COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Στους 40 οι νεκροί από τη γρίπη – Σε κατάσταση πανικού οι πολίτες – «Φρακάρουν» τα νοσοκομεία

Θερίζει η γρίπη στη χώρας με το φαινόμενα να είναι στην κορύφωσή του η οποία θα διαρκέσει ακόμη τρεις τουλάχιστον βδομάδες και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί.
Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη στους 40 – όλων των ηλικιών – ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 165 άτομα. Χτες μάλιστα διασωληνώθηκε και μια νοσηλεύτρια. Καθημερινά πληθαίνουν τα κρούσματα ενώ η ανησυχία του κόσμου έχει χτυπήσει κόκκινο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα στη χτεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς» το οποίο κυριολεκτικά είχε φρακάρει.
Από την άλλη ο Ιατρικός Συλλογος Αθηνών καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για ολιγωρία στο θέμα της γρίπης. Στην ανακοίνωση του αναφέρεται μάλιστα ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι ανεμβολίαστο παρότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου και αυτό δεν ενέχει μόνο κίνδυνο να νοσήσουν αλλά και διασποράς του ιού.

Νοσεί το 15% του πληθυσμού – Κατέληξαν δύο παιδιά

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτήρισαν μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα έτη την εξάπλωση της γρίπης εφέτος. Τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού νοσεί με γρίπη αυτό το διάστημα, με τα παιδιά και γενικώς τους νέους, παραγωγικούς ανθρώπους να πλήττονται από το κυρίαρχο στέλεχος της εφετινής γρίπης, το πανδημικό Α(Η1Ν1). Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο παιδιά έχουν καταλήξει, ενώ συνολικά εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – δύο παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενα.
Η σύσταση των επιστημόνων προς τους γονείς σε ό,τι αφορά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης είναι η έγκαιρη επικοινωνία με τον γιατρό μέσα στο πρώτο 48ωρο και σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται βαριά και ταχεία επιδείνωση. Ανέφεραν επίσης πως η επιδημία γρίπης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ώστε να προταχθούν και να διδαχθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και η σημασία τους. Τέλος, τόνισαν την αξία του εμβολιασμού παρότι βεβαίως στην πράξη ακυρώνουν ουσιαστικά το μέτρο, όταν ανοίγουν την πόρτα στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, ακόμη και με ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και τα εννέα παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστα.Από τους 165 που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ, μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι ενώ το 85% των νοσηλευόμενων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και χρειάζονταν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ανάγκη εμβολιασμού

«Είναι μεγάλη η εξάπλωση της γρίπης αλλά αναμενόμενη. Στέλνουμε το μήνυμα της επαγρύπνησης και όχι του πανικού» είπαν χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τα στοιχεία, όμως, που προέκυψαν από τις δηλώσεις τους δεν αφήνουν περιθώριο τόσο για ψυχραιμία όσο για μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι υπεραμύνονται της ετοιμότητας τους για το δυνατό κύμα γρίπης ενώ η πραγματικότητα ενισχύει την αντίθετη εικόνα.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος καλεί τους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στα φαρμακεία. «Έχουμε παραγγείλει 50.000 εμβόλια που θα είναι στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας» είπε ο κ. Μπασκόζος, χωρίς να δίνει επί της ουσίας απάντηση γιατί εφόσον αναμενόταν το δυνατό κύμα γρίπης δεν είχε ληφθεί μέριμνα να μην ξεμείνει η χώρα από εμβόλια.
Ο κ. Μπασκόζος, μάλιστα, επέμεινε πως το σύστημα υγείας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του και σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ. «Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΕΘ που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια, 552 κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες σε όλη τη χώρα» υποστήριξε ο κ. Μπασκόζος, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η επιδημία της εποχικής γρίπης βρίσκεται υπό έλεγχο και πως το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει δραστικά την επέλαση της γρίπης και τους βαρέως ασθενείς. Η λίστα όμως με τους δεκάδες ασθενείς – περίπου 60 σε καθημερινή βάση τον τελευταίο μήνα – που περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ διασωληνωμένοι σε θαλάμους και διαδρόμους, ακυρώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο τον ισχυρισμό του γενικού γραμματέα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button