COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά: Το αρχαίο ελληνικό έθιμο, η ευχή και οι συμβολισμοί

Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού την Πρωτοχρονιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που προέρχεται από την Πελοπόννησο, ενώ στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και εξακολουθεί να τηρείται. Η παράδοση αυτή έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική λαογραφία και αποτελεί μια ιδιαίτερα εκφραστική πτυχή της παράδοσης.

Την Πρωτοχρονιά, η οικογένεια ντύνεται με επίσημα ρούχα και πηγαίνει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτεί το νέο έτος με ευλογία. Στη συνέχεια, ο νοικοκύρης του σπιτιού κουβαλά ένα λειτουργημένο ρόδι στην τσέπη του.

Όταν φτάνουν στο σπίτι, ο νοικοκύρης χτυπά το κουδούνι στην κλειστή εξώπορτα, ώστε να του ανοίξουν. Αφήνει τον εαυτό του να μπει πρώτος στο σπίτι, κρατώντας το ρόδι στο χέρι. Εισέρχεται με το δεξί πόδι και σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, εκφράζοντας ευχές για υγεία, ευτυχία και χαρά για το νέο έτος.

Κατά το σπάσιμο του ροδιού, εκφράζονται ευχές όπως “όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας,” “όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, τόσο γεμάτο το σπίτι μας με καλά,” και “όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας.”

Τα έθιμα που σχετίζονται με το ρόδι διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και τοποθεσία, αλλά διατηρούν τη συνδετική τους σχέση με την έννοια της ροής και της δύναμης.

Back to top button