COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα άδυτα της Pfizer: Δείτε πως παρασκευάζεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, από τον βιοαντιδραστήρα μέχρι την συσκευασία

Και μολονότι θα χρειαστούν ακόμη μερικές εβδομάδες μέχρις ότου ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου έχουν ήδη βγει από τη γραμμή παραγωγής .

Η διαδικασία από την παρασκευή μέχρι την παραγωγή του εμβολίου ξεκινά από τον «βιοαντιδραστήρα», που παράγει τον τεχνητό γενετικό κώδικα στην καρδιά του όλου εγχειρήματος, που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Όταν το εμβόλιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, ο κώδικας αυτός τον «ενθαρρύνει» να δημιουργήσει δικά του αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 που βρίσκεται στο περίβλημα του κορωνοϊού, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να το αναγνωρίζει και να το αποκρούει.
Ο σχεδιασμός είναι το πρώτο βήμα, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Pfizer για την παρασκευή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Για τον επιτυχή εμβολιασμό απαιτούνται δύο δόσεις και το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διανομή του σε σύγκριση με άλλα, πιο παραδοσιακά εμβόλια, που μπορούν να αποθηκεύονται σε μορφή σκόνης σε θερμοκρασία του δωματίου. Τόνοι ξηρού πάγου θα κρατούν τις δόσεις του εμβολίου στους -75 βαθμούς Κελσίου ενώ θερμικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν αν το πολύτιμο φορτίο διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία, καθώς θα αποστέλλεται ανά την υφήλιο. Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί στη βαθιά κατάψυξη για μόνον πέντε ημέρες.

Η κατάσταση με την πανδημία ήταν τόσο επείγουσα που η Pfizer άρχισε να παράγει δόσεις του εμβολίου ακόμη και πριν υπάρξουν στοιχεία ότι θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ήδη λοιπόν από το περασμένο καλοκαίρι έχουν βγει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις από τη γραμμή παραγωγής στην πόλη Πουρς του Βελγίου, που θα διατεθούν στην Ευρώπη, ενώ την τροφοδοσία των ΗΠΑ έχει αναλάβει η μονάδα της Pfizer στο Καλαμάζου του Μίσιγκαν. Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν την εντυπωσιακή προσπάθεια που καταβάλλεται σ’ όλα τα στάδια, από την ανάπτυξη του ελπιδοφόρου νέου εμβολίου μέχρι την μαζική του παραγωγή.

1ο στάδιο: Η παραγωγή του τεχνητού γενετικού κώδικα

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8bcffd56

Ο συνθετικός γενετικός κώδικας που «ενθαρρύνει» τον ανθρώπινο οργανισμό να δημιουργήσει δικά του αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 , ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να το αναγνωρίζει και να το αποκρούει, παράγεται σε εγκαταστάσεις της BioNTech στο Μάιντς της Γερμανίας.

2ο στάδιο: Γραμμή παραγωγής

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xb0c5dfc5

Τεχνικοί εργαστηρίου συλλέγουν σε εξαιρετικά αποστειρωμένο περιβάλλον το εμβόλιο σε ειδικές φιάλες.

3ο στάδιο: Διαδικασία καθαρισμού

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8dafb005

Η παραγωγή μεταφέρεται στο εργοστάσιο της Pfizer στην πόλη Πουρς του Βελγίου και το υγρό φιλτράρεται για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένο από ξένα στοιχεία.

4ο -5o στάδιο: H πλήρωση των φιαλιδίων

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8dafb005
Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x0eb34705

Οι τεχνικοί προετοιμάζονται για έναν τεράστιο όγκο εργασίας καθώς η Pfizer και η BioNTech σκοπεύουν η παραγωγή να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου τον ερχόμενο χρόνο.

Τα εμβόλια είναι έτοιμα να μεταφερθούν στα γυάλινα φιαλίδια, που τελικά θα χρησιμοποιηθούν για τις ενέσεις.

6ο στάδιο: Τοποθετούνται τα καπάκια

Στο επόμενο στάδιο τοποθετούνται στα φιαλίδια τα καπάκια στη μονάδα της Pfizer που έχει αναλάβει την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιο.

7ο στάδιο: Έλεγχοι ασφαλείας

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xde4eecd0

Κάθε μεμονωμένη δόση του εμβολίου πρέπει να περάσει από προσεκτική επιθεώρηση και σχολαστικό έλεγχο προτού βγει από τη μονάδα παραγωγής.

8ο -9ο στάδιο: Η βαθιά κατάψυξη

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8bcffd56

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας, γύρω στους -75 βαθμούς Κελσίου, για να διατηρείται σταθερή η χημική του σύνθεση.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8bcffd56

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί για μόλις πέντε ημέρες σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, γι’ αυτό και ο φαρμακευτικός κολοσσός θα τα διατηρεί κατεψυγμένα για τη διανομή τους.

11ο -12ο στάδιο: Η συσκευασία του εμβολίου

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8bcffd56

Τα εμβόλια τοποθετούνται στα ειδικά κουτιά με τον ξηρό πάγο κι είναι έτοιμα για αποστολή σ’ ολόκληρο τον κόσμο

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8dafb005
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button