COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη δίνη του κορωνοϊού η Ιταλία: 168 νεκροί μέσα σε μία μόνο ημέρα!

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η Ιταλία, με την αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον φονικό ιό να είναι δραματική. Σε μία μόλις ημέρα καταγράφηκαν 168 νέοι θάνατοι, συγκεκριμένα, από τους 463 ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 631. Πριν από ένα 24ωρο η χώρα κηρύχθηκε από τον πρωθυπουργό Τζουτζέπε Κόντε «κόκκινη ζώνη», με τις μετακινήσεις να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό και τις περισσότερες περιοχές του Βορρά να έχουν ερημώσει.

Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 10.000, ενώ θετικοί στον ιό παραμένουν 8.514 άνθρωποι, καθώς 1.004 ιάθηκαν.

Στη Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τα κρούσματα είναι 5.791 και 468 οι νεκροί.

Σε ό,τι αφορά στα στατιστικά στοιχεία για τις ηλικίες των θυμάτων του κορωνοϊού, αυτά έχουν ως εξής:
-Για τις ηλικίες από 50-59 έτη οι νεκροί αντιπροσωπεύουν το 2%
-Για τις ηλικίες από 60-69 έτη το ποσοστό ανεβαίνει στο 8%
-Για τις ηλικίες από 70-79 έτη το ποσοστό εκτινάσσεται στο 32%
-Για τις ηλικίες από 80-89 έτη το ποσοστό φτάνει το 45%
-Και για τους άνω των 90 ετών, το ποσοστό φτάνει το 14%

https://twitter.com/ASBreakingNews/status/1237171554301157378

Με τα εστιατόρια κλειστά , τις διανομές φαγητού να έχουν αναβληθεί και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης να έχουν ακυρωθεί λόγω της γενικευμένης καραντίνας που έχει κηρυχθεί σε όλη την Ιταλία, τα προγράμματα αρωγής των προσφύγων και των μεταναστών γογγύζουν , προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Από σήμερα στην Ιταλία ισχύει η παραίνεση Tutti a casa (όλοι στο σπίτι) για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον, εξόν εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για λόγους υγείας, ή επαγγελματικούς, προκειμένου να ανασχεθεί η μεγαλύτερη έξαρση του κοροναϊού στην Ευρώπη. Ο ΠΟΥ μάλιστα έχει επαινέσει τον «επιθετικό» τρόπο με τον οποίο η Ιταλία αντιμετώπισε την κρίση, που έως σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε 436 ανθρώπους—τον δεύτερο δεινότερο απολογισμό μετά αυτόν της Κίνας.

«Από την περασμένη εβδομάδα, κανένας δεν πατά στο εστιατόριο. Δεν θα έχω δουλειά, εάν αυτό συνεχισθεί. Όχι μόνον εγώ, αλλά κι όλοι όσους γνωρίζω δεν θα δουλεύουν πιά», τόνισε ο Τζαφάρ Αμπντουλχουσέιν, που εργάζεται στο εστιατόριο Gusta Mundo, το οποίο προσλαμβάνει μετανάστες και πρόσφυγες, ως σερβιτόρους, ή μαγείρους.

Ο 22χρονος Αμπντουλχουσέιν, ο οποίος έφυγε από το Ιράκ σε ηλικία 15 ετών και διαθέτει 5ετούς διάρκειας βίζα ασύλου, τονίζει πως πλέον «κάνουμε μόνον παραδόσεις κατ’ οίκον και δίνουμε φαγητά σε πακέτο».

Με τους κατοίκους της Ρώμης να έχουν σπεύσει να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ από φόβο μην καταρρεύσει η οικονομία κι η χώρα βυθισθεί στην κρίση λόγω της επιδημίας, το οικονομικό κόστος για πολλές επιχειρήσεις εστίασης είναι μεγάλο.

Πλέον τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να λειτουργούν από τις 6 το πρωΐ έως τις 18.00 το απόγευμα και μόνον εάν οι πελάτες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο.Άλλα και τα υπόλοιπα καταστήματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου για τις αγορές των πελατών.

Στην πολυπληθή αγορά του Εσκουϊλίνο, ο Φραντσέσκο Φανόλι και μία ομάδα εθελοντών συνήθως συγκεντρώνουν κάθε Σαββατοκύριακο 600 -1000 κιλά φρούτων και λαχανικών, αλλά και τρόφιμα που απομένουν στο τέλος της ημέρας και θα πετάγονταν, για να τα μοιράσουν δωρεάν.

«Σταματήσαμε να το κάνουμε το περασμένο Σάββατο διότι δεν μπορούσε να εξασφαλισθεί η απόσταση του ενός μέτρου ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι λυπηρό που σταματούμε, όμως είναι ασφαλέστερο να λάβουμε προφυλάξεις», τόνισε ο ίδιος.

Η καραντίνα και τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης έχουν δυσχεράνει το έργο των οργανώσεων και των προγραμμάτων που σκοπό έχουν την αρωγή και την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπολογίζονται σε 350.000 οι πρόσφυγες και οι αιτούντες ασύλου που σήμερα ζουν στην Ιταλία.

Περίπου 40 αιτούντες ασύλου που ζουνε στη Βίλα Κουαλίνα—μία πρώην ιερατική σχολή στο Άστι, που πλέον φιλοξενεί και παρέχει εργασία σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια που εξετάζεται η αίτησή τους—βρίσκονται πλέον μετέωροι.

«Είχαμε μία σειρά από μαθήματα κατάρτισης, από αγροτικές εργασίες, ως μάγειρες, είτε ως μηχανικοί. Παρακολουθούσαν μαθήματα Ιταλικών σε σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Όλα έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς δεν έχουμε τίποτε να κάνουν όλην τη μέρα και τούτο είναι ένα πρόβλημα», εξηγεί ο ιδρυτής του προγράμματος Αλμπέρτο Μοσίνο.

Ο Αμπντελχουσέιν φοβάται πως η παράταση των μέτρων θα αναγκάσει το Gusta Mundo να κλείσει διαπαντός. «Η ιδέα ήταν πως το εστιατόριο μπορεί να αποδείξει στον κόσμο πως οι πρόσφυγες δεν ήλθαν για να κλέψουν δουλειές, ή να κάνουν παράνομες πράξεις, ή να ζητούν ελεημοσύνη.

Με 35 διαφορετικούς μάγειρες, που εναλλάσσονται, το εστιατόριο προτείνει ένα εξωτικό μενού, με πιάτα από τη Νιγηρία, Αφγανιστάν, ή τη Γκάμπια. Όμως το μέλλον του είναι αβέβαιο: «δεν ξαίρω πόσο μπορεί να μας κοστίσει ο κοροναϊός», τονίζει με θλίψη ο Αμπντελχουσέιν.

Back to top button