπορούν να λάβουν εμβόλιο mRNA COVID-19.

Μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να ακολουθηθούν οι τρέχουσες οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19

Έως ότου οι ειδικοί μάθουν περισσότερα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19 υπό συνθήκες πραγματικής ζωής, τα άτομα που αποφασίζουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις τρέχουσες οδηγίες  για να προστατευθούν από το COVID-19 αφού εμβολιαστούν. Αυτό σημαίνει:

  • Να φορουν μάσκα
  • Να παραμένουν τουλάχιστον σε απόσταση έξι μέτρων μακριά από τους άλλους
  • Να Αποφεύγουν το συνωστισμό
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ
  • Να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες καραντίνας μετά την έκθεση στο COVID-19
  • Ακολουθώντας οποιαδήποτε ισχύουσα καθοδήγηση στο χώρο εργασίας

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

Back to top button