STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σπουδαία, μοναδική γυναίκα που σημάδεψε την ανδροκρατούμενη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα

«Δεν επεδίωκε την πολυτέλεια, δούλευε αθόρυβα, ασταμάτητα και με αφοσίωση». Η αληθινή ιστορία της μεγάλης Τζούλια Μόργκαν. Η σπουδαία, μοναδική γυναίκα που σημάδεψε την ανδροκρατούμενη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα

Ποτέ μην αποφεύγεις μια ανάθεση, όσο ασήμαντη κι αν νομίζεις ότι είναι. Δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να οδηγήσει,» συνήθιζε να λέει η Τζούλια Μόργκαν, η μοναδική γυναίκα αρχιτέκτων που κατάφερε να σημαδέψει σημαντικά τον ανδροκρατούμενο χώρο της αρχιτενικής τον 20ο αιώνα.

Το όνομα της λιγότερο αναγνωρίσιμο από εκείνα των Φρανκ Λόιντ Ράιτ ή του Αντόνιο Γκαουντί, όμως, η Μόργκαν που γεννήθηκε μέσα σε μία μεγαλοαστική οικογένεια στις 20 Ιανουαρίου του 1872 στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφερε να αφήσει ανεξίλητο το σημάδι της σε έναν κόσμο όπου οι άντρες είχαν προτεραιότητα και οι γυναίκες συχνά δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν καν τις δυνάμεις τους στον επαγγελματικό στίβο.

Σε ηλικία μόλις 22 χρονών η Μόργκαν πήρε το πρώτο της πτυχίο ως πολιτική μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και γρήγορα έγινε δεκτή στο φημισμένο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα της L’Ecole des Beaux-Arts, στο Παρίσι. Το 1904 ανοίγει στο Σαν Φρανσίσκο το πρώτo της γραφείο, έχοντας έναν μεγάλο άσσο στο μανίκι της. Είναι πλέον τελειόφοιτη της μεγαλύτερης και σημαντικότερης σχολής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπης.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο δρόμος για μία σημαντική καριέρα ήταν ανοικτός και η Μόργκαν με το εξαιρετικό ταλέντο της, αλλά και την μεγάλη αφοσίωση της στη δουλειά κατάφερε να ξεχωρίσει σε έναν περιβάλλον όπου, μέχρι τότε, οι μεγάλες αναθέσεις γινόντουσαν αποκλειστικά και μόνο σε άντρες.  Τα πρώτα κτήρια τα οποία σχεδίασε και διακρίθηκε ήταν τα Baptist Divinity School, Phoebe Apperson Hearst Memorial Gymnasium, St. John’s Presbyterian Church, αλλά και το εμβληματικό Women’s City Club που λειτουργεί μέχρι και σήμερα στο Berkeley.

Επιβλέποντας την κατασκευή του Hearst Castle μαζί με τον William Randolph Hearst. 

Δυναμική και ένθερμη υποστηρίκτρια των φεμινιστικών ιδέων που ανθούσαν στην εποχή της η Μόργκαν υπερασπίστηκε με σθένος την ισότητα των δύο φύλων, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με πράξεις, πραγματοποιώντας μία τεράστια πορεία στην αρχιτεκτονική, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μία γυναίκα δεν μπορεί να κάνει εξίσου καλά με έναν άντρα.

Το πιο σπουδαίο έργο της είναι το περίφημο Hearst Castle στη Καλιφόρνια, το οποίο σχεδίασε σε συνεργασία με τον William Randolph Hearst. Ένα γιγάντιο οίημα οποίο αποτελείται από 150 κύρια δωμάτια στο κυρίως κτήριο, 127 κήπους, πισίνες και ιδιωτικό ζωολογικό κήπο. Για τον σχεδιασμό και κατασκευή του κτιρίου η Μόργκαν εργάστηκε ανατάληπτα για είκοσι πέντε περίπου χρόνια.

Άνθρωπος που ήθελε να έχει τον έλεγχο των πάντων, η Αμερικανίδα αρχιτέκτων συνήθιζε να επιβλέπει η ίδια την κατασκευή των κτιριών που σχεδίαζε, παραμένοντας πάνω από το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος, ώστο να βλέπει την εξέλιξη του βήμα-βήμα. 

Μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε εξαιρετικά κακοπληρωμένη, αφού η αμοιβή της υπήρξε, σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο πράγμα που την αφορούσε σε αυτή τη δουλειά.

Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1957, αφήνοντας πίσω της κάποια από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια που έχουν σχεδιαστεί ποτέ.

Δείτε ένα βίντεο για την Τζούλια Μόργκαν:

 

Back to top button