Στο συνέδριο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, o πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της Προέδρου του SPD, Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου. Με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας και της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, πρόκειται να τονίσει ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ακόμη πως χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών. Θα φέρει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία -όπως θα επισημάνει- αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου να βρουν πεδίο συνεργασίας, θα σημειώσει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία και την Ισπανία, μια τέτοια συνεργασία προχωρά με επιτυχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πει πως σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

«Bαρόμετρο» η συνάντηση με Σολτς

Αυξημένο ενδιαφέρον, προφανώς, έχει και το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Με επίκεντρο την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και το «καυτό» θέμα των συντάξεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων, καθώς πρόκειται για ένα αχρείαστο και μη αναγκαίο μέτρο. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 επιτυγχάνεται και με το παραπάνω επισημαίνουν από την κυβέρνηση- έχοντας επίγνωση της σκληρής στάσης που τηρεί η Γερμανία. Στο μεταξύ η Κομισιόν «κλείνει το μάτι» για τις συντάξεις, εκτιμώντας ότι αν δεν κοπούν το ΑΕΠ θα αυξηθεί ταχύτερα σε σχέση με το σενάριο βάσης.

«Κλειδί» είναι η τελική θέση της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, αλλά και το Εurogroup του Δεκεμβρίου, που η κυβέρνηση ελπίζει να μην υπάρξουν αντιδράσεις, ειδικά από τη γερμανική πλευρά που τελεί διαρκώς υπό την πίεση της υπερσυντηρητικής πτέρυγας χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών.

Υπενθυμίζεται, ότι στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είπε- μεταξύ άλλων- στον Αlpha: «Μάλλον φαίνεται ότι αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα