Στεγαστική κρίση: Ο αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν σε ενοίκιο αυξήθηκε κατά 300.000, φτάνοντας σχεδόν τα 3 εκατομμύρια, από 2,7 εκατομμύρια λίγο πριν από την πανδημία.
Στεγαστική κρίση: Όπως γράφει η Καθημερινή, – η αλματώδης άνοδος των τιμών των ακίνητων κατά 22% στην διετία (και κατά 80% τα τελευταία δέκα χρόνια) αποκλείει όλο και περισσοτέρους Έλληνες από την αγορά σπιτιού.
Από το 2019 μέχρι το τέλος του 2022 το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης υποχώρησε από το 75,4% στο 72,8%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς ακινήτων το πρόβλημα είναι εντονότερο στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου το ποσοστό των ενοικιαστών είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ενδεχομένως ακόμη και πάνω από το 35% των κάτοικων.
Με υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη και του Χρίστου Δήμα, εγκαινιάζεται η τελική ευθεία για τον επανυπολογισμό στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Ακίνητα: Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) βρίσκεται στη φάση της ανάθεσης του έργου του επανακαθορισμού στις αντικειμενικές αξίες, με τους εκτιμητές να αναμένεται να πιάσουν δουλειά σε Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Γλυφάδα, Πειραιά, Πύργο, Ιθάκη, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Ρόδο, Σύμη και Λουτράκι.
Τα δεδομένα θα εξετάζονται συγκριτικά με βάση ήδη συντελεσμένες συναλλαγές, ή με βάση τις τιμές όπως διαμορφώνονται λόγω της ζήτησης. Επιπλέον, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, ένας παράγοντας καθορισμού της αξίας είναι και το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή πόσα έσοδα θα αποφέρει πιθανόν το ακίνητο σε ενδεχόμενες μισθώσεις.
Τέλος, θα λαμβάνεται υπόψη και η λεγόμενη μέθοδος του αποσβεσμένου κόστους αντικατάστασης, που υπολογίζει την αξία του ακινήτου βάσει του πόσο θα κόστιζε να κατασκευαστεί ένα αντίστοιχο ακίνητα με σημερινά δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα: Ποιες περιοχές αφορά και ποιοι φόροι επηρεάζονται
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα