Του Σπύρου Καπετανάκου

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς τα πραγματικά νούμερα εμφανίζουν πελώρια μεγέθη, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα!

Εξακριβωμένες πληροφορίες του europost.gr ανεβάζουν τον αριθμό εκείνων που εισήλθαν παρανόμως στη χώρα το 2019 στις 127 χιλιάδες(!), εκ των οποίων η μεγίστη πλειοψηφία αποτελείται από παράτυπους μετανάστες και μόνον μια ελαχίστη μειοψηφία από πρόσφυγες πολέμου.

Η κατάσταση στα νησιά της πρώτης γραμμής υποδοχής έχει ξεπεράσει κάθε περιθώριο ελέγχου. Οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να… στασιάσουν εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης, γιατί δεν αντέχουν να βιώνουν μια καθημερινότητα μέσα στην οποία βυθίζονται στην απελπισία. Την στιγμή που οι κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούν να μετακινήσουν μέσα σε μια εβδομάδα π.χ. δύο χιλ. παράτυπους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα, καταφθάνουν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα 3 χιλ. περισσότεροι από τις ακτές της Τουρκίας, καλλιεργώντας ένα αίσθημα ασφυξίας και απελπισίας στους τοπικούς πληθυσμούς!

Παράλληλα, στην Ελληνική ενδοχώρα ξεσηκώνονται οι υπόλοιποι τοπικοί πληθυσμοί, αντιδρώντας στα νέα Hot Spots, που δημιουργούνται στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα και η Frontex αφήνει τα λιγοστά περιπολικά της να πραγματοποιούν λίγες βόλτες στη θάλασσα, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Το άμεσο μέλλον προβλέπεται ακόμη περισσότερο δυσοίωνο. Γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη στη Συρία η τελική έφοδος των στρατευμάτων του Άσαντ εναντίον της περιοχής του Ιντλίμπ, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των Σουνιτών Τζιχαντιστών, τους οποίους προστατεύει η Τουρκία. Στην ίδια περιοχή όμως έχουν βρεί καταφύγιο και πάνω από 2 εκατ. άμαχοι, οι οποίοι με την ένταση του πολέμου θα υποχρεωθούν να κινηθούν προς την πλευρά της Τουρκίας και μέσω θαλάσσης προς τα Ελληνικά νησιά.

διαφήμιση

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα