COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΑΙΡΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

SOS από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: Είναι οριστικό! «Το πιο δύσκολο 48ωρο για όλους…»




Για μια ακόμα φορά απόλυτα σαφής για τα όσα αναμένεται να δούμε τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα ήταν ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης του OPEN στάθηκε στις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες που επιμένουν στη χώρα μας, ενώ φυσικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αφρικανική σκόνη που δε θα φύγει τουλάχιστον μέχρι της Τρίτη (21/05) από την Ελλάδα.

Χορηγούμενο

SOS από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Παράλληλα, η έντονη ζέστη θα είναι το χαρακτηριστικό των ημερών που ακολουθούν, με τον υδράργυρο να έχει ξεκινήσει ήδη να ανεβαίνει. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να χρειάζεται ιδαίτερη προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ποιους επηρεάζει περισσότερο η Αφρικανική σκόνη;
  • Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα: Άτομα με άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλα αναπνευστικά προβλήματα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις.
  • Καρδιοπαθείς: Άτομα με καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο ευάλωτα.
  • Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι έχουν πιο ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και καρδιά, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης.
  • Παιδιά: Τα παιδιά έχουν αναπνευστικό σύστημα που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στην εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Άτομα με αλλεργίες: Άτομα με αλλεργίες στη γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όταν έρχονται σε επαφή με τη σκόνη.
Γιατί η Αφρικανική σκόνη είναι επιβλαβής για την υγεία μας;

Η σκόνη ανυψώνεται από την επιφάνεια της γης λόγω ισχυρών ανέμων, φαινομένων ξηρασίας αλλά και ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη συνέχεια, μεταφέρεται από τα ατμοσφαιρικά ρεύματα προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Η μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων, η ύπαρξη υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων, η θερμοκρασία και η υγρασία.

Χορηγούμενο

Έπειτα από αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η σκόνη μεταφέρει δηλητηριώδεις ουσίες στη χώρα μας όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός, χρώμιο, σίδηρος, αρσενικό, μόλυβδος, κ.α.) που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.

Η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική όταν η σκόνη αιωρείται πάνω από αστικά κέντρα. Εκεί, έλκεται και προσκολλάται σε αστικούς ρύπους και αλλεργιογόνα, όπως η γύρη. Το ανησυχητικό είναι ότι η μορφή της αφρικανικής σκόνης την καθιστά άμεσα εισπνεύσιμη και απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Χορηγούμενο



Back to top button