COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σπείρα «ρήμαζε» σπίτια και κοσμηματοπωλεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα και αποκόμισε 1 εκατ. ευρώ – Δείτε το βίντεο που τους έπιασε “στα πράσα”

Συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο άτομα




Στη δημοσιότητα βίντεο από τη δράση της συμμορίας που άδειαζε σπίτια, κοσμηματοπωλεία και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα καταφέρνοντας να αποκομίσει κέρδος μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στα βίντεο φαίνονται μέλη της οργάνωσης να εισβάλουν σε σπίτια και να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, οι διαρρήκτες, εμφανώς ταραγμένοι, ακούγονται να λένε «δεν προλαβαίνουμε» και να επιχειρούν με γρήγορες κινήσεις να αρπάξουν όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούν. Σε άλλο βίντεο έχει αποτυπωθεί η στιγμή που χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο ως πολιορκητικό κριό.

Χορηγούμενο

Δείτε το βίντεο:

Η οργάνωση αποδομήθηκε την περασμένη Τρίτη (18/6) από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε μέλη της ομάδας (ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και απόπειρες, απόπειρα ληστείας, όπλα και παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Χορηγούμενο

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφαλείας Κηφισιάς, Μαρκοπούλου Αττικής και Σπάρτης Λακωνίας, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε οικίες και καταστήματα.

Η μεθοδολογία των κλοπών

Κλοπές σε καταστήματα (κυρίως κοσμηματοπωλεία)

– κατόπτευαν τους χώρους γύρω από το κατάστημα-στόχο προκειμένου να διαπιστωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού,

– προσέγγιζαν το κατάστημα με επιχειρησιακά οχήματα που διέθεταν,

Χορηγούμενο

– με εργαλεία που κατείχαν (βαριοπούλες, λοστούς, τρυπάνια), κατέστρεφαν τη σειρήνα του συναγερμού, παραβίαζαν το προστατευτικό πλέγμα της πρόσοψης, έσπαζαν τον υαλοπίνακα ή παραβίαζαν την κεντρική θύρα,

– εισέρχονταν στο χώρο, τον οποίον ερευνούσαν, παραβίαζαν τυχόν χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Κλοπές σε οικίες

Χορηγούμενο

– προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους, βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά τους οχήματα, αφού εξακρίβωναν την απουσία ή μη των ενοίκων, υπερπηδούσαν την περίφραξη και παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή θύρες,

– εισέρχονταν στο χώρο, τον ερευνούσαν και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και χρηματοκιβώτια.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και χρησιμοποιούσαν γάντια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, ενώ αλλοίωναν τα πραγματικά στοιχεία των επιχειρησιακών οχημάτων τους, αφαιρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τοποθετώντας σε αυτά άλλες, αφαιρεθείσες από άλλα οχήματα.

Σημαντικό ρόλο στη συνοχή της οργάνωσης και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές.


Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» τους, αποτελεί ότι διέπρατταν έως και πέντε κλοπές ανά εξόρμησή τους, ανεξαρτήτου περιοχής, ενώ σε περιπτώσεις που τα ηλικιωμένα θύματα βρίσκονταν εντός των οικιών, οι δράστες παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Παράλληλα, δεν δίστασαν σε μια περίπτωση να ασκήσουν βία σε βάρος ηλικιωμένης, όταν προσπάθησε να καλέσει βοήθεια από την τηλεφωνική της συσκευή.

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης (32χρονος), ήταν παρών στην πλειοψηφία των διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Επέβλεπε τους συνεργούς του κατά την κατόπτευση των χώρων, καθοδηγούσε ως προς την επιλογή των κλοπιμαίων και έδινε το σύνθημα για την αποχώρηση από τα σημεία.

Παράλληλα, για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, υπήρχε αυστηρός επιμερισμός των ρόλων μεταξύ των μελών (τσιλιαδόροι, μέλη που αναλάμβαναν την παραβίαση και είσοδο και οδηγοί).

diarrikseis-6


Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και τις σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 31 κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες, πέντε κλοπές και δύο απόπειρες σε κοσμηματοπωλεία, πέντε κλοπές σε καταστήματα, δύο κλοπές οχημάτων, 12 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και μία ληστεία σε οικία, στις περιοχές της Αττικής, Λακωνίας, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογίζεται άνω των 1.050.000 ευρώ.





Back to top button