COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Σουηδία: Έβαλαν μπέικον μέσα στο Κοράνι και μετά το έκαψαν σε συγκέντρωση έξω από τέμενος – Δείτε βίντεο

«Συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του απέναντι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις» δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Με έντονο τρόπο αντέδρασε, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην καύση Κορανίου από διαδηλωτές μπροστά σε τζαμί στη Σουηδία.

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να κάψει αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν έναν από τους δύο διοργανωτές να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Οργή στην Τουρκία από τη συγκέντρωση έξω από τέμενος

Στο μήνυμά του ο Χακάν Φιντάν αναφέρει: «Καταδικάζω την άθλια ενέργεια στη Σουηδία κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών (Eid-al-Adha)! Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές πράξεις υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του απέναντι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, ακολούθησαν κι άλλες από αξιωματούχους. «Καταδικάζω τη βδελυρή ενέργεια κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών, στη Σουηδία. Τέτοιες ισλαμοφοβικές αποκρουστικές πράξεις, που διαπράττονται υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Καταδικάζω όλα τα άτομα και ιδρύματα που τους το επιτρέπουν», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε την έγκριση που έδωσαν οι σουηδικές αρχές στην αίτηση για κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί την ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Καταδικάζουμε έντονα τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που υπερασπίζεται τα εγκλήματα μίσους».

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η σουηδική αστυνομία επέτρεψε το κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα. Η προσβολή των ιερών των ανθρώπων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτή την προσβολή και αυτό δεν μπορεί να προστατευθεί σε κανένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η καταδικαστέα πράξη για την οποία δόθηκε άδεια είναι μια ανοιχτή επίθεση στην πίστη μας, ειδικά για τους μουσουλμάνους, αυτές τις ημέρες της ιερής εορτής που διανύουμε. Ειδικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι αρμόδιες αρχές της Σουηδίας, που θέλουν γίνουν σύμμαχοι της Τουρκίας, πρέπει να βάλουν τέλος στις αλλεπάλληλες παρανομίες και προκλήσεις υπό το πρόσχημα της ελευθερίας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Δικαοσύνης, Γιλμάζ Τουντς.

Ποιος είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης

Ο διοργανωτής της συγκέντρωσης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Ιρακινός πρόσφυγας που θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, ανέφερε ότι θέλει «να εκφράσει την άποψή του».

«Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω», έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.

ο θέμα, πάντως, είναι ευαίσθητο στη Σουηδία, όπου διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε αντίτυπο του Κορανιού, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Back to top button