COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

SOS! Πρωτοφανής αύξηση στις παιδιατρικές νοσηλείες από τη μετάλλαξη «Όμικρον»! Όλες οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς!


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Με αυξημένη ανησυχία οι γονείς σε όλο τον κόσμο , και εν μέσω ανοίγματος των σχολείων στις περισσότερες χώρες, παρακολουθούν  τους κινδύνους της «Ο» στον παιδικό πληθυσμό, με αρκετούς να αποφασίζουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, και πολλούς ακόμη να παραμένουν επιφυλακτικοί.  Δεδομένα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική αναφέρουν πρωτοφανή αύξηση των εισαγωγών  στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ενώ στην Ελλάδα τα επίσημα χείλη έχουν διαβεβαιώσει πως το σύστημα των συχνών  ανιτγονικών τεστ διασφαλίζει την υγεία τις σχολικές αίθουσες.

Αρκετοί γονείς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων που πέρασε είδαν τα παιδιά τους να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα . Και άλλοι επαγρυπνούν με αγωνία για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για εικόνα «κοινού κρυολογήματος» καθησυχάζουν , κατ’ αρχήν μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού.

Όμως τα συμπτώματα της Όμικρον μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά, όπως αποδεικνύεται από συνεχείς αναφορές και δημοσιεύσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Όσον αφορά

Αν και πολλές περιπτώσεις παιδιατρικού Covid είναι αρκετά ήπιες ώστε να αντιμετωπίζονται στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια  σύμφωνα με τους ειδικούς , ότι ένα παιδί δεν βελτιώνεται και πρέπει να αποτανθούμε σε γιατρό ή νοσοκομείο

Ο Edwards, του UH Rainbow Babies Childrens Hospital, δηλώνει ότι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς περιλαμβάνουν:

 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ.
 • Αφυδάτωση.
 • Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος.

«Από τη στιγμή που στα μικρά παιδιά  οι πάνες στεγνώνουν ή δεν πηγαίνουν τόσο πολύ στην τουαλέτα και φαίνονται σαν να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, τότε είναι η στιγμή που οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια» δήλωσε ο βρετανός επιστήμονας

Ο Δρ Gareth Nye, λέκτορας φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή Chester και επικεφαλής του προγράμματος για το BMedSci Medical Science επισημαίνει  ότι τα σημάδια έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς να  αναζητήσουν ιατρική βοήθεια ή νοσοκομείο  διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων με Covid.

«Υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα Covid που πρέπει να προσέχετε στα παιδιά», λέει ο Gareth Nye

 • Συμπτώματα μηνιγγίτιδας
 • Δυσκολία αναπνοής ή δύσπνοια
 • ακαμψία ή στραβολαίμιασμα
 • Εξάνθημα
 • διάθεση των παιδιών να αποφεύγουν το φως και να μένουν στο σκοτάδι
 • Ασυνήθιστα κρύα χέρια/πόδια
 • Χλωμό δέρμα
 • υπνηλία και δυσκολία να ξυπνήσει το παιδί

Ειδικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι οι παιδιατρικές εισαγωγές λόγω COVID βρίσκονται σε σημείο προφανές. Παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται σε αριθμό ρεκόρ, επιβεβαίωσε η Δρ. Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του CDC  4,3 ανά 100.000 παιδιά 4 ετών και κάτω νοσηλεύτηκαν την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου.

Αντίθετα, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν ποσοστό νοσηλείας 1,1, ενώ οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 49 ετών είχαν ποσοστό 4,2 και οι ενήλικες 65 ετών και άνω είχαν ποσοστό 14,7, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC.

H Walensky προειδοποίησε ότι η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των ενηλίκων και των νεότερων παιδιών της χώρας σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την τρέχουσα αύξηση των νοσηλειών σε παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σημείωσε επίσης ότι παραμένει ασαφές εάν η αύξηση μπορεί να αποδοθεί στον ιό που σαρώνει μεγαλύτερες περιοχές των παιδικών κοινοτήτων ή στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού των νέων, σημειώνοντας ότι τα πλήρη στοιχεία νοσηλείας περιλαμβάνουν εκείνα τα παιδιά που εισάγονται σε νοσοκομεία για λόγους διαφορετικούς από τον COVID- 19, και στην συνέχεια βρέθηκαν θετικά.

Η Δρ Ibukun Kalu , παιδιατρική λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke εξήγησε ότι η Ο είναι πιο ήπια από την Δέλτα. Αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά σοβαρή γιατί μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα σε μια μικρή ομάδα παιδιών, που καταλήγουν ωστόσο στο νοσοκομείο. «Στα παιδιά, εν μέρει η COVID φαίνεται να προκαλεί την αρχική λοίμωξη και στη συνέχεια  προκαλεί μετα-COVID σύνδρομα, γι’ αυτό  και σίγουρα είναι χειρότερο από τη γρίπη.

«Η  ενθάρρυνση της μάσκας είναι εξαιρετική», τονίζει η επιστήμονας. «Νομίζω ότι τα 2χρονα μπορεί να δυσκολευτούν λίγο αλλά η προστασία είναι σημαντική. Τέλος, η ύπαιθρος είναι καλύτερη. Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID, είναι χαμηλότερη σε εξωτερικό περιβάλλον. Παίξτε λοιπόν όσο περισσότερο μπορείτε σε εξωτερικούς χώρους.

Ο πρώην επίτροπος του FDA Γκότλιμπ, εξήγησε στα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης  ότι «με βάση πολλά στοιχεία που έχουμε λάβει τις τελευταίες  εβδομάδες, η Ο φαίνεται να είναι περισσότερο μια ασθένεια των ανώτερων αεραγωγών. Η ομάδα όμως που δείχνει να πλήττεται  είναι τα πολύ μικρά παιδιά, τα νήπια που έχουν πρόβλημα με λοιμώξεις των ανώτερων αεραγωγών γι’ αυτό και βλέπουμε περισσότερες λοιμώξεις ( COVID-19) που μοιάζουν με  βρογχιολίτιδα στη Νέα Υόρκη μεταξύ των παιδιών».

Μιλώντας για την σημασία της χρήσης σωστής μάσκας για όλους, και  στις σχολικές αίθουσες ο Γκότλιμπ επεσήμανε ότι  «Πρόκειται για αερομεταφερόμενη ασθένεια. Το καταλαβαίνουμε τώρα, και μια υφασμάτινη μάσκα δεν πρόκειται να σας προστατεύσει από έναν ιό που εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενης μετάδοσης. Θα μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα μέσω μετάδοσης σταγονιδίων, κάτι σαν τη γρίπη, αλλά όχι κάτι σαν αυτόν τον κορωνοϊό.”

Διευκρίνισε προς τον γενικό πληθυσμό ότι τα άτομα που θέλουν το μέγιστο ποσό προστασίας θα πρέπει να επιδιώκουν να φορούν καλά μάσκες N95 και KN95 σε αντίθεση με υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες. Πολιτείες όπως το Κονέκτικατ και η Νέα Υόρκη έχουν ήδη αρχίσει να διανέμουν μάσκες υψηλής ποιότητας στους κατοίκους.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button