Στην Χανγκ Κανγκ, συγγραφέα από τη Νότια Κορέα απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας από την Σουηδική Ακαδημία
Στην Νοτιοκορεάτισσα Χανγκ Κανγκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Όπως μάλιστα είπε ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Ακαδημίας, η Χανγκ Κανγκ την ώρα που ενημερώθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ακολουθούσε τις καθημερινές της συνήθειες και μόλις είχε τελειώσει το δείπνο της με τον γιο της, το οποίο ταιριάζει γάντι με την ρήση της συγγραφέως ότι επειδή υποφέρει περιοδικά από ημικρανίες, αυτές «την κρατούν ταπεινή».
WATCH LIVE: Join us for the 2024 Nobel Prize in Literature announcement.
AdvertisementHear the breaking news first – see the live coverage from 13:00 CEST.
Where are you watching from?#NobelPrizehttps://t.co/iXgdMSoXST
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2024
BREAKING NEWS
The 2024 #NobelPrize in Literature is awarded to the South Korean author Han Kang “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life.” pic.twitter.com/dAQiXnm11zAdvertisement
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2024
Στην Νοτιοκορεάτισσα Χανγκ Κανγκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η Χαν Κανγκ γεννήθηκε το 1970 στη ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα.
Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της «Ερυθρή άγκυρα».
Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων Γιόσου κυκλοφόρησε το 1995. Το μυθιστόρημα «Η χορτοφάγος» (2007) χάρισε στην ίδια την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η αγγλική του μετάφραση (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016.
Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων «Τα φρούτα της γυναίκας μου» (2000) και «Η σαλαμάνδρα της φωτιάς» (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα «Μαύρο ελάφι» (1998), «Τα κρύα σου χέρια» (2002), «Φυσάει αέρας, πήγαινε» (2010), «Μάθημα ελληνικών» (2011), «Ανθρώπινες πράξεις» (2014), «Το λευκό βιβλίο» (2016) και «Δεν ξεχνώ» (2021).
Υπενθυμίζουμε ότι εξήντα ένα χρόνια μετά τον Γιώργο Σεφέρη και 45 χρόνια μετά τον Οδυσσέα Ελύτη μία Ελληνίδα λογοτέχνης, η Έρση Σωτηροπούλου ήταν ένα από τα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.
Το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας WorldLiteratureForum, αναγνώρισε στη συγγραφέα μας «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα