COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της Ρόδου – “Παγωμένες” οι κρατήσεις τον Αύγουστο, ακυρώνονται πακέτα διακοπών

Οι πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιούργησαν αίσθημα φόβου ακόμη και σε προορισμούς που δεν είχαν καμία σχέση με τις πληγείσες περιοχές.

Το σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της Ρόδου -από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας, ειδικά για τη βρετανική αγορά- ήταν αναμενόμενο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές της προηγούμενης εβδομάδας, στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν, και τις εικόνες εκκένωσης των φλεγόμενων περιοχών από χιλιάδες τουρίστες που παραθέριζαν.

Το κρίσιμο ερώτημα ήταν εάν, πότε και πόσο εύκολα θα μπορούσε να αποκατασταθεί η τουριστική κίνηση στο νησί.

Αυτό για την ώρα δεν έχει συμβεί και η ζημιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόσο εξαιτίας των πακέτων διακοπών που τελικά ακυρώθηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση μετατέθηκαν για άλλη ημερομηνία, αλλά και επειδή πάγωσαν οι νέες κρατήσεις.

Επιχειρηματίας από τον χώρο των ξενοδοχείων που δραστηριοποιείται στη Ρόδο (σ.σ. με ξενοδοχειακές μονάδες μάλιστα που δεν βρίσκονται στην πληγείσα νότια περιοχή) ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital.gr πως, ενώ καθημερινά έμπαιναν στο σύστημα νέες κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, από την τρίτη ημέρα των πυρκαγιών και έπειτα σταμάτησαν και ξεκίνησαν οι ακυρώσεις. Μόλις το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξεκίνησαν κάπως να ανακάμπτουν οι νέες κρατήσεις, αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό.

Συνεχίζοντας να περιγράφει την εικόνα που επικρατεί στις μονάδες του, ενώ στις 15 Ιουλίου υπήρχαν για παράδειγμα 15 διαθέσιμα δωμάτια σε σύνολο χιλίων δωματίων, σήμερα ο αριθμός αυτός φτάνει τα 300, εξαιτίας των ακυρώσεων από πρακτορεία που φέρνουν τουρίστες από το εξωτερικό.

Ίδια είναι η εικόνα σε πολλές μεγάλες μονάδες του νησιού που συνεργάζονται με tour operators. Όπως αναφέρουν ξενοδόχοι, η περίοδος μέχρι τις 15 Αυγούστου θεωρείται χαμένη για τον τουρισμό της Ρόδου και ευελπιστούν τώρα πως ενδεχομένως να πάνε καλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Υπενθυμίζεται πως μόνο η TUI, από τους βασικούς “τροφοδότες” επισκεπτών, έχει αναστείλει τα πακέτα διακοπών σε 41 ξενοδοχεία στα νότια του νησιού μέχρι και τις 11 Αυγούστου.

Αξίζει να τονιστεί επίσης πως το αεροδρόμιο της Ρόδου, το πρώτο εξάμηνο, κατάγραφε άνοδο 11% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Τον Ιούνιο η άνοδος έφτανε το 5,6%, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ.

“Το χτύπημα είναι πολύ δυνατό για τη Ρόδο”, σημείωνε ξενοδόχος, προσθέτοντας πως ο τουρισμός του νησιού χρειάζεται στήριξη. “Όμως ακόμη κι αν αυξανόταν η ζήτηση από τους Έλληνες τουρίστες, με κάποια κίνητρα ενδεχομένως για τη διαμονή, το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι τόσο υψηλό που οι διακοπές είναι απαγορευτικές για μια μέση οικογένεια, όπως φυσικά συμβαίνει και σε άλλα νησιά”, συμπλήρωνε (ενδεικτικά το κόστος των εισιτηρίων για Ρόδο με επιστροφή, για τετραμελή οικογένεια, με αυτοκίνητο και καμπίνα ξεπερνά τα 800 ευρώ).

Η εικόνα στους άλλους προορισμούς

Οι πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιούργησαν αίσθημα φόβου, ακόμη και σε προορισμούς που δεν είχαν καμία σχέση με τις πληγείσες περιοχές. Χαρακτηριστικά, επιχειρηματίας από τον κλάδο της φιλοξενίας έλεγε στο Capital.gr πως δέχθηκε “βροχή” ερωτημάτων από συνεργαζόμενα πρακτορεία που διακινούσαν Αμερικανούς τουρίστες για το εάν θα ήταν ασφαλές να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο ταξίδι τους στη Σαντορίνη, “καθώς η Ελλάδα φλέγεται”, όπως του αναφερόταν.

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν φορείς και από άλλα νησιά. Ξενοδόχοι από την Κω και την Κρήτη σημειώνουν πως την προηγούμενη εβδομάδα δέχονταν επίσης ερωτήματα από πελάτες για το εάν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους και ήταν έντονη η ανησυχία, εντούτοις δεν επηρεάστηκαν οι ταξιδιωτικές ροές.

Οι πληρότητες μέχρι και τις 20 Αυγούστου στην Κω αγγίζουν το 90%, όπως τονίζει ξενοδόχος του νησιού υπάρχει μια κάμψη την τελευταία εβδομάδα του μήνα, φαίνεται όμως πως οι δύο μήνες του φθινοπώρου θα πάνε καλά. Ίδια είναι η κατάσταση σε Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Υπάρχουν πάντως και άλλες αιτίες που οι νέες κρατήσεις για τον Αύγουστο δεν είναι οι αναμενόμενες, όπως υπογραμμίζουν φορείς του χώρου. Οι υψηλές θερμοκρασίες (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη νότιο Μεσόγειο), οι ακριβές τιμές κατά την υψηλή τουριστική περίοδο και ο υπερτουρισμός, στρέφουν όλο και περισσότερους τουρίστες να αναζητούν πακέτα διακοπών για το φθινόπωρο, όπως και εναλλακτικούς προορισμούς με χαμηλότερο κόστος (π.χ. στα νησιά του βορείου Αιγαίου). Σημειώνουν δε πως, ενώ οι πληρότητες είναι υψηλές λόγω της εποχής, διαπιστώνεται μια υστέρηση στις νέες κρατήσεις.

Διαφήμιση της Ρόδου στο εξωτερικό

Ενδεικτικό πάντως του πλήγματος που έχει δεχθεί η Ρόδος είναι πως το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκινούν δράσεις για την προώθηση της Ρόδου στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διοργάνωση ταξιδιών δημοσιογράφων και opinion makers από το εξωτερικό στη Ρόδο εντός του Αυγούστου, επανεκκίνηση προγραμμάτων συνδιαφήμισης με μεγάλους tour operators και αεροπορικές εταιρείες που είχαν διακοπεί λόγω των πυρκαγιών και σχέδιο μακροπρόθεσμης προβολής του νησιού.

Back to top button